Operation Red Wings. USA army fail.

Am văzut alaltăieri un film. Un film care m-a ținut în priză, ceea ce credeam că nu va reuși să facă un film de război.
La noi vine sub numele de Lone Survivor. M-am dus într-o doară să-l văd, spun sincer. Deoarece era cu război cu vajnicii soldați americani prin Afghanistan. Been there, done that. Însă Mark Wahlberg și Ben Cross m-au făcut să mă duc. Și îmi dădeam cu pumnii în cap dacă-l ratam.

Operațiunea Red Wings a fost o operațiune în care 4 soldați trebuiau să verifice un sat de talibani. Și dacă-l vedeau pe Ahmad Shah, un nenorocit, să-l împuște sau să-l captureze. Ăla fiind un odios fără pereche, de omora femei, copii, tăia capul soldaților americani și avea gânduri de-a bombarda america. Gen un Bin Laden așa.

S-a format o echipă de 4 oameni care să plece în misiune. Unul dintre ei avea și stația de emisie-recepție în spinare. Dar stația aia cică n-ar fi mers în unele zone, că p-acolo-s munți și se pierde recepția.
Aici e prima greșeală. Nu zic greșeală a filmului, ci a armatei. În 2008 (când s-a petrecut asta) tu nu poți să ai o recepție de Doamne-ajută cu 4 soldați de-ai tăi? Cum mă, când are armata sateliți militari o mulțime? Când poți vedea din stratosferă o monedă de 1 dolar pe pământ? Dacă tot era nașpa recepția (presupunând că le-ai dat stație de ultimă generație), de ce naiba n-ai poziționat și-un satelit militar mai aproape de ei? Ca să poată comunica cu baza. Hai că nu te costă mult să muți un rahat de satelit 20j de kilometri mai într-o parte! Doar e pentru trupele tale, pentru minunata Americă, să te duci să omori un taliban.

A doua greșeală a fost uniforma și echipamentul soldaților. Ăștia cică făceau parte din SEAL, mari ciumegi, broscoi parcă le zicea. Și erau îmbrăcați ca de drumeție pe munte. Că mă, costum ghillie nu aveau?
Că-i inventat din anii 60! Și dacă e tot misiune d-sta de intrat-ieșit, de ce naiba nu le-ți dat niște costume d-alea? Doi soldați să aibă costume d-alea și doi normale.
Știți cum arată lunetiștii englezi? Uite ca mai jos!
sniper
Ăia cu ghillie să aibă puști cu lunetă cum trebuie, McMillan TAC-50.
În schimb, cei 4 soldați ai noștri aveau puști M4 și costume lejere. Nu tu vestă antiglonț! Nu tu cască… Nu tu bocanci cu inserții metalice.

Și stând ei p-acolo prin munți și păduri, se apropie de ei o turmă de capre. Și trei ciobani. Un moș, un flăcău de vreo 20 de ani, și-un copil de vreo 12.
Aici vedem a treia greșeală a armatei. N-a pus în echipa aia un soldat care s-o rupă la nivel de “fuck you, up yours, my name is…” în arabă.
Ăștia nu știau nicio boabă. Ciobanii ăia afghanistani la fel, habar n-aveau engleză.

Cum să faci mă așa 3 greșeli copilărești? Hai că nu-ți trebuie multă inteligență să-i dai unui lunetist o pușcă adevărată cu lunetă, un costum de camuflaj și să-l înveți câteva fraze într-o altă limbă…

Și au fost descoperiți soldații, puștiulică ăla mic reușind performanța de-a călca pe unul dintre ei pe picior…

Au sărit soldații în sus și i-au luat prizonieri. Și acum altă dilemă. Ăia neștiind engleză, ăștia neștiind arabă, neputând lua legătura cu baza ce să facă?
Atunci un soldat scoate telefonul prin satelit (în misiune ultrasecretă ăla se bazează pe un banal telefon prin satelit comercial ca să dea de comandant!) ca să sune la bază. Și cât a stat la telefon, până să vină comandantul care dormea bine-merci, s-a întrerupt și legătura aia.
Așa că aveau 3 opțiuni:
– Să-i împuște pe păstori;
– Să le dea drumul;
– Să-i lege de pomi, urmând ca aceștia să moară în 2 zile de foame și frig.

Și aici s-a ales cea mai proastă variantă posibilă. Le-au dat drumul! Cum naiba dai drumul unui posibil inamic, după ce-n prealabil l-ai legat de pom și l-ai amenințat cu arma?

Eu personal alegeam cea de-a patra opțiune, care ălora patru soldați nu le-a dat prin cap. Să-i țină legați și să plece cu ei pe alt deal, ca să ia legătura cu baza.
Ei în schimb i-au eliberat și apoi au plecat pe alt deal, poate-poate or avea recepție mai bună. Mă, soldat american ești tu? Te testează în apă la -5 grade, te supune la eforturi supraomenești în training ca să ce? Așa se face antrenamentul ăstora? Dați-le-n mama lor o revistă de șah, un Tehnium, ceva! să poată să și GÂNDEASCĂ singuri, dacă nu pot lua legătura cu baza!

