Un proiect de lege care a intrat în vigoare de la 1 septembrie anul curent a reușit să dea peste cap planurile a peste 75.000 de unități comerciale. Mai mult însă, această lege va avea efecte nu tocmai pozitive în rândul consumatorilor. Deoarece, de la 1 ianuarie 2014, pâinea nu va mai putea fi vândută decât în locuri special amenajate.
Și cum magazinele care aveau până acum pâinea pe raft între prezervative, șlapi, detergent de vase și sticle de suc nu sunt foarte deschise ideii de-a amenaja un spațiu special pentru produsele de panificație, vor renunța la a mai vinde pâine. Spațiul special poate avea între minim 1,2 metri pătrați și maxim 10 metri pătrați.
Măsura este luată în urma scăderii TVA-ului la pâine și produsele de panificație. De asemenea, vânzătorii vor fi obligați să folosească mănușa de fiecare dată când vor lua un produs de la raft pentru a-l oferi clienților, iar pentru a incasa banii vor fi obligați sa dețină o casă de marcat dedicată exclusiv produselor de panificație. Momentan pâinea, mezelurile și de regulă, majoritatea alimentelor perisabile sunt manevrate cu mâna, fără mănușă, fără pungă. Mâna cu care vânzătorul a atins zeci de bancnote, s-a scărpinat în nas sau în fund etc.
Și cum, eu personal, nu-i văd pe patroni/ vânzători dornici de-a accepta niște norme de minimă igienă, cred că vor renunța la a mai vinde pâine în magazine. :i de ce nu-i văd? Deoarece am vrut zilele trecute să cumpăr pâine din două locuri de unde luam de obicei. Mi s-a spus că au renunțat la a mai vinde pâine. Ca lumea să se dezobișnuiască de-a mai cumpăra pâine de acolo. Deoarece ori nu au locul necesar, ori efectiv nu vor să respecte niște norme. Nu neapărat că ar vrea să facă rău. De lene. Durează până îți pui mănușa aia de plastic, până o scoți, până iei banii, până dai restul…
La alt magazin am văzut o chestie absolut genială. Și o văd pusă-n practică de peste 2 ani. Fiecare pâine e într-o punguță legată la gură. Evident, nu știu câți au pus mâinile nespălate pe pâine înainte s-o bage-n pungă, însă am certitudinea că orice client va pune mâna pe pâine (să vadă dacă e tare, care e mai nearsă, care e mai mare), nu o va mai atinge direct. Ceea ce mă bucură.
Din cele cca. 150.000 de unități comerciale care vând pâine, mai mult de jumătate nu îndeplinesc aceste condiții.
“În primul rând, consumatorul va avea de câștigat. De exemplu în mediu rural. Cel care reușește să aibă un raion specializat de vânzare a pâinii va avea de câștigat pentru că va vinde mai multă pâine, de la mai mulți furnizori, și atunci consumatorii sunt mulțumiți și el este mulțumit din punct de vedere al mediului de afaceri.“, declară Aurel Popescu, președinte ROMPAN.
Vax mă. I se rupe lui Nea Pricoliciu’ că nu mai vinde pâine. Aduce încă 3 feluri de vin și vodkă și are vânzare triplă față de când avea când ocupa un locșor numai cu pâine…
Voi ce părere aveți? Va fi pâinea mai greu de găsit, sau majoritatea magazinelor vor trece la normele de minimă igienă?
Cred ca cea mai buna si mai simpla varianta e ca toata painea sa se gaseasca ambalata SI FELIATA. Eu personal nu mai cumpar decat paine feliata si ambalata.
Nu neapărat. Uite, de exemplu, mie nu-mi prea place pâinea feliată. Parcă niciodată nu e proaspătă. În plus, cea feliată e mai scumpă.
Am un centru de pâine la o stație de tramvai de mine, mă pot duce acolo să iau. Însă mi-era mult mai lesne să cobor până jos, să iau de la magazinul șnapanilor.
Asta înseamnă că nu ai mai mâncat pâine proaspătă de multă vreme.Înainte de feliere pâinea trebuie să stea la răcit în jur de 8-10 ore( sau chiar și mai mult) ca să nu se mucegăiască în pungă.
Habar n-aveam… Mănânc pâine proaspătă. nu caldă însă, aia n-am mai mâncat demult
Painea este un pseudo-aliment (inlocuitor adica !), si este una dintre cele mai nocive si degenerative alimente pentru organism. Citeste articolul asta, daca te intereseaza:
http://www.blogslabire.ro/?page=shop/detalii&product_id=123
Pâinea, nocivă. Altă tâmpenie nu putea spune ăla de face acu pârnaie… Menciopski ăla.
Lumea mănâncă pâine de sute de ani și n-am auzit pe careva să moară din asta. Nu poți spune că e la fel de toxică precum margarina (produs auxiliar al plasticului, care plastic este făcut din țiței)
In cantitati mari, din pacate, painea nu este prietenoasa cu organismul in general, sunt foarte multe studii care releva acest lucru , dar cum este cea mai ieftina metoda de hranire a organismului nu mai conteaza ce daune produce. Sunt tari europene care nu servesc painea la restaurant, oare de ce ?
Că-s ei cu bășini în cap… Eu m-am dat pe mămăligă sincer. Aș mânca mămăligă întruna…