Roșia Montană. Cine mă lămurește?

Hai că văd că de câteva zile numai asta se discută. De la moartea lui Cioabă trecem iar la aur. Care cică e, adânc în pământ. Vorbesc de Roșia Montană.
Cine mă poate lămuri care e treaba cu asta?
N-am fost niciodată acolo, vorbesc doar din auzite. E un loc mort. Un fel de Călan. Oricât v-ați supăra pe mine, Călanul e oraș mort. Nu există locuri de muncă, deoarece toată lumea lucra la combinatul siderurgic. Și-a fost închis. Că nu se putea privatiza vezi dragă Doamne, că avea datorii mari. La fel ca toată industria României, combinatul a fost ucis.
Exact aceeași chestie o văd eu și la Roșia Montană. Dacă greșesc, dați-mi de veste.

Nu iau partea nimănui, încerc să-mi dau seama dacă e de bine sau nu.
froșia montană

A mai observat cineva că se aduce în discuție subiectul ăsta cu regularitate, o dată la 5 ani? Că de fiecare dată există fel de fel de firme (o fi aceeași, dracu să le ia), care vor să facă săpături, extrageri, să industrializeze zona.
Și se izbesc de hârțogăraia din România.

Pe de-o parte avem oamenii care vor să muncească, deși bine trecuți de-a doua tinerețe, pe când cei tineri habar n-au ce e aia extragere de aur, minerit, munca pământului, orice. Că stau toți cu nasu-n tablete conectați pe facebook.

Pe de altă parte avem așa zișii suținători ai zonei. Că nu vor cianuri în oraș. Că și-așa e zona destul de distrusă, de ce s-o distrugem mai mult? Unde dracu erați mă acum 40-50 de ani când se extrăgea aur d-acolo? Ce făceau părinții voștri? Urlau că se distruge zona, sau se bucurau că au de-o pâine să crăpați în voi să vă faceți mari?

Iar pe de altă parte avem acum firma RGCMP-WTF ce nume o avea. Care am înțeles că-s niște canadieni, vin ei cu inteligența și banii pentru re-dezvoltarea zonei.
Că deh, buget de la stat canci, că suntem săraci, că nu-s bani. Evident că nu-s bani, că ne-am obișnuit cu furatul. Dacă furi, nu mai e de unde ai furat! Logic!
Și canadienii ăștia au zis așa.
– Noi venim cu banii și cu ustensilele, scoatem aurul și-l prelucrăm, mai luăm 10-20 de românași care le mai au cu mineritul, și dăm statului român 10-18% din ce scoatem.

Dacă greșesc, dați-mi de veste. Parcă eu așa țin minte niște date. Că ei bagă mai mulți bani în asta decât ar scoate vreodată. Cine e nebun să facă așa ceva? Nu există așa mărinimie nicăieri în lume. Atunci de ce se zbat canadienii ăștia să dezvolte zona? AM IMPRESIA CĂ TOT RAHATUL ĂSTA CU ROȘIA MONTANĂ E DE PARAVAN, PENTRU UN SCOP MULT MAI DIABOLIC. Nu știu care însă…

Cică s-au strâns oameni și-n piața Universității, să protesteze.
Mă, voi ăștia care protestați știți de ce anume? Pentru ce? Sau e doar spiritul de turmă? Cum a fost cu Boc. Când v-ați mulțumit cu ochelarii și capul lui Moțoc?
Eu unul așa văd treaba. Spiritul de turmă. Văd tineri de 30 de ani care urlă că vine cianura. Spuneți-mi tâmpit, însă n-am mai văzut proteste în care să stai cu cortul! Parcă se stătea la cort acolo pe stradă când deschidea la Apple, să vă luați în rate pe 30j de ani iphone. De Apple de ce nu ziceți nimic? Că-și aruncă deșeurile în China? Unde mor copii pe capete, mor zilnic zeci? Acum urlați că vine peste voi cianura? Vă dă careva cianură cu lingurița?
Dacă metoda asta de extragere a aurului s-a făcut de mii de ani, de ce să nu fie folosită și acum? Dacă e o metodă nouă, de ce nu se folosește una veche, fără să dăm cu otrăvuri? Nu-s nici eu de acord cu poluarea mediului, pentru un pumn de aur, din care doar 10-18% e al țării.
Însă merg pe principiul, “dacă nu mă afectează pe mine, de ce să urlu?
protest-rosia-montana roșia montană

A, dacă se dă acolo cu cianură așa de multă încât să fie tot Ardealul cu cianură în loc de aer, mă opun și eu. Deși n-am văzut mulți să se opună când s-a construit centrala de la Cernobîl. Atunci de ce au tăcut toți ucrainienii din gură? A, că era URSS-ul și-așa a decis că e bine?
Deh, prea multă libertate și democrație strică uneori. Uite unde am ajuns acum.

