Poșta română, în pragul falimentului?

Titlul nu este pus la mișto, din păcate. Am impresia că poșta română are zilele numărate.
Am spus în mai multe rânduri că-mi iau diverse produse din afară. De la o vreme, văd că produsele externe îmi vin la poșta de cartier, nu la poșta vamală. Asta se întâmpla doar când luam produse din Anglia. Le ridicam de la poșta de la colț, ca fiind scrisori voluminoase.
Acum, toate coletele de le primesc, vin la poșta de cartier, de la colț. Chiar și cele din China.

Văzând chestia asta cale de vreo 4-5 colete, am decis s-o întreb pe tanti ghișeistă ce se întâmplă.
– Doamnă, se întâmplă ceva cu poșta nr.3? Toate coletele îmi vin aici…
– Da, s-a închis!
– Cum s-a închis? Faliment?
– Nu se știe. S-a închis. Se va închide și poșta 57 și poșta nr…
– Păi ce se întâmplă? Se duce poșta română pe copcă?
– S-a dus demult. Nu vedeți că aici la 6 ghișeuri sunt doar eu și colega? Restul au plecat. Reduceri de personal!
– Și unde ajungem? Porumbei călători?
– Nu știu…

POSTA-ROMANA
Vestea nu este deloc bună. Nu poți, ca instituție de stat, fondată în 1862, să dai faliment. Efectiv nu se poate. Nu poți spune că nu-s fonduri, ar fi o prostie. Când sunt mii de oameni care au zilnic treabă la poștă. Ba plătești o factură, ba trimiți o scrisoare (da, mai există scrisori, nu numai e-mailuri), ba diverse.

Nu mă bucură situația de la poștă. Însă, în cazul meu, e și o parte bună. Nemaifiind poșta vamală nr. 3, TOATE coletele externe îmi vin la poșta de cartier.
Asta înseamnă că nu mai sunt supuse vămii. Știu pentru că am întrebat.
Deci pot să iau produse de sute de dolari, fără să plătesc taxele poștale, taxele vamale.
Adică cei 24% – TVA-ul, nu-l voi mai plăti. Și nici taxele vamale pentru produse electronice. De exemplu, la tabletă, laptop, PDA, plăteam TVA-ul plus taxele vamale. Care n-am idee cât erau. Între 10 și 20%. Dau o cifră din burtă.
La telefon mobil, nu plăteam aceste taxe vamale. În schimb, plăteam doar TVA-ul de mai sus.

Hot-UPS-GirlAm luat două telefoane din afară. Unul pe bani puțini, 50 de lire (am plătit TVA-ul), trimis din Irlanda, iar alt telefon din statele unite. Mi l-a adus la ușă UPS-ul. Și la ridicare am plătit prețul telefonului, plus cei 24%. Dacă aveam un laptop de ridicat, mai săream cu ceva bani pentru taxele vamale deci.

Cum nu prea fac comenzi din statele Unite, pentru mine e bună treaba. Pot face comenzi din Asia sau Europa, fără a mai trebui să plătesc vamă sau TVA-ul.
Pare-se că treaba mergea la produse de până în 40 de dolari. Însă nici la produs de 90 de dolari nu m-a întrebat nimeni de sănătate. culmea, coletul de 90 dolari era din… Texas, Statele Unite!

Mai multe detalii am găsit aici, despre acest subiect.

Așa că, dacă vreți să vă luați colete din afară, da-ți-mi de veste. Eu nu mai plătesc vamă. Deci în loc de 24% TVA (+ 10-20% taxe vamale), plătiți doar 10% spanacului, doar vă face un serviciu!

There are 7 comments left Go To Comment

 1. Daniel /

  Oooooo si cate firme or sa mai dea faliment…ei bine, parerea mea este ca Posta Romana, unde sunt interese foarte mari, nu cred ca va fi lasata de izbeliste…zic eu…

  1. Spanac / Post Author

   Nu cred c-o să dea faliment, însă nu e bine deloc încotro se îndreaptă… În loc să avem și noi o poștă de nivel european, ne întoarcem la origini. vom scrie pe piei de miel și le vom trimite cu diligența…

 2. Servicii Funerare /

  o alta mega afacere made in Romania, pe langa Romtelecom , Apanova, Rompetrol etc. O tara de hoti.

