Nimeni nu mai angajează meseriași?

Românul a ajuns atât de priceput încât se apucă siungur să-și facă de toate prin casă. Că finalul e atât de jalnic, e partea a doua. S-au apucat niște vecini să-și instaleze boilere. Or fi auzit pe undeva zvonul cu faptul că vor fi interzise boilerele de prin nu știu ce an, ba pe gaze, ba pe lemne etc.

Și nu că și-a luat unul sau doi. Blocul meu e format din blocuri. Adică fiecare scară a blocului e un bloc în sine, iar clădirea în sine adăpostește 4 blocuri. Și sunt legate între ele nu știu cum. Prost. Că anul trecut când au lucarat la subsol la blocul de lângă noi, au tăiat niște cabluri de net. În vreo 4 locuri. Nu știu cum au reușit. De-am stat fără net vreo 2 zile. Problema era că ăștia de la muncă ziceau că am băgat eu scuza “din burtă” ca să nu muncesc. că pandemie etc., lucram de acasă.

Trecând peste asta, ajungând în timpul curent, avem o ditamai problemă. Și-au instalat oamenii boilere singuri. Fără să cheme un meseriaș, fără să-și pună nu știu ce duze. Și când uită vreunul robinetul pus prost, apa caldă curge pe țeava de apă rece, iar pe șeava de apă cadă, curge apă rece. Adică îmi fac baie cu apă rece, dar fierbinte.

Și dacă vreau să beau apă, dau drumul la apă caldă, care e rece. Și treaba asta nu se poate (încă) depista de la cine este din aceste 4 blocuri. Că fiecare are administratorul diferit. Și va trebui să se facă o ședință cu toți cei patru administratori, să se ducă în casa celor care au boilere, să facă cercetări. Asta e ideal. Numai că nu poți obliga un om să-i intrui în casă. În plus, când îți pui boiler nu trebuie să declari vecinilor sau administrației. Adică, de fapt, ar trebui. Dar nimeni n-o face.

E ca și cum mi-aș lua eu un calculator sau telefon noi, și trebuie să dau raportul vecinilor. Și uite așa, de vreo săptîmână și ceva, din când în când, avem problema asta. Una dintre probleme este că pe țeava de apă rece dacă începe să circule apă fierbinte, se poate sparge, că e din proti… popi… propilenă, draci bălțați.

Și atunci, dacă se va descoperi care e cel care lasă robinetul deschis pe-o poziție aiurea, va trebui să plătească pentru schimbarea acesteia în tot blocul. Dacă plesnește. Și dacă plesnește doar într-un bloc. Poate plesni în 2, 3 sau chiar 4. Sau niciunul, evident. E la risc.

Partea bună, deoarece există și o parte bună la treaba asta este că dacă vreau să folosesc apa caldă, aceasta va veni imediat caldă, indiferent că stau la parter sau la ultimul etaj. În plus, apa caldă va fi la preț de… apă rece.

Numai că atunci când vrei să faci o ciorbă sau să bei apă, plătești apa rece la preț de… apă caldă, exact.

Nu-i înțeleg pe ăștia de ce se bagă ei să facă ceea ce nu se pricep. Știu, e scump un meseriaș. Dar tocmai de aia e scump, e meseriaș. Adică știe să facă. Și nu știe c-a văzut el un clip pe youtube, ci cu asta s-a ocupat în ultimii ani.

Acum câteva luni un prieten s-a apucat să-și pună singur încălzire în pardoseală. Evident, de unul singur. că a mai văzut la cineva și e foarte simplu. Atât de simplu a fost și așa bună treabă a făcut încât l-a inundat pe ăla de dedesubt în câteva zile. După aia s-a lecuit să-și mai facă singur chestii care, pe foaie, par floare la ureche. Până la urmă a chemat o echipă de profesioniști și a pus incalzire electrica in pardoseala.

De atunci a mai recomandat Hobbit Integral și altor vecini care și=au pus. evident, cu meseriași, nu cu nea Caisă care “știe să face dă toate, pe-o țuică și-un pachet de țigări

Leave a Reply