No littering!

gunoiCu toate că filmulețul anterior vi s-a părut o idioțenie fără margini, mesajul a fost destul de clar. No littering. Adică Nu aruncați gunoi pe stradă.
În alte țări există o legislație foarte strictă împotriva “scăpării” pe jos a diferite chestii. De la chiștoace de țigări la PET-uri goale de bere/ suc/ etc.
La noi nu știu ce mai e, dacă mai e. Însă-mi aduc aminte de-o chestie petrecută în 2006-2007.

Ieșeam de la muncă, de la prima editură, împreună cu-n coleg.
De la Casa Scânteii a fumat o țigară până am ajuns la trecerea de pietoni. Parcată acolo, pe trotuar era o mașină de poliție. Colegul a aruncat chiștocul de la țigară către mașina poliției, oprindu-se sub mașina lor. Polițaii erau înăuntru și se uitau la noi.
– Ce faci mă? N-am chef de ceartă cu gaborii! am zis eu.
– Stai flex. N-au ce să ne facă!
– De ce?
– Nu există legislație în vigoare împotriva aruncatului pe stradă.

Și cu ocazia asta, mi-am amintit de-o povestire a unui văr. Era prin 1996 în Germania. A fumat pe stradă, așteptând autobuzul, apoi a aruncat chiștocul pe jos și l-a strivit cu piciorul. A venit un domn german, îmbrăcat la costum, cu diplomat, cravată, pantofi italienești, s-a aplecat, a luat chiștocul de jos și l-a aruncat la coșul de gunoi. De fapt coș de chiștoace, plin de nisip. Fără să-i spună niciun cuvânt.
Inutil să mai spun că văru-meu s-a simțit ultimul om, s-a înrșit tot, și-a cerut scuze omului, că nu știa, că etc. O făcuse. Cu ocazia asta a văzut că nemții aveau (acum nu știu ce mai au, dacă mai au), lângă coșul de gunoi, un coș mai mic, cu nisip. În care să arunci chiștoacele de țigări.

– Adică tu arunci chiștocul lângă ei și nu-ți pot face nimic?
– Da.
– Și poți să arunci orice?
– Evident nu deșeuri nucleare. Dacă dacă iei o șaorma, poți arunca resturile din pungă la picioarele lor, fără să-i murdărești.

Mie nu mi se pare normal. Trăim într-un stat ce se vrea european. Intrați în NATO și UE.
În statele Unite dacă arunci pe jos și te vede milițianul, îți dă amendă. Dacă faci scandal, îți mai dă o amendă. Uite așa, pentru că poate.

La noi, ca-n codru. Grămezi de gunoi peste tot, coșurile de pe străzi sunt golite după ce se strâng 3-4 saci lângă ele, iar nesimțirea e-n vogă.
Că-i mișto să arunci cutia de bere pe stradă decât la coș.
E mai mișto să fii la modă decât să te arate cu degetul prietenii tăi că arunci la coș sticla de suc după ce-ai băgat în tine conținutul zaharos.

There are 6 comments left Go To Comment

 1. Savoir Faire /

  Chiar ca ghetto…

  1. Spanac / Post Author

   Mă, în ghetou e sărăcie. Aici e nesimțire.
   Noi habar n-avem ce e aia reciclare. Când s-au descoperit metode deloc costisitoare de-a recicla Tetra-Pak-urile.
   Și noi acum aruncăm pe jos toate ambalajele, toate gunoaiele.
   Și pe vremea lui Ceaușescu mă duceam cu sticle și borcane la reciclat… Uite unde dracului era economia atunci. Și acum e un caca maca. Mai avem vreo sticlărie în țară?

 2. Mihaela /

  Printre lucrurile pe care nu le suport pe primele locuri se afla aruncatul gunoiului pe strada. Daca ar fi dupa mine, as vota sa le dea amenzi si de 5000 lei celor care fac asta ca sa le treaca.
  Incerc sa-l obisnuiesc si pe baietelul meu de 2 ani sa arunce gunoiul la cos , nu pe langa dar ce o sa-i spun cand ma intreaba:Da nenea de ce arunca pe jos?
  La noi va fi civilizatie doar constransa, prin amenzi foarte mari.

  1. Spanac / Post Author

   Foarte bine că-l înveți. zilele trecute am văzut o chestie care m-a lăsat blocat. În tramvai, un puștiulică de 7-8 ani a terminat o doză de suc. Apoi a aruncat-o pe jos. Ta-su s-a aplecat, a luat doza de suc și… a aruncat-o pe geam!
   Ce dracu să le mai ceri?
   Trebuia bătut ăla mare ca să priceapă ăla mic…

 3. GCM /

  Exista reglementari locale, Hotarari de Consilii Locale. De exemplu, in Brasov, amenda e intre 200 si 500 de lei. Numai ca astea sunt aplicate doar de politiile locale, fostele comunitare. Exista legislatie si la nivel central, dar competente au cei de la mediu.

  1. Spanac / Post Author

   Nu știu cum e treaba. Știu că atunci, poliția locală era “Gardienii publici”. Parcă așa-i zicea instituției. Nu știu cum sunt legile, însă lumea aruncă gunoaie pe jos fără probleme…
   Amenzi or fi. Legislația o fi. Însă nimeni nu se pare c-o pune în practică. Sau se pune, dar foarte rar.

Leave a Reply