Puffer – soluția pentru îmbunătățirea eficienței

Poate sună puțin dramatic, dar zilele omului modern se rezumă la risipă. Din clipa în care ne trezim de dimineață, în zori, până când vine din nou seara și adormim din nou în pat. De cele mai multe ori nu suntem deloc conștienți de acest lucru. Risipa noastră nu este doar materială pentru că în esență ne pierdem mult timp și cu lucruri fără sens. Dar haideți să ne limităm doar la aspectul material al problemei noastre. Auzim și citim tot felul de lucruri despre stiluri de viață sustenabile și economice dar foarte puțini dintre noi reușesc să facă ceva semnificativ în legătură cu aceste practici devenite destul de banale. La fel ca în cazul multor lucruri din diferite domenii ale vieții, stilul nostru de viață risipitor este legat de problema banilor. Mai exact, este legată de problema existenței banilor și de lipsa banilor. Pentru că, după cum probabil știți deja, există o vorbă veche care spune că cine are puțini bani este nefericit, iar cine are mulți bani iar este nefericit.

puffer-serpentine-izolatie

Dacă a existat vreodată un moment potrivit pentru a analiza veniturile și cheltuielile noastre, atunci acum este momentul să facem acest lucru. Evenimentele din ultimii ani și evenimentele actuale ne-au adus într-o lume în care inflația și prețurile în continuă creștere ale energiei, combustibilului și alimentelor sunt acum o problemă care ne preocupă pe toți, fără excepție. Într-o astfel de situație toate sfaturile experților indică o singură direcție și anume că trebuie să facem provizii și să regândim cheltuielile. Și aici am ajuns în punctul în care trebuie să ne oprim din risipă, pentru că, dacă nu o facem, am putea avea mari probleme. Dacă ne gândim un moment la câte ori, din câte locuri, din câte motive, câți oameni încearcă astăzi să ne facă să înțelegem unde ne duce risipa noastră galopantă, este evident că trebuie să luăm această problemă în serios.

Risipa poate fi definită ca fiind faptul de a lăsa o lumină inutilă aprinsă, de a face un duș timp de 20 de minute, de a te spăla pe dinți cu robinetul deschis, de a lăsa gazul pe aragaz aprins după ce ai gătit sau ai încălzit mâncarea, de a lăsa ferestrele prost izolate, de a folosi metode de ventilație necorespunzătoare, de a folosi radiatoare fără aerisire, de a regla prost sau deloc termostatele de cameră și așa mai departe. Aceste obiceiuri aparent banale din rutina noastră zilnică contribuie în mod incredibil la problemele noastre sociale îngrijorătoare și în același timp reprezintă o cheltuială uriașă pentru bugetele casnice.

Din cauza complexității problemei, ne vom concentra atenția asupra unui singur aspect în această prezentare. De fapt, dacă suntem foarte preciși, ne vom concentra doar pe un segment specific din cadrul acestui subiect. Potrivit unei statistici Eurostat din 2019, 53% din populația Uniunii Europene locuiește în case familiale și 46% în apartamente din blocuri. Dacă luăm în considerare că populația totală a Uniunii Europene este de 447 706 209 persoane, din care 53% este 237 284 290 de persoane, ar trebui să acordăm multă atenție asupra subiectul caselor familiale. După ce clădirile sunt finalizate, cel mai mare cost al acestora este costul consumului de energie necesar pentru a le face locuibile și mai ales, dacă ne limităm și mai mult, costul încălzirii lor. Și pentru că presupunerea noastră se bazează pe risipă, haideți să încercăm să vedem cum putem să nu mai risipim cu încălzirea.

Din păcate, nu ducem lipsă de obiceiuri proaste. Unul dintre aceste obiceiuri proaste este tendința de a nu ne gândi bine, de a nu ne respecta întotdeauna planurile până la etapele finale. Avem tendința de a fi prea critici sau nu suficient de critici. Acest lucru este valabil chiar și în cazul proiectelor majore de mare importanță, cum ar fi construirea sau renovarea unei case. Avem tendința de a nu ne gândi la toate detaliile sau de a lua decizii greșite chiar și după ce am primit cele mai bune sfaturi.

