Portare la RDS

asusAm fost azi să-mi portez numărul la RDS. M-am lămurit cum e cu minutele alea nelimitate pe care eu nu le vedeam deloc așa.
Sunt nelimitate, netul e 5 giga de trafic, după care va scădea la 128 kbs pt download și 64 kbs pentru download, după depășirea celor 5 GB.
Să fim serioși, chiar e nevoie de 5 GB de date pe lună? Pentru telefon/ tabletă? Dai maxim 3 filme jos… Abia papi 3 giga. Mă rog, 5 GB sunt arhisuficienți pentru oricine.
La fel, minutele SUNT NELIMITATE, atât intern cât și internațional în zona1. Alde Spania, Italia, Zona Euro în principal, apoi Canada, America, Israel, ba chiar și China din câte am înțeles.

Ai rețea la telefon peste tot în țară pe parte de voce/ sms.
Apropos, sms-urile SE PLĂTESC. Costă 0,124 cenți pe sms în Vodafone, Orange, Cosmote.

Reteaua Digi mobilă …………………………………………….. 0
Alte retele naționale de telefonie mobilă ………………………. 1.24
Rețelele mobile Digi Mobil Italia și Digi Mobil Spania …………… 4.96
Rețelele de telefonie mobilă din Europa ………………………… 8.68
Principalele rețele de telefonie mobilă din S.U.A., Canada și China .. 8.68

Nu prea mai sunt la modă sms-urile. din moment ce ai minute nelimitate, datul sms-urilor este ceva foarte puțiun uzitat. Un adevărat dezastru pentru cei ce trimit mesaje cu “Fie ca” la toate numerele din telefon, de sărbători.
Evident, mai ai nevoie și de câteva mesaje, când celpălalt nu poate răspunde, aflându-se în ședință, pe munte, pe budă, în pat cu nevasta. Dar 10 sms-uri să coste doar 12 cenți, e infim.

Până acum toate bune și frumoase. Rețea pentru date este, rețea pentru date vom avea în toată țara din vară, rămânând ca până în vara anului viitor RDS-ul să-și pună relee pentru date peste tot în țară, ca să nu mai folosească infrastructura Vodafone.

Partea cea mai nasoală a fost când am ajuns eu să-mi portez numărul.
Deoarece am cartelă Indygen. Nu se poate face această portare, de la Indygen la RDS. Cel puțim momentan nu.
Așadar, am rupt contractul pe care-l semnasem, rămânând să-mi fac abonament când se va putea face portarea.

Aici văd două opțiuni:
1) Indygenul va dispărea de pe piață, deoarece toată lumea va vrea portare de pe Indygen pe RDS.
2) Indygenul va avea aceleași tarife ca și RDS-ul. Fapt foarte puțin probabil. Vor avea ceva de muncă dacă vor vrea să rămână pe piață.

Altă chestie la RDS care nu mi-a plăcut a fost faptul că degeaba am eu 3 abonbamente la ei (cablu TV, internet și telefonie fixă), dacă-mi scot netul (care costă 50 lei lunar), atunci abonamentul la Digi Optim Nelimitat mă va costa 7 euro. Adică de la 20 (la 5 euro) la 40 lei.
Per total, abonament cu 7 euro + cablu și telefon fix va costa pe la 70-80 lei. Față de 96 cât plătesc acum, e ceva în minus. Iar netul, îl voi face la o firmă de cartier (am deja unul, plus cel de la RDS).
Per total, voi plăti mai puțin ca până acum,. având servicii mai multe (vorbesc de minutele alea nelimitate).

Rămâne de văzut ce voi face cu portarea aia, dacă-mi voi porta numărul extrem de simplu de la Indygen sau îmi voi lua un număr de genul 0772.841.903 (greu de reținut) de la RDS…

There are 48 comments left Go To Comment

 1. Dan /

  Gata, eu am facut deja portarea de pe Orange, pe RDS: http://dan-blog.ro/telefonie-mobila-cu-minute-nationale-si-internationale-nelimitate-rds-rcs.html#comment-21733

  La revedere ORANGE ! Sper sa citesc despre falimentul lor, prin ziare …

  1. Spanac / Post Author

   Mie mi-a expirat numărul de la ei. IAr abonamentul de la Vodafone expiră de perioadă contractuală abia la anul. Îmi voi lua de la RDS și eu, doar că voiam numărul de la Indygen, că-i extrem de ușor…
   La RDS nu pot să-mi aleg numărul, că am întrebat.

