Sf. Patrick

Sfântul Patrick a fost Iluminătorul Irlandei. Cel mai prolific propovăduior al creștinismului în Irlanda anilor 400.

Pe data de 17 martie, în anul 461 (după unii chiar 492), sfântul Patrick s-a stins din viață. Dar hai să vedem cine a fost acest sfânt.

S-a născut în anul 385. Tatăl său era un colector de taxe roman. Când Patrick avea 16 ani, satul lui, Bannavem Taberniae (Țara Galilor) a fost atacat de pirați, tânărul fiind prins în captivitate, apoi vândut ca sclav, pe muntele Slemish, în Irlanda. Aici avea grijă de porci.
Timp de 6 ani cât a trăit în captivitate s-ar ugat întruna la Dumnezeu.
Într-o zi a avut o revelație. Aceea că vaporul cu care se va întoarce acasă e gata de drum și-l așteaptă.
A fugit de la stăpân, apoi a parcurs 200 de mile de-a lungul coastei, îmbarcându-se într-un vapor de-a ajuns în Marea Britanie.

A studiat preoția la Auxerre, apoi a fost numit episcop. Într-un vis, un înger i-a întins mai multe scrisori. A ales-o pe cea care scria Vocea Irlandezilor.
A plecat așadar înapoi în Irlanda, de acestă dată nu ca sclav, ci ca propovăduitor al Evangheliei. Cu toate că nu a fost nici primul, nici ultimul misionari în Irlanda, cuvintele sale aveau cea mai mare putere. De aceea a fost supranumit “Iluminătorul Irlandei”.

Sfântul Patrick a înfiinţat multe biserici şi mănăstiri în Irlanda. Totuși, convertirea poporului irlandez nu era deloc o sarcină uşoară.
A fost de multe ori înjurat și ocărât de irlandezi. Cine era el, un fost sclav, să vină să zică de un unic Dumnezeu. Dar, în ciuda obstacolelor el a rămas fidel chemării sale, creștinând mulți irlandezi.

SfPatrickSfântul Patrick este înfăţişat ţinând în mână un trifoi. A folosit simbolul trifoiului pentru a ilustra doctrina Sfintei Treimi. Adică cele trei frunze, formează cu tulpina o cruce. Acea tulpină este un singur Dumnezeu, dar în trei persoane. Tatăl, adică moșul cu barbă albă, fiul, adică Iisus Hristos, și Sfântul Duh, adică Duhul lui Dumnezeu.

Credincioși creștini din toate colțurile lumii serbează pe data de 17 martie Sfântul Patrick.
Mie personal îmi plac irlandezii, de aceea ideea unei sărbători mai mult pentru ei la noi în țară mi se pare o idee bună. Pe lângă toate americănismele adoptate, măcar un sfânt de-al nostru să avem.

Așadar, BlogalInitiative, împreună cu StPatrickFestival ne vrea bloggeri oficiali.

De ce Spanacul să fie blogger oficial? În primul rând e verde, ca trifoiul irlandez.
Apoi, știe să vorbească engleză cu accent irlandez mai bine ca orice alt blogger. Chestie testată cu Patrick. Nu sfântul, ci un irlandez get-beget.
Plus că Spanacul n-a fost niciodată la o paradă. N-a văzut decât în filme și poze. Și cu ce altă paradă să înceapă? Aceasta a Sfântului Patric este perfectă.

Și pe final vă las c-o melodie irlandeză de excepție.

Irlandeză când Tommy Boy și Everlast sunt americani, iar Dj Lethal letonian.

Aceasta postare a fost citita de 2855 ori !

Comments

comments

There are 10 comments left Go To Comment

 1. Savoir Faire /

  Da de ce o fo’ iluminator ? A bagat lumina electrica in Irlanda ?
  Glumesc, evident 😆
  Dar daca ingerul i-a trimis scrisorile prin posta romana in parteneriat cu posta irlandeza, deduc ca poate s-a facut o incurcatura cu scrisorile.

  1. Spanac / Post Author

   În anul 400? Nu, a adus făclia. Deși se pare c-au fost descoperite niște becuri de acum câteva mii de ani.
   Iar scrisorile n-au venit cu poșta română. Nici cu usps, am să zic zilele viitoare de ce au și ăia niște servicii de toată jena.

 2. Pamfletarul /

  Cred ca-ti place Sfântul Patrick doar pentru “verde” si nu pentru lumina…, pe 17 martie, noi, restul crestinilor, il sarbatorim pe Sf. Alexie.

  1. Spanac / Post Author

   Știu. Nu pentru verdele la care te gândești…

 3. Cuvânta /

  Frumos articol, dar Sf Patrick, deşi recunoscut ca sfânt şi de creştinii ortodocşi, este sărbătorit mai degrabă de creştinii catolici. Se ştie că irlandezii sunt în proporţie de peste 90% catolici.
  sursa: http://www.besttourism.ro/ghid-europa-irlanda.html

  1. Spanac / Post Author

   Este recunoscut de toți creștinii. Și de ortodocși, după cum se vede, este reprezentat printr-o pictură ortodoxă.

   1. Cuvânta /

    Pe care scrie Patrick of Ireland 😀
    Sper să nu mă consideri troll, chiar sunt curioasă de unde a apărut şi sărbătoarea aceasta. Teoretic, da, şi ortodocşii îl au în calendar, dar până acum nu l-a sărbătorit nimeni, după ştiinţa mea.

    1. Spanac / Post Author

     Până mai acum câțiva ani, noi nu știam de helouin și velătains day decât din filme. Acum dacă nu te machiezi ca un moroi și ieși pe stradă de helouin ești privit ca un nemernic care nu știe că așa e moda.
     Deci, printre atâatea sărbători închipuite păgâne, măcar un sfânt creștin să luăm…
     Plus că va fi spectacol. Care alegorice, cântăreți, veselie.
     Nu să te sperii când deschizi ușa și-ți sare un vampir în față urlând “trick or treat”!

 4. florentin /

  Salutari blogosferice tuturor irlandezilor de aici, din Romania si din lumea intreaga!
  …si tie succes!:)

  1. Spanac / Post Author

   Merci frumos!

Leave a Reply