Nuntă fără manele

E un mit. O exista, n-o exista… Cel puţin în România, dacă nu ai tu un salam, un parizer, o minodoră la maxim, un acorden după tine la nuntă, nu ţi-e bine.
Nu eşti român. Şi te scuipă lumea pe stradă.
Păi cine eşti tu mă, să strici datina creştinească?
Mă rog, datina creştinească după invazia turco-musulmană din anii 90, de când s-au deşteptat ţiganii şi din melodii de pahar au făcut ei “manele”.
Căci da, stimabili consumatori de “manea”, ce salami şi puşti, pistoale, mitraliere şi guţi (tuzgâţi) ascultaţi voi, aia nu e manea. E câh. Mare câh!

De ce zic astea?
Am nuntă în bloc. 3 ore au jucat ăştia cu acordeonistul după ei. Care acordeonist nu ştia decat o melodie. Taca-ta taca-ta taca-ta etc.
Asta ca să-i aducă aminte fericitului ginere (vai de capul tău bă băiatule) că aşa o să-l toace nevasta la cap, după însurătoare.
Ceva mai dihai decât un ţigan burtos şi unsuros de zgândăreşte acordeonul într-o continuă mugire ţambalică.

Cică fericitul mire e feciorul lu’ Ginerică. V-am mai zis eu de Ginerică aici.
Mă rog, au jucat ăştia prin spatele blocului, au chiut ca indienii şi duşi au fost.
Cică s-o ieie pe aia de la mă-sa.
Stau şi mâ întreb: Eu ce mare păcat am avut? Că n-am plecat cu alai de acasă. Am plecat eu, taică-meu, vaca de C, care făcea poze, şi-o mătuşă. Atât. Fără acordeon după mine (nici la nuntă n-am avut muzicanţi, că ăia numa manele ştiau), fără să vină careva să mă bărbierească etc.
Vorba aia, câte bordeie, atâtea obiceie.

Ba nuş ce datine erau, de trebuia să faci fel de fel de cadouri. Cadouri pentru femei şi pentru bărbaţi. La naş să-i iei nuş ce. Se vehicula ideea de-ai lua TV sau Dumnezeu ştie ce trăznăi. Şi la naşă tot aşa, să-i mobilezi bucătăria…

Că aşa-i la nuntă. Eu n-am făcut aşa ceva. Şi nici pe nuntaşii ăştia nu i-am văzut ducându-se după mireasă cu TV-ul în braţe…
Ba unul mai chefliu avea o damigeană cât toate zilele, dar atât.

Şi na, eu la nuntă n-am avut pic de manea. Numa muzică bună, a anilor 90 s-a cântat. Adică prin boxe, de la DJ.
Am mai pus eu Fărâmiţă Lambru, că fără crama din Drăgăşani nu puteam să beau din palinca aia de te ustura şi-n gaura… covrigului.
Ba am pus şi Prodigy cu Romica Puceanu, melodia asta.

Şi la sfârşit, de-am gonit toată lumea la mese, am băgat Black Eye Peas, cu Pump it. De abia se ţinea nevastă-mea de mine şi eu dădeam în headbanging.
Aia nuntă meseriaşă, nu manele…

There are 14 comments left Go To Comment

 1. Vladimir /

  Si eu cand am luat-o pe a mea in versiunea romana (sa se bucure si ai ei, ca alor mei l-i s-a rupt) a trebuit sa alerg acordeonistul rrom din fata primariei. Sa vezi ce jale si ce chin. Cred ca jumatate din aia veniti la nunta mea (pe care nu-i cunosteam, evident) s-au crizat ca-i cu ghinion sa nu cante un din asta la nunta. Nevasta-mea (aveam ea 18 eu 19) a pus bot ca de ce alerg sa violentez coloratul. Asadar ca sa calmez spiritele am procedat ca un adevarat fiu al sovietelor, i-am aranjat alui gulerul de care-l prinsesem si i-am spus “bah, stii Bach? Ia fa ca orga!”. Stia! Ceva.. A cantat omul. Eu multumit, rude in soc, nevasta-mea scapase de bot ca-i cazuse falca. Eu zic ca-n Romania nu se poate fara tigan. E necesar precum ala de la starea civila. Altfel inseamna ca nu te-ai luat. Desigur la fel de necesare sunt si rochiile horifice de pe tot cuconetul, popa idiot, fumul de lumari si unchiul din partea miresei beat cuc. Ca nah, oameni suntem! :D.