Deci, cină mă poate lămuri cu exactitate cum e treaba cu Roșia Montană?

APROPOS, N-AM PRIMIT NICIUN BAN SĂ SCRIU ARTICOLUL, NU-MI TRĂDEZ ȚARA, NU-S PIȘCOTAR, sau ce mama dracului mai credeți voi.
Vreau doar să pricep care e faza cu Roșia Montană și atât!

There are 33 comments left Go To Comment

 1. Szasz Sebes Paul /

  O sa te afecteze prietene !!!!!!!!!! Respect pentru cei care protesteaza !

  1. Spanac / Post Author

   Wo… Stai așa. Ce să mă afecteze? Și de ce? Că nu înțeleg ceva? Or să-mi dea protestatarii în cap? Eu asta înțeleg din ce-ai scris…

 2. Emil Calinescu /

  Cateva erori in articolul tau:

  1. Compari democratia cu dictatura. In dictatura nu doar ca n-aveai voie sa protestezi, dar mai era vorba si de gradul de informare. Am dubii ca multi stiau ce e aia cianura prin anii 50.

  2. Redeventele statului sunt de 2% (si vor creste la 6 sau 8%).

  3. Da, cat obtine RMGC din tot AURUL SI ARGINTUL inseamna mai putin decat au investit. Dar stii de ce? Pt ca sunt o gramada de resurse acolo. Fii atent estimari de acum cativa ani:

  Aur (1,5g/tonă minereu) în valoare de 10,5 miliarde de dolari;

  Argint (10g/tonă) estimate la 1,3 miliarde de dolari;

  Galiu (300g/tonă) evaluate 13 miliarde de dolari;

  Germaniu (20g/tonă) în valoare de 5,2 miliarde de dolari;

  Crom (50g/tonă) – 6,5 miliarde de dolari;

  Vanadium (2.500g/tonă) – 10 miliarde de dolari;

  Cobalt; Titan; Bismut; Arsenic; Nichel – evaluate la cinci miliarde de dolari.

  Pretul lor e acum mai mare.

  4. Dupa ce se termina resursele compania va da faliment si nu va avea nimeni cum s-o urmareasca in instanta.

  5. Nu mai zi niciodata ca ce nu te afecteaza nu e treaba ta. Daca e un dezastru ecologic trebuie sa platim cu totii. Sau, invers: daca ar exploata statul si profitul s-ar duce la statul roman am trai cu totii mai bine. Zic…

  Pe scurt, cam atat.

  1. Spanac / Post Author

   Mulți nu știau ce e aia cianură în anii 50, ce-i drept. Dar nici n-am văzut pe careva murind din asta. Nu mai mult ca mineritul obișnuit.
   Deci ei se laudă că scot aur și argint, ne dau un 6% și în schimb iau toate metalele care mai sunt acolo? aia era de fapt planul? să ne scoată ochii c-o pepită de aur, în timp ce pleacă cu șiruri de camioane umplute cu alte metale?

   Nu mai zi(ce), nu nu mai zi. Și da, cu ce mă afectează pe mine? A, într-adevăr un dezastru ecologic m-ar afecta. Însă astfel de dezastre sunt zilnic, peste tot în lume. Nu văd pe nimeni urlând însă.
   Statul n-o să exploateze niciodată acolo. Pentru că “n-au bani”. Și pentru ca-s leneși.

   1. Emil Calinescu /

    Pai nu te afecteaza cand cineva fura din averea statului? Atunci nu te afecteaza ministrii spagari, nu te afecteaza premierul corupt. Serios?

    Legat de metode, cea cu cianuri este cea mai EFICIENTA din punct de vedere economic (randament cel mai mare).

    1. Spanac / Post Author

     Ne afectează când străinii fură statul român. Dar dacă ar fi noi să dăm tunuri statului, le-am da fără să ne gândim.
     Totul e joc politic. La fel ca-n Wack the dog, atragem mass-media asupra a ceva inventat. În cazul lor războiul cu Albania. Ca să atragă atenția de la politicile cretine și petele de lichid seminal de pe rochițe.
     Asta facem și noi acum. Noi, vorbesc de stat. Premierul tău corupt și toți căcănarii care ne conduc. Știu că suntem mari patrioți când nu trebuie. Și bagă roșia Montană în față. Ca să ascundă ce? Probabil ai dreptate cu ieșitul pe ușa din dos cu șiruri de tiruri încărcate de alte metale pe care le scot de acolo…
     totul e un mare fâs. Și lumea sare grămadă. să salvăm Roșia Montană. S-o salvăm de la ce? Trebuie salvată țara, nu neg. Nu doar un loc de 3 kilometri pătrați.

