Preferi să pierzi 25.000 de euro?

Hai să vă povestesc cum au câștigat unii niște bani frumoși, iar alții au pierdut 25.000 de euro.
Pe vremea lui Ceaușescu, până prin 2004-2005, în spatele blocului meu era o fabrică de pâine. Terenul a fost cumpărat de un grec, a dărâmat toate clădirile, vreo zece silozuri, o clădire administrativă și fabrica în sine, apoi a revândut terenul.
L-a vândut celor de la Hercesa imobiliare.
Ăia s-au apucat să facă blocuri. Au făcut 3 blocuri. apartamentele frumoase, nu zic nu, blocurile drăguțele, teren de baschet, verdeață, leagăne pentru copii, parcări subterane, tot dichisul și confortul necesar.
Prețul unui apartament era de 100.000 de euro. Asta fiind în anul 2007.

Și unii au fost de și-au luat apartament cu banii jos. Cam 2-3 inși.
În rest, dacă voiai să-ți iei apartament în rate, una dintre metode (poate singura) era asta:

Dădeai 25.000 de euro înainte să te muți, 50.000 când te mutai, iar 25.000 în decurs de 1 an parcă după ce te-ai mutat.

apartamentPrin metoda asta, cel puțin 15-20 de inși “și-au luat” apartament.
Numai că a venit 2008-2009 și, pac, CRIZĂ ECONOMICĂ!

Prețul apartamentelor s-a înjumătățit chiar. Și acum apartamenterle pe care le vindea Hercesa cu 100.000, valorează maxim 70.000. că ei încearcă să le dea cu 80.000, e partea a doua.
Însă surpriza a venit când acei 15-20 de inși au vrut să se mute.

– Am dat 25.000. Mai avem acum 50.000, ne mutăm și gata, da?
– Nu nene, dați 50.000 acum și 25.000 la un an după ce vă mutați.
– Păi coane, apartamentele fac maxim 70.000! Noi dăm na, 75.000.
– Nu, conform contractului semnat acum 2 ani, trebuie să dați încă 75.000!
– Păi n-avem și nu vrem să dăm 100.000 pe un apartament care nu face decât 70.000-75.000 maxim!
– Atunci nu vă mutați. Încheiem contractul.
– Perfect! Dă-ne banii!
– Ce bani?
– Avansul de 25.000 pe care l-am dat!
– A, păi conform contractului, nu vedeți niciun ban. Ori plecați cu mâna goală, ori mai scoateți 75.000 ca să vă mutați!

Da, conform contractului, nea Caisă de la Hercesa era corect. Însă moral, e o japiță. Și nu e numai părerea mea, e părerea a mii de oameni.

Acum au făcut altă șmecherie. După ce s-a terminat toată tărășenia cu cei 25.000 euro dați avans, au scăzut prețul la apartamente. Acum prețurile încep de la 79.500 euro.
Știți ce înseamnă acest DE LA? Apartamentul este ori la parter, ori la ultimul etaj. Oricum, un preț mare (zic eu), în comparație cu alte apartamente din zonă. Evident, nu-s blocuri noi, ci-s făcute în 1988, nu-i parcare subterană, nu-s leagăne pentru copii etc.
Dar să coste un apartament de două camere 80.000 euro, mi se pare al naibii de scump. Am vrut să mă uit după niște garsoniere la ei dar m-am lăsat păgubaș.

Am găsit garsoniere de vanzare la prețuri mult mai bune, la aceleași condiții.

Întrebarea mea este: VOI CE AȚI FI FĂCUT? AȚI FI RENUNȚAT LA CEI 25.000 EURO DAȚI AVANS, SAU V-AȚI FI ÎNDATORAT LA TOATE BĂNCILE ȘI CĂMĂTARII EXISTENȚI PENTRU A VĂ LUA UN APARTAMENT?

There are 10 comments left Go To Comment

 1. BogDan /

  Haaa…să vezi preţuri la Asmita Gardens! Dacă nu mă înşel, acolo o garsonieră pleacă de la 62.000 euro, un 2 camere de la 93.000 euro, iar de la 3 camere în sus te ia ameţeala. Pana mea, un complex format din câteva turnuri puse în ţigănie, între curvele de pe Văcăreşti spre Dristor şi curvele de pe Văcăreşti spre Sun Plaza, cu o Dâmboviţă mirositoare în faţă, piaţă tocmai la Timpuri Noi, şi nu foarte multe alte resurse normale prin zonă, asta dacă nu iei în seamă Sun Plaza, trei staţii mai sus. Cine cere preţurile astea este fumat. Scuze, de fapt cine dă banii ăştia este fumat.

  1. Spanac / Post Author

   E central. D-aia e așa. că centrul la noi e plin de apă infectă și curve la fel de împuțite, e partea a doua. e centru, d-acolo prețul. Păi știi cu cât se vinde o clădire cu bulină roșie pe ea în centru?
   Dacă o dă cu 1 milion de euro, dă acatiste la biserică… Pentru un rahat de vilă cu 3 etaje, vai mama ei.

   1. BogDan /

    Dacă te referi la alea despre care povesteşti, da, posibil să fie centrale, că nu ştiu unde le-au pus. Dar Asmita Gardens poate fi considerată orice…numai zonă centrală nu.

    1. Spanac / Post Author

     E centrală zona, știi de ce? că-i gârla aproape. Aia e toată faza. D-acolo se numește centrală, d-acolo prețurile nesimțite.
     Vorbesc de zona Rosetti eu. La 3 minute de mers pe jos de la teatrul național.

 2. BogDan /

  A, acolo da, este central. La Rosetti nu am ce să comentez.

 3. Mihaela /

  Renuntam la bani decat sa ma jecmaneasca de 2 ori, de aia e bine sa citesti contractele cap coada. Oricum un apartament la pretul ala, in rate pe nu stiu cati ani e o corvoada prea mare pentru majoritatea dintre noi. Mai bine stau in chirie.

  1. Spanac / Post Author

   Se găsise ieri un nene să mă critice rău. Și pe mine și pe ăștia care aveam mentalitatea asta de rahat. Că nu vrem să respectăm contractul. Băi, se împute lumea de cretini!

 4. Alin /

  Pai la banii aia ma duc si imi iau si cea mai amarate vila din MIAMI, baga-mi-as, nu dau banii pentru o cusca de beton in Romania !!!

  1. Spanac / Post Author

   Nu-ți iei în Miami nici măcar o cutie de carton la banii ăia mă…

   1. Alin /

    Ce, nu sunt case de 100.000 Euro in Miami ? Nu cred ca-s toate mai scumpe de atat….

Leave a Reply