 2. Dan /

  Cum adica sa-ti expire numarul de la ei ?

  1. Spanac / Post Author

   Se termină perioada contractuală la Vodafone abia la anul, până atunci nu pot umbla la abonament, poate doar să-l măresc.

 3. Andrei Chisanovici /

  Adevaru-i ca cei de la RDS au o putere foarte mare, s-au extins foarte mult si isi permit sa ofere multe servicii la un pret foarte bun.

  1. Spanac / Post Author

   Nu știu cât s-au extins, dacă acum au nevoie de releele Vodafone pentru țară. Ei merg doar în orașe, în afară intră pe infrastructura Vodafone. cică până în vara lui 2015 vor monta în toată țara aparatura lor. Rămâne de văzut.
   Evident că din moment ce ai semnat un contract, ești obligat să-l ții, indiferent dacă ăștia se ceartă cu Vodafonele sau nu. Căci dacă s-ar certa, tu ai folosi minutele alea nelimitate + netul doar în marile orașe, nicidecum pe la țară sau pe litoral.
   La fel dacă ești la munte. În sinaia nu-ți va merge de exemplu, dar în Brașov da. Să vezi atunci scandal, că nu e nicăieri scris în contract că RDS folosește aparatura vodafone.

 4. Dan /

  Deci, odata ce a aparut posibilitatea de portare, nu mai conteaza. Sa presupunem CEL MAI NEGRU SCENARIU: dupa 2 ani, expira contractul RDS-Vodafone, iar RDS nu planteaza nici o antena …
  Ei bine, macar in astia 2 ani, am beneficiat de SUPER OFERTA asta … Dupa aia, mai vedem … putem pleca in orice retea, nu-i problema, dar macar 2 ani, beneficiez de oferta.

  1. Spanac / Post Author

   De unde știi că ține 2 ani agrrementul între ei?
   Dacă se hotărăsc 400.000 de abonațși vodafone să se mute la RDS?
   Ce crezi că va face vodafone atunci? Va zice “plecați mă, să vă fie de bine”, sau va întrerupe colaborarea cu RDS?
   Și atunci îți convine să ai miliarde de minute și 5 giga de net pe care le poți folosi doar în oraș? Că eu dacă ies pe autostradă, pierd semnalul. Îl mai găsesc în Constanța și atât. Ajung pe malul mării și-s nevoit să găsesc un hotspot pe undeva. Acum mă înțelegi?
   Noi, clienții, nu avem certitudinea că RAD-ul și Vodafoinele se vor ține de contractul lor, pe care noi nici nu l-am văzut pe undeva semnat.
   În contractul nostru cu RDS-ul nu avem scris ceva legat de infrastreuctura vodafone, garantată pentru cele 12 sau 24 de luni de abonament, nu?
   Eu cel puțin n-am văzut așa ceva…

 5. Dan /

  @Spanac: Ia vezi aici: http://dan-blog.ro/telefonie-mobila-cu-minute-nationale-si-internationale-nelimitate-rds-rcs.html/comment-page-1#comment-21738

  Si apropo, promotia expira la 30 iunie 2014 … Deci, care mai vreti sa prindeti oferta de NELIMITAT la 5 euro, grabiti-va ! Faceti-va contractul, iar portarea numarului se poate face si dupa aceea … se porteaza nuamrul care vreti, pe abonamentul pe care-l faceti la RDS …

  1. Spanac / Post Author

   Da Dane, asta voi face. Miercuri, că azi deja e marți și marțea nu-mi merge bine 🙂
   Trebuie să întreb cum se poate face asta cu portarea. că dacă peste 3 luni pot face portarea, să nu mă pună să-mi iau musai alt abonament, că e-n perioada contractuală de 12 luni… Deci să nu aștept până expiră.