 3. Tibi /

  hai sa-ti spun experienta mea proprie. m-am incapatant sa fac trimiteri prin posta romana, mai exact prioripost, vreo 6-7 pachete.. pe principiul ca sunt mai vechi, ajung chipurile in multe localitati, etc..

  1) dupa ce au renuntat sa mai vina sa ridice colete de acasa, pe motiv de reduceri de personal, la ghiseu trebuia sa stau la niste cozi infernale, si asta s-a intamplat in vreo 4-5 locatii, nu la aceeasi posta.. tot timpul erau fel si fel de oameni cu 1 milion de probleme, scandaluri, tipete ca de ce se baga nu stiu cine in fata,etc,..cel mai adesea erau multi pensionari care vroiau sa plateasca factura la curent, sau mai stiu eu.. pai cand toate celelalte firme de curierat iti vin acasa sa ridice coletul, tu ma obligi sa vin la ghiseu? si daca tot vin la ghiseu, de ce nu ai unul special cu prioripost, ca d-aia e chipurile de trei ori mai scump decat trimiterea postala normala?

  2) nu doar ca nu trimiteau colete oriunde, dar din lista de vreo 1000 de localitati in sistem chipurile prioripost din cele 15.000 din romania, de fapt mai spre toamna acum mi-au spus ca ei nu garanteaza ca duc coletul decat in resedintele de judet, adica livreaza la usa in 40 de orase, restul e dupa cum ti-o fi norocul, asa.. cel mai probabil trebuie clientul sa mearga la cel mai apropriat punct postal, adica cel mai apropriat mare oras, sa si-l ridice, adica sa steaa si el la alte cozi cu pensionari care platesc facturile.

  3) costul era de 17 lei pe pachet, cu tot cu ramburs, coletul ajungand in 48 de ore, asta daca ajungea, bineinteles. despre conditiile de transport, si cum manevrau coletele fragile, nu mai vorbesc..

  dupa 2 colete care mi s-au plimbat prin juma de romanie fiindca nu puteau sa faca livrarea in localitatea de destinatie si mi l-au trimis acasa dupa vreo saptamana jumate pierzand vreo 300 lei la faza asta, am decis sa inchei orice colborare cu jaful de posta.. si am facut cotnract cu o firma privata, pret 22 lei adica cu 5 lei mai scump decat la neprioripost dar vine curierul la usa mea nu stau eu 40 de minute la coada la posta, livrare in absolut toate localitatile din romania in 24 de ore gen si cucuietii din sighetu marmatiei (inclusiv in delta dunarii livrarea, dar acolo in 3 zile fiindca depind de niste bac-uri), ramburs in contul meu bancar nu mai stau si dupa postas cu mandate d-alea arhaice, curat, uscat, profi..

  faliment placut postei romane, sunt vai mama lor si e mai bine sa lase loc altora.. doar de la mine au “pierdut” momentan minim vreo 200 lei pe luna ca trimiteri, dar nu se stie peste 1 an sa zicem care imi va fi volumul de trimiteri.. e suficienta concurenta in piata de curierat

  1. Spanac / Post Author

   Cunosc… mama lor. Iar pensionarii ăia, pe cuvânt de n-ar trebui legați în casă!
   Trimiteam colete cu poșta. M-am dus cu niște ceasuri. ambalate bine, just in case. Ăia ia coletul, era o cutie de 10x10x5. Mă, și-o ia și-o aruncă pe jos. După ce-i spusesem că-s ceasuri.
   – Coane, e fragil, sunt ceasuri!
   – N-are nimic, nu s-a stricat nimic.
   – Și ăia în camion tot așa vor face?
   – Nu știu, dacă nu-ți convine, du-te la curier!

   Să nu-i dai niște bâte de baseball în cap mă? Să nu-i dai? când își bate joc de tine?

 4. Lisa /

  Va sfârşi privatizată, cum dracu’ să dea faliment Poşta…

  1. Spanac / Post Author

   Nu știu ce privatizare. Ce naiba să mai privatizeze ăștia?

Leave a Reply