Panourile solare reduc costurile pentru utilități

Panourile solare sunt grupuri de celule solare care convertesc energia solară în energie termică (panourile solare termice) sau în energie electrică (panourile fotovoltaice). Energia solară merită exploatată, fiind gratuită și va exista indiferent de circumstanțe și de nivelul de exploatare. Panourile solare au devenit o alternativă tot mai folosită pentru producerea de energie electrică şi de a reduce costurile pentru utilităţi.

Panourile solare termice convertesc energia solară (căldura) în energie termică, transferabilă în sistemul de încălzire al casei. Practic, rolul lor este de a prelua căldura soarelui, multiplicând-o și conducând-o în boiler, unde încălzește apa menajeră, sistemul de încălzire al casei sau chiar apa din piscină.

Acestea pot fi cu tuburi vidate sau plane, iar în interiorul lor se găsește o instalație de cupru prin care circulă agent termic, care se încălzește de la soare.

Panourile fotovoltaice transformă energia solară (lumina) în energie electrică, ce poate fi folosită pentru aparatele electrice din casă, cât și ca sursă de energie pentru centrala electrică. Sunt recomandate pentru centralele electrice, în special pentru a evita utilizarea în exces a combustibilului.

Eficiența panourilor solare

Panoul solar primește o anumită cantitate de radiații solare, care sunt apoi transformate în energie termică sau electrică. Cu cât e mai mare expunerea la soare, cu atât mai multă energie solară poate fi convertită.

Alţi factori care influenţează producţia panourilor solare sunt condiţiile meteorologice, umbra cauzată de diverse obstacole ce pot obstrucţiona accesul la lumina directă a soarelui, unghiul şi poziţia în care sunt instalate acestea.

Instalarea surselor alternative de energie ajută prin reducerea facturilor pentru diferite utilităţi, amortizarea investitiei in panouri făcându-se în relativ puțin timp. Totul depinde de felul în care sunt instalate şi utilizate panourile solare. Folosite judicios, amortizarea se poate face în cam 5 ani, după care, ai energie solară gratis!

Utilizarea panourilor e esenţială în amortizare, așa că îți prezint câteva modalităţi prin care atât panourile solare termice cât şi cele fotovoltaice pot fi eficientizate şi folosite cât mai isteț. Astfel, perioada de amortizare poate fi scurtată.

Panouri solare termice mai eficiente

Folosite pentru încălzirea apei menajere, a piscinelor sau bazinelor, panourile solare termice sunt dependente de condiţiile meteorologice şi expunerea cât mai îndelungată la soare. Trebuie ca lumina să nu fie obstrucţionată, iar panourile să fie amplasate în unghiuri care să permită căderea luminii pe ele cât mai mult.

Energia solară e gratuită, nepoluantă şi nelimitată. Panourile solare termice pot acoperi până la 60–80% din necesarul de apă caldă iarna, iar vara se ajunge la 100%.

Panouri fotovoltaice mai eficiente

Producţia de energie electrică e influenţată de câţiva factori:

– expunerea cât mai mare la soare,

– obstacolele ce pot obstrucţiona accesul la lumina directă a soarelui,

– unghiul şi poziţia în care sunt instalate panourile,

– condiţiile meteorologice.

O altă soluţie pentru eficientizarea panourilor fotovoltaice o constituie suporturile dinamice (solar tracker). Cu ajutorul lor, panourile se rotesc şi urmăresc poziţia soarelui. Astfel, se obţine maximum de expunere directă în timpul zilei.

Durata de viaţă a panourilor fotovoltaice

Garanţia acestui tip de panouri e de 25 de ani, însă cu o bună întreţinere şi curaţare permanentă, durata de viaţă se poate prelungi până la 40 de ani. Panourile fotovoltaice trebuie să rămână intacte.

Ca şi panourile solare termice, acest tip de panouri trebuie protejat de căderea unor obiecte grele sau de crengile copacilor din jur. De aceea, e foarte importantă amplasarea la o distanţă sigură de copaci sau de alte obiecte care ar putea zbura în caz de vânt puternic.

Pentru a avea durata de viață între 25 și 40 de ani, panourile solare trebuie curățate în mod regulat și protejate de căderea unor obiecte grele pe suprafața lor.

Costuri care scad cu ajutorul panourilor solare

Pentru ca investiţia să fie amortizată cât mai rapid, trebuie ca sistemul de panouri solare să funcţioneze la capacitate maximă. Doar așa vei face economie maximă la facturile de energie electrică, gaz sau încălzire.

Trebuie îndeplinite unele condiții:

– Panourile solare să aibă o eficienţă energetică ridicată. Eficiența amortizării investiţiei e aceeași pentru sistemele simple şi pentru cele complexe.

Eficienţa panourilor solare depinde de anotimp, de condiţiile meteorologice şi de obstacolele care ar putea obstrucţiona poziţionarea directă în calea radiaţiilor solare, putându-se ajunge la o economie cuprinsă între 30% în perioada iernii şi chiar 100% în perioada de vară.

Câteva dintre diversele beneficii financiare ale folosirii panourilor solare, precum și instalarea acestora sunt prezentate în clipul de mai jos.

Aceasta postare a fost citita de 364 ori !

Comments

comments

Leave a Reply