 6. Andrei Chisanovici /

  DIn cate am auzit (chiar de la cineva care se ocupa cu releele la Vodafone) treaba cu impartitul stalpilor de releu e sub forma de reciprocitate. La momentul actual Vodafone se foloseste de infrastructura Cosmote si viceversa. Dupa ce isi monteaza si RDS stalpi de releu, probabil apare si Vodafone pe zonele acoperite de RDS.

  1. Spanac / Post Author

   Ce, parcă până acu n-aveau rețea în zonele RDS?

 7. Dan /

  Este logic sa fie asa … si sper ca este asa. De ce ? Pai, ce ar insemna ca pe un bloc de exemplu, sa fie montate 3 antene (Digi, Orange, Vodafone) in loc de una singura care sa faca treaba pentru toti trei? Va dati seama ca le clantane creierii-n cap locatarilor din acel bloc?

  1. Spanac / Post Author

   Hai mă, unde ai văzut tu firme care să se ajute? Și să le pese de oameni.
   Iar dacă pștia se ajută, păi bravo lor.

 8. Mortu /

  Bună decizie spanacule!!! 🙂
  Come to the blue side.

 9. Mateias /

  Care este motivul de nu se poate porta Indygen?, am si eu numar personalizat de la ei si vreau sa-l portez la Digi

  1. Spanac / Post Author

   Nu știu, sincer. E treaba că orice cartelă are codul ăla scris pe ea din 13 cifre parcă. Indygenul are doar 12 și sistemul nu-i lasă să treacă mai departe când indtroduc doar 12 cifre, spunând că-i incomplet. Să sperăm că se rezolvă asta. În orice caz, eu mă duc acum la ei și-i întreb dacă-mi fac abonament cu număr nou, dacă după x (2-4-6 luni) când se rezolvă cu indygenul, pot trece direct la acel număr al meu, sau va trebui să aștept un an cu numărul lor de rds înainte să pot face portarea.

   1. Mateias /

    Acum am venit de la RDS sa intreb si eu care ar fi motivu, si per de acolo mi-ar fi zis ca nu au incheiat inca un acord cu cei de la indygen, cand se mai potoleste ploaia am sa dau o fuga pana la un Cosmote, Orange, Vodafone sa vad daca pot porta numarul la ei in retea iar de acolo sa-l portez la Digi.

    1. Spanac / Post Author

     Dacă te duci la Cosmote sau Orange îți pot porta numărul doar pentru un abonament. Adică perioadă de minim un an.
     apoi, la RDS ține asta cu abonament de 5 -7 sau 10 euro cu minute nelimitate până pe 30 iunie (sau 30 iulie). Deci nicidecum 1 an… (cat ai avea de asteptat sa se termine abonamentul de la orange/ cosmote).
     Sau iti poti porta numarul la aia si platesti imediat abonamentul pt un an. Adica dai acu 36-40j de euro si ai terminat treaba, apoi te duci cu cartela aia la digi. Însă nu știu dacă un număr se poate porta așa de la o firma la alta, apoi iar.
     Și oricum, toata treaba asta dureaza. Cam o luna. O saptamana pana se porteaza numarul la orange/cosmote, apoi inca o luna trebuie sa astepti cu abonementul ala, apoi poti renunta la el, platind integral pentru anul (sau cei 2 ani) cat mai ai perioada contractuala. abia apoi te duci la digi. E cam peste mana, teoretic s-ar putea, dar practic nu vad omul sa faca asta, poate doar daca are un numar de geanul 07999999999. Atunci da.

     1. Mateias /

      Am fost acum 2 zile la RDS sa portez un abonament din Orange si am intrebat si daca ar exista vreo problema problema cu portarea din Indygen, persoanele de la cormercial nici nu aveau idee despre Indygen dar au trimis un mail nu stiu unde sa intrebe daca numerele care incep cu 0799 pot fi portate.
      Am trecut azi sa aflu un raspuns dar la mailul respectiv nu raspunsese nimeni asa ca tipa de la comercial a sunat iar nush unde pe alcineva care a zis ca dupa introducerea numarului in baza de date sa treaca la operator Vodafone.