Când se proiectează un sistem de încălzire pentru o clădire rezidențială, trebuie luați în considerare mulți parametri. Dimensiunea și tipul de interior care urmează să fie încălzit. Izolația exterioară a clădirii. Dimensiunea ferestrelor și tipul acestora. Energia necesară pentru a încălzi clădirea și nu în ultimul rând, echipamentele necesare pentru a încălzi clădirea, care împreună vor forma sistemul întreg de încălzire. Dar chiar și luând în considerare toți parametrii, se întâmplă adesea ca sistemul de încălzire a casei să nu fie optim. Poate fi subdimensionat sau poate fi supradimensionat. În ambele cazuri, problema poate fi soluționată, dar nu este indiferent dacă aceasta va implica muncă și cheltuieli suplimentare în viitor sau dacă poate fi rezolvată prin luarea în considerare a acestei posibilități în momentul construirii sistemului, astfel încât să nu fie nevoie să se adauge elemente suplimentare la sistem în viitor.

Dacă planificăm din timp posibilitatea de a stoca energia termică suplimentară generată și de a o reutiliza ulterior pentru a ne exploata sistemul în mod economic, putem economisi sume uriașe de bani cu o investiție inițială puțin mai mare și astfel putem pune capăt cel puțin acestei risipe. Cele mai potrivite dispozitive în acest scop, adică pentru stocarea energiei termice, sunt rezervoarele de acumulare, adică puffer-ele.

Un puffer reprezintă un fel de “back-up” sau “rezervă” de apă caldă care poate fi folosită când și cum doriți, atât pentru încălzire, cât și pentru apă caldă menajeră. Este un rezervor mare din oțel, acoperit cu un înveliș izolator gros, în interiorul căruia este stocată apa. Acestea sunt disponibile în diferite dimensiuni, în funcție de necesități, care pot varia de la 200 la peste 2000 de litri. Dezavantajele sunt că trebuie să dispuneți de spațiul necesar – o cameră de cazane sau un garaj de exemplu, și desigur un buget ceva mai mare, în rest puffer-ul prezintă doar aspecte pozitive.

componente-sistemului-incalzire

Puffer-ul, cunoscut și ca rezervorul de acumulare pentru apă caldă, este un rezervor de apă utilizat pentru stocarea apei calde pentru încălzirea spațiilor sau pentru uz casnic. De ce apa? Pentru că apa este un mediu ideal de stocare a căldurii, deoarece are o capacitate termică special ridicată. Asta înseamnă că în comparație cu alte substanțe poate stoca mai multă căldură pe unitate de greutate. În plus apa este o substanță chimică lichidă care nu este toxică și are costuri reduse.

De ce este important puffer-ul? Pentru că un puffer izolat eficient poate păstra căldura stocată timp de mai multe zile, reducând semnificativ costurile combustibilului necesar pentru încălzirea imobilelor. Puffer-ele de apă caldă pot avea încorporat serpentine de la arzătoare cu gaz sau petrol sau dispozitive de încălzire electrice. Unele tipuri pot utiliza schimbător de căldură extern, cum este un sistem de încălzire centrală, sau apă încălzită de la o altă sursă de energie – cum sunt de exemplu sistemele cu panouri solare. Cel mai tipic în context casnic este un arzător pe combustibil fosil, elemente electrice cu imersie sau sistem de încălzire centralizată. Puffer-ul stochează excesul de apă caldă produs de dispozitivul de încălzire și o eliberează în radiatoare sau în încălzirea de pardoseală, atunci când este necesar, cu rezultatul – extrem de rentabil, de a avea o încălzire care funcționează chiar și atunci când cazanul este oprit.

Pentru a evita ca puffer-ul să pară un dispozitiv fără nori sau suspect de lipsit de probleme, ar trebui să notăm aici cu o mică paranteză un fenomen nu întru totul pozitiv care poate să apară în mod normal pe parcursul a câtorva ani de utilizare a dispozitivului. În cazul în care alimentarea locală cu apă are un conținut ridicat de minerale dizolvate, cum ar fi calcarul, încălzirea apei face ca mineralele să precipite în rezervor (încrustări). Rezervorul poate prezenta pierderi din cauza coroziunii după o perioadă de numai câțiva ani, o problemă accentuată de oxigenul dizolvat din apă, care accelerează coroziunea atât a rezervorului, cât și a fitingurilor.