Evident că ciobanii ăia au fost luați în colimator de talibanii alertați de ciobani. Și-a început urmărirea și tocarea lor măruntă. Nu stărui mult pe alte faze din film, va trebui să le vedeți singuri. Vă zic însă că mi-a plăcut de Axe. nu știu dacă exact așa a fost în realitate, însă în film, Ben Foster a fost fenomenal.
Rănit, împușcat în picior, în piept, de două ori în cap (!!!), după ce-a terminat muniția din carabina M4, a scos pistolul și-a început să-i împuște pe rând pe talibanii care-l înconjuraseră. Se întreba lumea din jur câte gloanțe are de tot trage atât fără să reîncarce pistolul. Nu avea colt 45, standard al armatei. avea un Beretta F92! 15 gloanțe-n încărcător!
Însă era foarte rănit, nici nu se mai putea mișca. Stătea sprijinit de un pom și trăgea în ăia de se apropiau. Exact ca un super-soldat. De termină muniția, grenadele, i se rupe și cuțitul și te mușcă de beregată! Un rol fenomenal. Felicitări.

Filmul a avut și câteva scene comice, cu Mark Wahlberg. Tot din cauza barierii lingvistice. Cică-n arabă naif (knife – cuțit) înseamnă… rață!

Vă recomand să nu pierdeți filmul ăsta. M-am dus în doi peri la el apoi am regretat că n-a fost mai lung!

There are 8 comments left Go To Comment

 1. Rudolph Aspirant /

  Asta e probabil cea mai buna recenzie de film pe care am citit-o in ultimele 12 luni pe putin. (Si am luat in cont si massmedia oficiala profesionista).

  1. Rudolph Aspirant /

   P.S. Chiar mi-as dori sa te duci sa vezi filmul recent regizat de Lars von Trier, Nimfomana, desi nu stiu daca e de actiune, pt ca efectiv mi-au facut toti colegii (de fapt colegele plus managerele) capul calendar ca trebuie sa vad acest film (care mai dureaza si peste 4 ore) si am o presimtire deosebit de proasta despre filmul asta, insa doresc sa ma fofilez de raspunderea de a o confirma eu personal, si m-am gandit ca tu esti mai curajos decat mine cs uite te-ai dus la filmul asta chiar si daca nu te asteptai sa fie nemaipomenit, plus nu numai ca ai avut o surpriza placuta, dar ai si scris o recenzie cum mi-as dori eu sa fie toate recenziile de filme (fie pozitive, fie negative, fie mixte)…si zau daca nu mi-ar place sa te sacrifici tu sa vezi filmul ala cu Nimfomana si sa-i faci o recenzie cat poti tu de onesta, ca sa ma pot duce cu ea in mana ca un soi de fituica ajutatoare la viitoarea sedinta sau serata in care voi fi intrebat ce parere am despre filmul asta, ca nu conteaza daca e o parere buna sau proasta, ci conteaza sa se vada ca am luat in seama serios recomandarile si solicitarile managerelor si colegelor mele de a-mi face datoria sa vin cu o opinie critica oarecare in plen legata de ce subiect vor ele, indiferent de daca imi place sau nu, sau ma intereseaza sau nu. Zau, ajuta-ma pt ca NU doresc sa vad acel film si nici nu doresc macar sa emit o opinie critica din burta despre el (nu ca as fi impotriva asa ceva, ca asta fac despre filme si literatura inca de cand eram la scoala, dar pt ca efectiv nu ma simt in stare sa opinez despre acel film nici macar din burta). Insa efectiv am primit niste priviri asa de amenintatoare cand am incercat sa zic ca e posibil ca eu sa nu ajung sa vad acel film niciodata, ca acum mi-e si frica sa ma duc la viitoarea sedinta fara sa zic macar ca subiectul e “in lucru”, adica lumea se poate astepta la o opinie din partea mea in viitor. Si desi rareori rog pe altii sa-mi faca lectiile, zau, tu esti si curajos, si stralucit asa ca critic de filme, si m-am gandit sa indraznesc sa te rog sa ma ajuti. Desigur, nu trebuie sa te simti obligat. E voie sa ma refuzi, am sa oftez, insa o sa-mi treaca, ce sa fac…si o sa ma gandesc sa inventez ceva acolo…dar ce bucurie as resimti sa citesc pe blogul tau o critica la acel film…zau, daca te incumeti, cred ca iti pun si blogul in blogroll. Nu ca asta ar aduce vreun avantaj, ca eu de fapt citesc mai rar blogurile din blogrollul meu decat altele, dar ar fi asa ca un soi de medalie pt spirit valoros curajos de excelenta din partea ta fata de mine, asa ca o medalie speciala pt servicii extraordinare aduse de tine unui seaman blogger plus intregii societati blogosferice.

   1. Spanac / Post Author

    Nymphomaniac e filmul? Nu, Doamne nu!
    Am fugit și eu de el :))
    Tocmai pentru că are câteva ore. Deși, dacă m-aș uita juma de oră la el pe zi, cam într-o săptămână l-aș urmări. E un fel de Tânăr și Neliniștit, unde toți de coțăie cu toate. aia e intriga filmului. Și nu-i de mine filmul cu sex.
    Dar mă crezi că am rezistat o dată la Mr. Nobody?
    O singură dată…. a doua oară când am încercat să mă uit, după juma de oră l-am șters!

 2. Newparts /

  Eu zic sa vechi filmul “Attila 2013” ca sa vezi acolo echipare si filmare pentru anul de gratie 2013 :)))))))
  L-am gasit si eu intamplator pe situri din astea de filmeonline

  1. Spanac / Post Author

   Despre ce e vorba?

   1. Spanac / Post Author

    O da… Pare atât de prost încât să-mi placă. Merci!

 3. melo /

  Operatiunea a avut loc in 2005 nu in 2008. In rest numai de bine.

  1. Spanac / Post Author

   Da, scuze… ai dreptate. Nu știu de ce aveam impresia că 2008… Mulțumesc!

Leave a Reply