      Am primit contractu si noul sim de la RDS, peste 3 zile vedem care e treaba.
      Cat despre cod la mine a copiat codul cel din 19 cifre care e scris pe plasticul detasabil al cartelei deoarece pe nanosim nu se mai vedeau cifrele fiind polizat sa incapa cu gevey 🙂

     2. Spanac / Post Author

      Exact șmecheria asta am făcut-o eu. După ce-am trecut pe la 4-5 sedii Vodafone am găsit pe careva care mi-a zis că pe nanosim nu-s decât 12 cifre
      Și-n față trebuie pus un cod format din alte 6-7 cifre – 894001.
      Iar la operator să treacă Vodafone.
      am scris postul pe tema asta, îl puplic când se portează numărul definitiv, până una alta am unul provizoriu (culmea, si ala e simplu, dar nu asa simplu ca la indygen)

 10. Pingback: Lumea se împrăștie în toate colțurile țării, să petreacă 1 mai. /

 11. Mateias /

  Mi sa portat numarul 🙂

  1. Spanac / Post Author

   ȘI MIE. SCRIU LA NOAPTE DESPRE ASTA. NICI CĂ SE POATE SĂ FIU MAI MULȚUMIT!

   1. Dan /

    Ce abonament ti-ai facut ? Ala nelimitat?

    1. Spanac / Post Author

     Da, scriu la noapte un material despre asta.

    2. Mateias /

     Optim 2, nu vorbesc prea mult la telefon si daca depasesc cele 200 min ma costa 1.24 eur inca 100 min de asta nici nu am optat pentru optim 3 ca nu cred ca depasesc cele 200, cel m-ai mult ma bucur de traficul de net care pe wi-fi consumam lunar 2 GB acum pot sta relax cu wi-fi oprit. Oricum nush cat de economie va fi ca si 3G consuma destul de mult.

     Tot ziceai ca faci articolul cu portarea, anunta ca iphone-urile decodate cu r-sim sau gevey nu merg cu cartela DIGI si trebuiesc decodate si din pacate fac si eu parte din acea categorie.

     1. Spanac / Post Author

      Gata, am publicat aici, și-am scris și de problema ta la iphone.
      http://spanac.eu/portare-la-rds-final/

      Consumă și 3G-ul să știi. Mă miram eu de ce de aproape o săptămână încarc tableta o dată la 2 zile, când mă ținea până acum câteva zile, către o săptămână, fără probleme…
      Dar când n-ai nevoie de el îl deconectezi. Și-l repornești când îți trebuie. Evident, mai uiți că e oprit și-ți faci nervi când cauți ceva, sau dai cu shazam pe undeva… 🙂

 12. Pingback: Mi-am luat abonament Optim nelimitat de la RDS /

 13. Tavi /

  In 26.8.2014 am portat 4 numere de telefon VODAFONE in reteaua Digi. Portarea s-a realizat in 29.8.2014. Am optat ptr fiecare nr.de tel ptr abonament Optim nelimitat. Pot suna in orice retea, merge si net-ul.
  Insa, acum apare marea problema.
  Daca sunt sunat de pe numere de Vodafone, raspunde robotul care spune : ” acest numar nu este alocat”. Mai nou, cine ma suna din Cosmote…acelasi raspuns.
  Am facut 7 sesizari (reclamatii, scrise, telefonic) si….nimic nu s-a rezolvat.
  Cica, problema ar fi la Vodafone, cu portarea numerelor. spun asta ptr ca o cunostiinta a portat recent numarul de Orange in reteaua Vodafone. In momentul in care o sun de pe numar de Vodafone..raspunsul robotului este acelasi (de mai sus).

  1. Spanac / Post Author

   La fel mi s-a intamplat si mie initial. Am inchis telefonul, apoi l-am repornit. Nu am mai avut probleme. Desi, mi se mai intampla, cam de 2 ori din 10 convorbiri sa nu vrea sa initieze apelul. Dar la a doua reincercare o ia. Alte probleme nu am avut…

 14. Tavi /

  Se pare, ca intr-un final, mai precis in cursul zilei de 09.9.2014, am inceput sa primesc apeluri din reteaua Vodafone.Sper ca problema sa se fi rezolvat definitiv, in ca z contrar voi reveni cu amanunte.