  2. Razvan Ianculescu /

   Bravo Emil, foarte frumos prezentat si argumentat. Daca macar jumatate dintre cei care urla la Universitate ar fi la fel de informati ca tine, acum m-as invoi si as merge sa strig si eu cu ei.
   Dar vezi tu, eu cred ca trei sferturi dintre ei habar nu au unde se afla pozitionata pe harta Rosia Montana.
   E pur parere personala.

   1. Spanac / Post Author

    Da Răzvan, exact spiritul de turmă de care ziceam. uite pe mine m-a lămurit Emil de fază…

    1. IanculescuHimself /

     Spiritul de turma, bata-l vina 🙂
     Radem, glumim, dar chiar este trist, serios.

     1. Spanac / Post Author

      Da coane, e trist. E trist că numai gura e de noi. Urlăm p-afară în pâlcuri, râgâind a bere. Și dacă zic să punem dracului mâna pe arme, să le luăm puterea?
      E Spanac fascist, auzi la el… Cu vorba bună nu se va schimba nimic în politica asta de căcat a țării. că suntem vânduți și noi și stră-stră-strănepoții noștri. FMI-ului și altor băieței cu bani și putere. Nu detaliez.

 3. Savoir Faire /

  Tradatorule de neam si patrie, in teapa cu tine :))) !!!!
  Deci gogule, sa iti dau un exemplu.
  Sa zicem ca noi doi suntem intr-o camera izolata.
  Eu stau la un capat si fumez jointuri de maria in prostie, iar tu stai la capatul celalalt si o arzi cu viata pacifista si sanatoasa.
  Pai bine bine, logic ca nu iti bag scrumul si fumul cu lingurita pe gat in mod imediat, dar usor usor, fumul si scrumul vor ajunge si la tine. (la sanatatea ta, la buzunarul tau, in mod direct, in mod indirect, etc.)
  Alt exemplu: Explodeaza o bomba nucleara la 10 km de tine.
  In cateva secunde/minute/ore mori.
  Dar daca bomba explodeaza la 500 de km de tine, efectul imediat asupra ta e minuscul.
  In schimb cel de lunga durata e devastator (peste douaj’ de ani faci cancer, nevasta va puia copchii cu mutatii genetice grave, etc.)
  No’ si lasand la o parte chestiunea cum ca o substanta e nociva sau nu, se mai protesteaza si din chestiuni etice: “Dom’le nu e etic sa folosesti X, nu e etic sa folosesti Y”.
  Nu am stat sa sudiez chestiunea in minime detalii, dar nu stiu cate alternative pentru exploatarea aurului exista. Ma refer la alternative pe care Romania sa le poata adopta.
  Se mai protesteaza si din cauza efectului de turma.
  A da, mai sunt si genii care spun ca Masonii, evreii si reptilieni vor Rosia Montana ca sa isi duca la bun sfarsit planul lor de monopol pe mapamond.

  1. Spanac / Post Author

   La ultima fază nu văd legătura. Cu ce-i ajută pe ei exterminarea populației? tocmai acolo zic. De ce nu bagă bomba în China? Sau pe cobaii americani. De ce ascund în roșia Montană? Asta nu pricep, deși ar cam cădea explicația.
   Cred că explicația lui Emil e cea mai plauzibilă. Ne arată bombonica pe care o lingem fericiți, în timp ce ei scot prin spate toată fabrica de bomboane…

   Nu există alte metode de extrage a aurului? să se aplice metoda canadiană. Că tot sunt ei canadienii lu\ mă-sa. Aia bună, fără cianuri. Să bage bani în aia. Să bage miliarde. Atunci îi vom lăsa fericiți să ne fure tonele de alte metale pe ușa din dos, știind că “uite bă proștii, au băgat aicișa catralioane de euro și nici n-au dat cu cianură”.
   Cam așa ar fi treaba nu? Va mai urla careva că se vinde țara atunci? Sau vor tăcea toți că nu mai e nicio cianură la mijloc? S-au găsit acu să urle? Au găsit motiv. Când țara asta s-a vândut de sute de ani. Evident, s-a vândut mai mult în ultimii 23, nu neg.

 4. Savoir Faire /

  Bomba nu era un exemplu strict real, ci unul metaforic.
  Era o comparatie spre a spune ca daca un eveniment se intampla in aproprierea ta, esti afectat direct si repede.
  Daca un eveniment din asta de amploare se intampla departe de tine,imediat poate ca nu simti nimic, dar in timp e inevitabil sa nu simti… si poate simti chiar mai rau.