  1. Spanac / Post Author

   O Doamne!
   Am râs cu lacrimi.
   Da, şi la starea civilă la mine a fost o ţigancă.
   De nu s-a învârtit aia juma de oră după mine.
   Până la urmă i-a dat nevastă-mea 10 mii şi i-am zis să ne lase.
   Până nu i-am zis eu mai apăsat aşa, nu s-a potolit, după noi de parcă eram sultan…
   Ba şi paznicul ăla de venise să ne ia buletinele, ăla de la starea civilă.
   “Dacă aveţi bunăvoinţa şi plăcera, 10 lei la băiatul”.
   Nu am avut nici bunăvoinţa, nici plăcera. M-am făcut că nu aud. 10 lei ca să-mi ia buletinul să-l ducă la ăla înăuntru?

 2. Claudiu /

  La nunta merge si muzica de petrecere. Dar nu salamareala aia oribila… ceva romanesc autentic:)

  1. Spanac / Post Author

   Românesc autentic. Eu ce fraţii Peşte şi Fărâmiţă Lambru zic aici? Ce Benone Sinulescu cu perucă cu tot? Aia da, dar nu manea!

 3. Vladimir /

  Eu ma faceam ca nu pricep. Imi afisam o fatza de aia de hun transilvan cum vazusem eu prin Ardeal si ziceam nie-panimaiu in 4π :P. Eram baiat sarac pe vremea aia, doar nu era drac sa dau banii de prezervative si pileala! Sa vezi mutra mea, ne-avertizat/ne-antrenat cand au inceput cu obiceiurile romanesti…alea cu darul si furatul miresei. Daca partea cu banii, de ce sa mint, mi-a placut… la aia cu furatul, eu unul n-am priceput. Foarte gresit ca nu s-au gandit sa-mi spuna :)). Au facut buba. Mai ales ca mie mi s-a parut ca sincer nevasta-mea nu voia sa mearga cu aia. De atunci, stie tot clanul roman. Imi explica. De la sarmale pana la “nu se bate popa cand te stropeste cu pamatuful”, ca sa-mi fie clar. Foarte sanatos! Singurul care mi-a aplaudat toate initiativele era tata socru’ :)).

  1. Spanac / Post Author

   De furatu’ miresii şi io am avut oroare. Până mi-a zis nevasta că ea nu frea să fie furată.
   Şi când a venit careva cu gânduri de furtişag aproape de ea, a dat fuga la mine. Oricum, eu dacă ieşeam afară la răcoare, era o singură intrare/ieşire, aşa că eram asigurat.

 4. Savoir Faire /

  Nunta fara manele este o prejudecata.
  Daca nu le poti explica cu frumosul, nu ramane decat sa le arati o buca si sa mergi mai departe 😀

  1. Spanac / Post Author

   Eu nu arăt buca decât nevestii…
   Eu le arăt altceva, şi rămân pe loc. Care pofteşte, să vină să se înfrupte, mama lor…

 5. adelinailiescu /

  Uite de-aia m-am grabit eu sa ma marit in epoca de aur, ca nu erau manele, doar cantece cu macarale, magistrala albastra si dans tematic! Ia danseaza-ti tu nevasta pe “Trenul galben fara cai”, vezi, cum e?:))

  1. Spanac / Post Author

   Băi, macaralele lu’ Grigoriu erau mişto. Oricât de comuniste ai fi zis, erau mişto.
   Şi cum să-mi dansez nevasta, ce e aia? Implică dans, ceva ce eu nu ştiu!

 6. cotos /

  NU cred ca exista..Am incercat si eu la nunta noastra, dar nu s-a putut..Invitatii au cerut si li s-a dat, in doza mica bineinteles…

  1. Spanac / Post Author

   La mine n-a fost. Le-am pus Fărâmiţă Lambru în schimb. Vreo 3 melodii. Şi nişte romanţe din anii 60-70… Păi îţi educi invitaţii. Plus că singurul de-a luat-o pe arătură de la băutură a fost… mirele. eu!

 7. Szasz Sebes Paul /

  Nu suport manelele. Dar la bautura nu cred ca mai conteaza ce asculti.

  1. Spanac / Post Author

   Să vezi ce-am dansat noi, 4 rockeri rupți de beți pe manele… Și acum mai am pozele…

Leave a Reply