  1. Spanac / Post Author

   Super. Sunt curios cine mai are astfel de probleme…

   1. Tavi /

    N-am apucat sa ma bucur prea mult ptr ca unul dintre numerele de telefon a “murit” de tto in data de 10.9.2014. Nu mai pot efectua apeluri si nici nu mai primesc pe acel numar! mai mult, telefonul nu mai arata nici o liniuta de semnal. Si cauza nu este telefonul, cartela fiind probata si pe alte telefoane. Asta este reteaua Digi + Vodafone!

    1. Spanac / Post Author

     Pai stai mai… Aia e cartela veche, trebuie sa-ti dea rds-ul alta cartele, chit ca portezi numarul. Sau cartela de la rds, aia noua face figuri?
     Du-te peste ei si explica-le situatia, ca n-are voie sa faca asemenea tampenii o cartela noua, de nici o luna vechime.

 15. Ovidiu /

  Salut!

  Iau serios in calcul portarea nr meu din Orange in Digi. Am citit diverse opinii de la inceputul lansarii Digi Optim Nelimitat. Vreau sa stiu cum vi se pare acum serviciul dupa peste jumatate de an de utilizare. Mai exista problemele de la inceput cu reteaua in oras (ex Bucuresti), cu roaming-ul de date, etc?

  Seara buna!

  1. Spanac / Post Author

   Salut. Portează-l liniștit. Nu am probleme cu rețeaua. Mi se întâmplă când sunt în mall să văd un R la rețea (adică a intrat Roamingul), însă e Vodafone. Totul e OK, de câteva zile nici problemele cu apelarea nu au mai fost (câteodată mi se întâmpla să-mi dea eroare când apelam numere de vodafone, pur și simplu mi se închidea apelul, imediat după efectuare).
   Însă acum e totul în regulă. Singura chestie care nu-mi place e lipsa operatorilor, ești nevoi să stai cam 20-25 de minute la telefon până să-ți răspundă un operator care să te lămurească cu orice problemă ai avea. Am acces internet și-n creierii munților. Iar faza aia cu doar 100 de mega în roaming nu știu cât de adevărată e. Bine, nici n-am dat jos filme când am fost în munți, însă față de nelimitat cum se bat ei cu pumnii în piept, să afli că-n roaming Vodafone să ai doar 100 de mega, ți se pare că ești puțin înșelat. Însă dacă-i depășești, nu-ți taie accesul sau nu-ți pune pe factură nimic în plus, doar ți se limitează la 56 kilo/secundă.
   Ce plătești e doar abonamentul și sms-urile (în altă rețșea le plătești. Nu mult, nu știu cât e).

 16. Cristian /

  Vreau sa portez 2 numere din Vodafone la digi. Ce se intampla daca un abonament la Vodafone mai are cateva luni pana sa se implineasca cei 2 ani de contract? In ceea ce priveste celalalt abonament, e mai bine sa il trec pe cartela Vodafone si dupa aia sa fac portarea sau sa fac portarea direct din abonament? Portarea se face imediat sau se asteapta sa se incheie luna facturata la Vodafone? Chestia e ca vreau sa portez numerele luna asta, pentru ca e oferta 3 luni gratuit daca iti portezi numarul.
  Multumesc.

  1. Spanac / Post Author

   Salut. numărul care mai are 3 luni îl poți porta dacă plătești în avans la Vodafone cele 3 luni pe care le mai ai în contract. Celălalt, care nu mai are perioadă contractuală, îl poți trece imediat, indiferent de data de facturare. Îți va rămâne de plătit la Vodafone (pentru el) zilele din lună cât a fost în rețea. Ori o zi, ori o lună, depinde când e ziua de facturare la tine. La mine e pe 16 de exemplu. Se face portarea în 48 de ore. Ideea e să fie în timpul săptămânii, că dacă te duci vineri seară, până luni la prânz nu ai telefon. Dacă e să te duci luni, miercuri cel târziu e gata. Succes! Aștept vești!

   1. Cristian /

    Multumesc pentru raspuns.
    Mai trebuie sunat la Vodafone pentru anularea contractelor sau se anuleaza automat prin faptul ca portez numerele?

