Poți face bani din blogging?

Probabil prima întrebare pe care și-o pune cineva la început de drum (și nu numai), este dacă (mai) poți face bani din blogging. Asta având în vedere că acum nu multă lume mai citește, fiind la modă vloggingul sau podcasturile. Hai, cu vloggingul sunt de acord, au niște chestii interesante câteodată, întâmplări, chestii comice, cum făceam și eu pe vremuri, cu FUFOrialele.
Dar cu podcasturile nu am reușit să înțeleg nimic până acum. Să te uiți la unii cum vorbesc.

Trecând peste asta, revenim la întrebarea de mai sus. Mai poți face bani din blogging? Răspunsul este DA. Și-am să explic mai jos, mai multe despre acest răspuns.

În primul rând, dacă ți-ai făcut blog că ai auzit că se câștigă bani din asta, n-o să te poți întreține niciodată din blogging. Să stai singur, fără niciun job stabil și să scrii articole pe bani. Trebuie să înțelegi că nu te va plăti lumea să scrii pe diferite topicuri fără să ai oarecare background în acele teme.

Deci ori va trebui să fi avut vreodată deva de-a face cu ziaristica sau să fi fost vreun student la litere și să mânuiești condeiul virtual mai abitir ca telul în mămăligă. Altfel nu-ți dă nimeni bani ca să scrii articole, fără să fi scris vreodată un articol despre viața ta, despre plimbarea cu bicicleta, despre orice. Ca să atragi advertiseri pe blogul tău, trebuie să ai niște articole atractive, ori comice ori de importanță. Și atunci nu TOATE articolele tale sunt producătoare de bani. Că nu-ți dă nimeni nimic, nici maică-ta, că uite ce compunere virtuală ai scris că te-ai văzut cu Gigi și ați băut o bere.
Poate te mai și plesnește a bătrână că ai intrat în banii de întreținere ca să te vezi cu prietenii tăi bețivani.

Așadar, trebuie să ai câteva articole ca să atragă cititorii. Și din 1000 de cititori, dacă ai 5 interesați să publice un advertorial la tine, e bine. Adică, nu te gândi că absolut oricine intră la tine și citește câteva articole va vrea să-ți dea bani să le promovezi afacerea. Aia nu se întâmplă decât în filme, sau dacă ești pițipoancă pe Instagram sau, mai nou, TikTok.

Cel mai bine este să îți faci cont pe Advertoriale.eu și de acolo treaba e simplă. Nu trebie să-ți cauți tu clienți, ai o listă cu articole pe care le poți scrie și câți bani primești din asta. am mai spus că din banii câștigați din blogging mi-am luat mașină? Nu vă gândiți că am luat vreo Tesla de zeci de mii de euro. Dar cum până acum, scriind răzleț, am câștigat suma de mai jos, iar mașina fiind de 700 de euro…

Iar asta am câștiga doar prin Advertoriale.eu. Per total, până acum, am făcut vreo 6-7.000 de euro de când m-am apucat de blogging. Asta fără să “trag tare” să fac bani din asta. Alții au luni în care fac (sau făceau) peste 10.000.

Ideea e că un blog te ajută. Să luăm exemplul personal. M-am lăsat de scris demult. Lipsa timpului și mai ales a chefului au făcut să fie ani în care câștigam 100 lei din blog. Adică o nimica toată. Și m-am trezit, nu de multe ori, citind niște articole pe net la care râdeam cu gura până la urechi. Ca la sfârșit să văd sursa fiind chiar blogul meu. Ciudat sau nu, ăsta e adevărul. Acum, îmi dau seama că nu mai am aciuitatea minții ca acum 4-5 ani când mă ocupam zdravăn de blog, de crearea articolelor de calitate.

Acum, m-am reapucat. Dar nu ca înainte, scriu cam o dată pe lună un articol, fașă de anii trecuți când era un articol la maxim 3 zile. Și aia doar dacă mi-era rău sau nu aveam acces la internet, fiind plecat undeva (concediu, vacanțe, pe munte, la mare).

Și-mi fac un calcul ca, până la sfârșitul anului, să-mi vând cele 2 mașini și cu banii din blogging plus banii de pe mașini să-mi iau una mai nouă și mai bună. Tot la un Audi mă gândesc, ceva cu motor de 1.8 turbo sau 1.9 cu peste 200 de cai, ușor modificabil.

Cu încălzire în scauze, trapă, comenzi pe volan, direcție și frâne electrice, adică ce nu am la Audi-ul actual. Și dacă mai iau și ceva cu normă de poluare euro 5, sunt boier. Dar asta vreau eu. Atcineva poate visa să lucreze un an, să pună și bani de-o parte (mai greu la noi), ca în vacanță să se ducă în vreo țară pe care nu a vizitat-o încă, sau să reviziteze niște locuri dragi. Nu știu cum va fi anul acesta (sau Doamne ferește și anul viitor) cu pandemia asta care ne ține închiși în case.

Și când te gândești că mi-am pus lumini ambientale în Audi și nu le pot vedea decât în vreo parcare subterană…

Leave a Reply