Numa’ manelarii e proști?

Există ideea preconcepută că țiganii sunt proști. Maneliștii în special. Hai să vedem dacă e așa.

Ce înseamnă să fii prost?
PROST, PROÁSTĂ, proști, proaste, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Om) lipsit de inteligență, fără judecată, fără minte; nătărău, nerod, tont, prostănac.

vijelie-manelistOm lipsit de inteligență, care n-are minte. Și de ce sunt țiganii proști? Că n-au decât 4-8 clase? Hai că unii au chiar 12, ba și cu bacul luat pe bune. Cazuri puține, ce-i drept, însă există. Și maneliștii, de ce-s proști? Că nu știu să vorbească? Deoarece fac dezacorduri?
Nu, nu de asta. așa ne place nouă să zicem, să fim serioși. Țiganii sunt proști și jegoși, ungurii sunt jigodii, moldovenii sunt lături (vezi cazul Radu Banciu – alt om c-o glagorie ieșită din comun).

Țiganii cântă. Maneliștii cântă. Așa fără școală, cântă și-și câștigă existența. Și au bani de-o mașină de milioane de dolari, de case, de bijuterii, de orice.
Și eu dacă aș putea, m-aș apuca de cântat manele. Nu trebuie să fii țigan ca să ai succe. Uite-te la Costi Ioniță sau la Șușanu. Îs ăia mai albi ca mulți dintre voi. M-aș bucura să primesc bani grămadă la o cântare. Atât numai să nu mi-i arunce interlopii în față. Să-i pună în plic. Nu-s curvă să mă îngroape în bani. Pe ăștialalți nu-i interesează. Că le plouă cu bani. eu m-aș stingheri, poate de aia n-o să am niciodată o carieră manelistică…

Sunt maneliști care n-au furat în viața lor, nici măcar când erau mici. Poate doar corcodușe și prune. Ce, voi n-ați furat poame când erați mici?
Și acum sunt catalogați ca proști. Nu-s proști, ci al naibii de inteligenți. Au observat că țiganilor le place maneaua. Și atunci când le cânți, ăia-ți aruncă în față teancuri de bani, aur, cheile de la Mercedes.
Că “ăia” sunt interlopi, asta e. Că ăia au furat ca să aibă banii ăia, ce te interesează?
Dacă tu ai fi cânțăreț de operă, de orice, și-ai avea sala plină, te-ar deranja asta? Ce contează că-n sală au intra și 10 belgieni pedofili?
Au plătit biletul? bun, se adună banii!

Așa și cu maneliștii. Li se rupe lor că bani proveniți din prostituție, furturi și taxe de protecție îi umple buzunarele. N-au muncit o zi din viața lor. au cântat de mici. Un “Au, inima mea“, un “De la Fane pentru Barosanu’ se știe” și și-au făcut banii de-o noapte la Intercontinental.

Nu le iau deloc apărarea maneliștilor, țiganilor. Nu-i sufăr. Sunt hoți și nespălați, am aceeași idee ca și voi. Nu-i respect pentru muzică, ci doar pentru că unii reușesc să se descurce. Dacă vedem un român c-a aplicat zicala “Cu rușinea mori de foame“, îl lăudăm. Dacă un țigan o aplică, e un jeg ordinar, ce-ar trebui linșat… Într-adevăr, 80% din ei așa sunt. Am cunoscut și țigani de treabă, să fim serioși. Unul chiar mi-a salvat un bun prieten, repezindu-se cu el la spital, noaptea, cu mașina. De-a ieșit ăla din casă în pantaloni scurți, atât.

Și atunci vă mai pun întrebarea. E manelarii proști, sau noi suntem, că muncim 10-12 ore pe zi pe-un salariu de 1500 lei? Și ne închinăm cu 2 mâini când vedem suta de euro?

There are 5 comments left Go To Comment

 1. Rudolph Aspirant /

  Doresc sa confirm ca si sf Augustin, care fiind berber dupa mama era si el un fel de semi-tigan, desi el a povestit ca avea si radacini punice si altii au zis ca era un pic si fenician adica asa mai bulgar, plus familia lui totusi primise cetatenie romana, si el a furat niste pere cand era adolescent plus a scris si in Confesiunile lui ca nici macar nu le-a furat de
  foame, ci asa ca sa faca pe nebunul alaturi de o gasca de tineret adolescent, (plus era cam gay de tip bisexual, numai ca nu voia sa se ia dupa alti gay care mergeau la paradele alea deghizati in transvestiti, ci dorea mai mult sa ramana gay asa in sufletul lui), si iata totusi cum a devenit
  unul din cei mai importanti ganditori ai
  filozofiei crestine, ba chiar si din cauza lui nici acuma nu e voie ca femeile sa devina preoti si
  nici gay-ii sa se casatoresca cu alti gay, ci doar cu heterosexuali…(ma rog, asta din urma adaptat la viziunea moderna academica mai
  complexa sustinuta si de unii filozofi germani romantici despre cum trebuie sa se comporte gay-ii in societate, ca sa fie mai bine integrati, din cate am inteles eu, desi nu stiu daca am inteles bine deoarece e ff complicat sa fii gay in zilele de azi, la fel cum e sa fii si tigan lipsit de talent muzical probabil, esti nevoit sa mergi la scoala si sa inveti filozofie daca nu ai macar talent de politician…acum imi dau eu seama de ce profesoara mea de franceza ii batea pe mama si pe tata la cap sa ma trimita la Sorbona, ca si-a dat seama ca altfel nu se alegea nimic de capul meu, numai ca mie nu mi-a placut filozofia, si nici nu aveam chef de scoala, asa ca nu m-am dus la Sorbona si am devenit simplu functionar).

  1. Rudolph Aspirant /

   Raspunsul final la intrebarea ta fiind, desigur ca eu sunt mai prost decat sf Augustin, atat pe IQ, cat si pe adaptabilitate/integrare, iar ca blogger scriitor si comentator nici nu se mai pune problema, ca sare-n ochi din prima oricui.

   1. Rudolph Aspirant /

    Nu mai zic ca si eu sunt pe salariu fix plus, mai presus de toate, nici macar nu am furat vreo fructa vreodata, nici singur nici alaturi de alti delincventi, doar o data 1/2 cozonac pregatit pt musafiri de bunica, deci nici daca ma chinui oricum si oricat confesiunile mele nu au cum sa fie la fel de interesante si educative pt publicul larg ca acelea scrise de sf Augustin.

    1. Rudolph Aspirant /

     De ex eu m-am dus doar o singura data la o parada gay, plus ca spectator, si inca abia pe la 32 de ani, abia vara trecuta, plus in conditii de organizare si securitate excelente, pe cand sf Augustin s-a dus si la prostituate cand era chiar mai tanar decat mine si mai tarziu s-a insurat si cu o minora de vreo 15 ani, desi de iubit iubea pe altcineva, un baiat, plus in acelasi timp concubina cu o femeie mai in varsta, desi odata ce s-a logodit cu minora nu s-a mai dus la prostituate in timp ce astepta sa fie nubila, asa ca prietenii lui, plus a
     gonit-o din casa pe concubina, desi era atasat si o respecta si pe ea, si
     avusese si un copil cu ea…poate da oricine
     seama cate a avut el de povestit spre deosebire de mine.

     1. Rudolph Aspirant /

      Si cate texte de manele se pot face dupa viata si confesiunile sf Augustin…

Leave a Reply