Prin urmare, atât în sistemele casnice cât și în cele industriale, există numeroase probleme legate de oxidul de fier cauzate de coroziunea internă a sistemului de încălzire, a cărei manifestarea principală este reprezentată de un agent termic de culoare maro sau gri. Pentru a evita acest lucru și pentru a prelungi durata de viață a puffer-elor, este foarte recomandat să se instaleze cât mai multe sisteme de filtrare și cât mai complexe posibile. Adesea, particulele magnetizabile sunt prinse în medii nemagnetizabile, cum este calcarul sau rugina brună și rămân blocate în filtrele magnetice. Din tipurile de contaminanți menționați și din tipurile de filtre utilizate, este clar că pot fi necesare mai multe tehnici de filtrare sau o combinație a mai multor mecanisme de acțiune.

Însă, după ce am trecut peste acest scurt istoric problematic, haideți să continuăm cu povestea despre exemplul în care învățăm despre puffere. În general puffer-ele pentru stocarea apei calde sunt izolate cu izolație termică pentru a reduce consumul de energie, pentru a accelera procesul de încălzire și pentru a menține temperatura de funcționare dorită. O izolație termică mai groasă reduce pierderile de căldură și în stare de funcționare standby. Puffer-ele sunt disponibile cu diferite tipuri, grade de izolație și există posibilitatea de adăugare în plus pentru straturi de izolație suplimentară pe partea exterioară a puffer-elor pentru a reduce și mai bine pierderile de căldură. În condiții extreme puffer-ul și dispozitivul de generare a căldurii propriu-zis poate fi complet închis într-un spațiu izolat special construit. Încălzirea casei reprezintă o mare parte din bugetul familiei. Așadar, cum am menționat și în rândurile anterioare, optimizarea optimă trebuie căutată deja în etapa de proiectare a sistemului de încălzire prin calcularea exactă a tuturor elementelor care pot contribui la îmbunătățirea și eficientizarea sistemului în general, inclusiv camera cazanelor. Va fi necesar să ținem cont de amplasarea echipamentelor – inclusiv a cazanului, a vasului de expansiune, a instalațiilor electrice și nu în ultimul rând a puffer-ului. Dar deocamdată pentru încă câteva momente să rămânem pentru câteva gânduri la izolația puffer-ului.

puffer-tank-in-tank

De ce este importantă izolarea rezervorului de acumulare, puffer-ului?

Puffer-ele sunt realizate din tablă de oțel, care fără izolație încălzesc mai degrabă spațiul în care se află, adică aerul camerei, decât apa din interior. Cu o izolație adecvată putem preveni pierderile de căldură, adică încălzirea spațiilor din jurul puffer-elor, iar apa din interiorul rezervoarelor o să rămână la o temperatură constantă timp de mai multe zile. Cel mai frecvent utilizat tip de izolație este din spumă poliuretanică și piele artificială ca înveliș exterior și capac. Izolația poliuretanică de obicei este de maxim 100 mm și este proiectat cu atenție pentru a se asigura că nu blochează conexiunile de intrare și de ieșire ale circuitelor de încălzire sau racordurile pentru supapele de siguranță. Ca accesul la rezervorul interior să rămână o prioritate pot fi aplicate cele mai multe dintre ele cu ajutorul unui fermoar, permițând și îndepărtarea izolației pentru verificări periodice și dacă este necesar pentru reparații.

Dacă totul este planificat și instalat în conformitate cu indicațiile și sfaturile specialiștilor, puffer-ul garantează încălzire performantă și de înaltă eficiență, care nu va fi irosită. Gândiți-vă cu atenție când vă apucați să proiectați singur un sistem de încălzire – puteți economisi o avere doar prin faptul dacă apelați la experți specializați pentru a vă proiecta sistemul de încălzire, în funcție de specificațiile exacte ale casei dumneavoastră.

Deși am abordat doar o mică parte a modului în care putem trăi o viață mai economică și fără risipă, sperăm că v-am atras interesul. Sperăm că va fi clar în curând pentru noi toți că există un singur viitor sigur și acesta este viitorul sustenabil, fără risipă și planificat cu atenție.

Leave a Reply