Prădător de noapte

În America (această țară minunată, raiul pe pământ), există o fascinație pentru morbid. Iar filmul Prădător de noapte (Nightcrawler), adus în țară grație RoImage 2000, prezintă această fascinație într-un mod brutal, care nu te lasă să te ridici de la pământ. Și-mi mai și îndeasă un genunchi în gât, țintuindu-te locului. Însă, acesta e adevărul, care, câteodată doare.

Lou Bloom (Jake Gyllenhaal), obișnuia să fure metal pe care să-l vândă la fier vechi. Asta până într-o zi, când a primit jumătate din banii ceruți pe materiale. Degeaba a încercat să-l îmbârlige pe tipul de la fier vechi, deoarece a primit răspunsul:
– Vrei ca poliția să afle de unde am capacele alea de canal?

Negăsind niciun de muncă în afacerea ăluia, deoarece nu angaja hoți, Lou era disperat. Într-o seară, observă pe marginea drumului o mașină care făcuse accident. Apropiindu-se să observe mai bine, pe lângă poliâiștii sosiți la locul accidentului, au mai apărut și niște cameramani care filmau de zor.
Nightcrawler-poster
așa a înțeles el că imaginile filmete se vând la televiziuni. cu cât mai sângeroase și mai emoționante, cu atât mai mulți bani primește pe ele.
Așadar, următorul lui furt a fost o bicicletă scumpă, pe care-a schimbat-o la amanet pentru o cameră video și un scanner al poliției.

S-a pus în mașină și a ascultat scannerul, după ce, în prealabil, a învățat limbajul polițienesc de coduri de pe internet. Și nu după mult timp a făcut rost de prima filmare. Pixelizată, însă mult mai îndeaproape decât a altor reporteri. A vândut materialul la televiziunea cu cel mai mic rating, însă a priceput mai bine cum merge treaba.

Nu după mult timp a făcut rost și de un ajutor, Randy, pe care-l plătea mizerabil, 30 de dolari pe seară, însă tot era mai bine decât nimic.

Filmările erau din ce în ce mai bune, știa cum să încadreze totul în filmare, până când, într-o seară, ajungând la locul accidentului mai repede decât poliția, a mișcat cadavrul pentru a pica mai bine în cadru, lângă mașina avariată.

Însă de la genialitatea lui în acest tip de jurnalism, până la nebunie era doar un pas. Davă el îl va trece vă rămâne să descoperiți singuri în acest film excelent, care va apărea de mâine la cinema.

There are 4 comments left Go To Comment

 1. Rudolph Aspirant /

  Multumesc pt recomandare ! Mie imi place Jake Gyllenhaal plus subiectul filmului pare ff palpitant si exact cum imi place mie, asa gen thriller negru moralizator ! Ca daca ma luam doar dupa titlu credeam ca o fi poate horror SF/fantasy simplu, dar bine ca l-ai prezentat tu si vad ca e de fapt thriller cu dileme morale !

  1. Spanac / Post Author

   E foarte bun filmul. Poate fi pe alocuri anost, însă și-n scenele alea unde nu se petrece nimic vezi cât de calculat e tipul.

 2. Rudolph Aspirant /

  Ai avut dreptate, e un film f misto. Plus era exact genul de film de care aveam chef, asa un soi de thriller noir cu atmosfera de Los Angeles, insa in acelasi timp cu un antierou chiar interesant. Plus cu dna Rene Russo, pe care eu o respect ff mult. Au fost niste scene in care protagonistul parea asa caricaturizat prin iluminare si miscare plus cum tinea aparatul ala foto asa ridicat chiar asemanator
  unei insecte de noapte din alea pradator culegatoare. Plus mi s-a
  parut ff bine ales in casting si tinerelul ala latino oarecum zapacit asa
  cu ADHD de tip neatent mai degraba decat de tip impulsiv care a primit jobul de asistent al lui Jake Gyllenhaal la inceput, pt ca mi s-a parut ca oferea un echilibru al unei altfel de caricaturi. Plus erau si niste elemente de recuzita care pot face din acest film un film ok si pt export pe piata asiatica indepartata. Per total o productie profesional reusita plus mi-a facut placere sa-l vad.

  1. Spanac / Post Author

   Mă bucur că ți-a plăcut. Gagiul nu-i hispanic, e arab. Dar finalul ăla… Nu-l credeam în stare pe Lou de asta, dar se pare că regizorul a avut alte idei 🙂

Leave a Reply