Povestea a 9 decenii ale Trenului Regal

Trenul Regal are 9 decenii de existenta si este un simbol al regalitatii, al istoriei si al evolutiei noastre. In fiecare an, de 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, Familia Regala calatoreste cu acest tren. In 1926, an in care domnea Regelei Ferdinand I, a fost data comanda pentru Trenul Regal, fabricat la Milano. Regele nu a mai apucat sa vada aceasta constructie terminata, caci trenul a fost livrat dupa moartea sa, in 1928. In 1948, acelasi tren i-a dus pe Regele Mihai I si pe Regina-mama Elena in exil si incepand de atunci si pana in 1989, trenul a gazduit multi lideri politici europeni si nord-americani.

Cei pasionati de istoria Coroanei Romaniei isi amintesc momentul 15 octombrie 2012, cand s-au aniversat 90 de ani de la Incoronare si cand autoritatile din Alba Iulia au refacut, impreuna cu locuitorii, prezenta Familiei Regale in gara orasului, la Catedrala Incoronarii si in Sala Mare a Unirii. Atunci a fost primul moment cand Trenul Regal a fost repus in circulatie, dupa 64 de ani si primul moment cand Familia Regala si-a reluat calatoriile cu acest tren.

Un an mai tarziu, in 2013, Familia Regala a facut o noua calatorie cu acest tren, tot de 1 decembrie, de aceasta data prin Sinaia, Campina, Ploiesti si Bucuresti. In 2014, calatoria de 1 decembrie a fost dublata de o calatorie in luna iunie, in Craiova. De Ziua Romaniei, calatoria a urmat urmatoarele trasee rutiere: Sinaia, Focsani, Ramnicu-Sarat, Buzau, Ploiesti, Bucuresti, acest parcurs fiind un omagiu adus regilor romani care au intregit neamul.

Anul 2015, Trenul Regal, sub numele de “Trenul Aducerii Aminte” a parcurs drumul de la Turnu Severin la Bucuresti, aceeasi calatorie facuta de Carol I cu 150 de ani in urma, cand a ajuns pentru prima oara pe pamant romanesc. Traseul a inceput la Filiasi, s-a continuat cu Craiova si Slatina si s-a incheiat la Titu, un oras cu o mare semnificatie pentru Regele Carol I si Regina Elisabeta, care au ajuns de multe ori in aceasta gara.

In 2016, Trenul Regal a efectuat de asemenea mai multe calatorii. Pe 30 noiembrie a plecat din Gara Baneasa catre Gara Sinaia, iar pe 1 decembrie tren Sinaia a plecat pe ruta Busteni, Predeal, Brasov, Codlea, Fagaras, Avrig si Sibiu. Pe 15 si 16 decembrie, trenul a plecat intr-o noa calatorie pentru a comemora cei 100 de ani de la refugiul la Iasi a Familiei Regale, a Guvernului si a Parlamentului Romaniei.

Pe 11 iulie 2017 a avut loc cea de-a opta calatorie a Trenului, ca un simbol al recunostintei pentru eroii din Primul Razboi Mondial. Fiecare calatorie este una emotionanta si un motiv de reamintire de vremurile trecute si de istoria noastra, de perioada regalitatii si de momentele care ne-au marcat dezvoltarea.

Aceasta postare a fost citita de 745 ori !

Comments

comments

Leave a Reply