    1. Spanac / Post Author

     Cel mai bine vă duceți la un sediu Vodafone. PEntru abonamentul care mai are 3 luni va trebui plătit în avans. Ei vă zic cel mai bine pașii. Sau vă duceți la RDS și vă spun și ei pașii pe care trebuie să-i urmați (ăștia sunt mai la curent, deoarece e-n favoarea lor să știe totul pentru a-și câștiga un client).

     Aștept vești după portare. sunt curios cât de repede s-au mișcat. La mine a fost totul gata în 2 zile. Bine, cu șicanările de vigoare din partea Vodafonului…

 17. MrGeolell /

  Salut ! Ma puteti ajuta si pe mine cu o informatie ? Cum as putea sa-mi aflu codul acela din 19 cifre daca pe cartela sim nu se mai vede si nici suportul care l-am cumparat cu sim-u nu-l mai am ? Multumesc !

  1. Spanac / Post Author

   Înseamnă că e o cartelă veche. Vă duceți cu ea la firma de la care ați luat-o. Vă dă altă cartelă în schimb, una nouă, pe care se vede seria. Vă dă altă cartelă, dar cu același număr. atenție să-i rugați să vă transfere datele de pe cartela veche pe cea nouă. Cereți o clonare. costă cam 20-30 de lei. apoi cu cartela nouă vă duceți la firma la care doriți portarea (în speță RDS).

   1. Spanac / Post Author

    Dacă e cartelă Cosmote, atenție că vă întreabă tot ce se poate despre cartelă. când a fost ultima dată încărcată, cu ce sumă, cât aveți acum pe ea, când expiră perioada de grație, ce extraopțiune are activată pe ea, fel de fel, mai rău ca la poliție…

 18. gerula /

  Abonamentul cu “optim nelimitat” la 5 E, care acum este 4 E este vrajeala,am 2 abonamente,la o luna am primit mes de la RDS ca in retelele internationale este 3000min nu mai este nelimitat si daca vreau sa reziliez am termen 1 luna fara cheltuieli sau penalitati. Asta e una din probleme am 2 smarturi modele diferite,nu pot trimite sms ,da eroare.Am fost la RDS si au zis ca se mai intampla si trebuie repornit tel. L-am pornit de 3 ori la iei si tot nu merge,Au zis sa ma duc la tehnic la ei.Nu m-am dus ca era coada! Cei 5 G net sunt varza!,se misca greu si dupa ce depasesti e si mai nasol.Mi-a dat flit unul cu un Alwiu sau cum dracu i se spune si avea 150mb!!! trafic in cosmote si mergea brici!

  1. Spanac / Post Author

   Păi dacă fac măgării de astea, ai dreptul să te duci la OPC, pentru că ai fost păcălit. Nicăieri în contract nu scrie 3000 de minute, ci NELIMITAT. Eu personal nu-mi fac probleme, nu vorbesc decât 20 de minute în străinătate pe an, însă alții s-ar putea să aibă nevoie de acele minute nelimitate, garantate conform contractului semnat.
   Că nu merge să dai sms, e telefonul defect, nu are treabă cu rețeaua. Până acum, din 100 de mesaje trimise, numai unul nu s-a trimis, deci n-am de ce să mă plâng. Mai eram și-n metrou…
   Faza nasoală e cu cele 100 de mega când ești în Vodafone, unde n-are RDS rețea. Acolo e măgăria pe care au “omis-o” din contract.

 19. lucian /

  imi pare rau sa spun ca sunt foarte dezamagit de rds mi am portat nr din alta retea lai am schimbat si pana si smi ul sunt praf in semnal in timpu; unei convorbiri cand tie lumea mai draga pa semnal in anumite parti din bucuresti sunt praf numai vrb de localitati vecine ilfov sau in afara cai praf nici macar apel de urgenta in zona giurgiu sunt praf nici macar nu au semnal in zona ploiesti la revedere sunt dezamagit total abia astept sa termine perioada contractuala anul asta in mai si voi renunta la ei

 20. Alin /

  SE POATE PORTA NUMAR INDYGEN LA RDS SPUI CA ESTE VODAFONE

Leave a Reply