  1. Spanac / Post Author

   Coane, situația cu roșia montană e de zeci de ani. Și din 5 în 5 ani se aduce în față, ca să sară mass-media pe acest subiect. Iar în spate sunt interese politice, ba chiar mai mari, pe care noi nu le înțelegem. Și asta e doar o părticică…

   1. Savoir Faire /

    E posibil sa fie si “interese politice pe care noi nu le intelegem”, dar nu ai observat ca motivul asta este mereu bagat pe gat ?

    1. Spanac / Post Author

     Care motiv? cu interesele politice? E ascunderea în față mă. Tehnică masonică de sute de ani. Ascundere în prim plan!

 5. fany22 /

  Salut Spanac,imi place cum scrii,ai un stil deosbit de a scrie,de aceea te apreciez foarte tare,pur si simplu de multe ori…de unde le scoti “bai”?!…dar in privinta ROSIA MONTANA,aci este o problema f.delicata…nici eu nu sunt Gica-contra,normal ca si eu as vrea sa se infiinteze mii de locuri de munca pentru nevoiasi…dar treaba sta altfel,dupa cum stii tarisoara asta este condusa de FMI,spagarii astia de sparlamentari(alesii nostrii-cica alesi de noi!)si o haita de “baieti destepti” care prin tot felul pargii legale si ilegale vor sa vanda tot ce are tarisoara asta(si mai sunt destule) pentru a-si mari conturile, averile-“NUI MAI SATURA DRAK-parca ar traii 1000 de ani”…normal ca au generatii de asigurat!…nu mai scapam de ei,acum dupa 20 ani de la asa zisa REVOLUTIE….retine, au reusit sa intre la guvernare…deci nu stiu daca mai sunt sanse sa mai scapam de ei!…
  Banditii astia nu au nici cea mai mica remuscare,daca vinde amarata asta de tarisoara”la fier vechi”..si ai doare in p….!(cer scuze,dar asta e cuvantul indicat),de fraierii care mor de foame in acea zona,oare crezi ca vor sa aduca ceva la buget?…sa faca ceva pentru tara?…gresit!..aici sunt numai interese,jocuri politice,sapagi de milioane de euro…si lista ar putea continua…
  …uite mai jos un link pentru a intelege ce inseamana Rosia Montana,si sunt f.multe dovezi de TRADARE NATIONALA!
  http://www.youtube.com/watch?v=qhZjMG6q1Uk
  si cer scuze pentru ca am fost mai dur,dar pur si simplu nu poti fi indiferent la JAFUL NATIONAL! …daca nu facem nimic-“o sa ne vanda si pe noi…”
  SA NU FIE PREA TARZIU!….DOAMNE AJUTA!
  Cu STIMA!

  1. Spanac / Post Author

   Merci de complimente.
   Trădare națională zici. Sunt de acord cu tine. Am vândut țara de 23 de ani. De au de tras (la valoarea actuală a datoriilor), încă 5 generații de urmași de acum înainte.
   Și ce-i de făcut? Crezi că dacă ieșim în piață și urlăm jos cianura, jos Băsescu, rezolvăm ceva?
   Nu rezolvăm nimic. Nici dacă am ieși ăia 18 milioane câți mai suntem, în stradă. Nici atunci nu s-ar rezolva nimic.
   Aici cu roșia Montană e doar să ne arunce praf în ochi, să nu fim atenți la adevăratele probleme din spate. să nu vedem jocurile politice.

 6. Pingback: Vând pișu! | Spanac /

 7. Irina /

  La fel ca si tine, am si eu o dilema: Daca tu nu esti de acord cu strigatul in strada atunci care e solutia ta?
  Sa stam cu fundul pe canapea si sa scriem articole despre cum ne afecteaza pe noi acest subiect si sa adoptam o mina de “duca-se dracului”?

  1. Vladimir /

   Curat dilema! 😀 Oare cum e mai bine sa te agiti inutil sau sa fii pasiv? Daca nu ma priveste, eu votez cu prima, fiindca o mana de indivizi care oracaie de pomana incurcand circulatia sunt misto de vazut la televizor si uite asa mai apare in occident si cate o stire despre Romania, stire care sa nu contina totusi furturi/daune produse de etnia minoritara :). In plus sunt convins ca in Romania macar mai inlocuiesc o stire din aceea cu “extraordinar, o gaina a fost calcata pe trecerea de pietoni”. Desi in ce priveste contributia informationala exact aceeasi valoare o are. Insa ce zic eu ca e relativ important pentru moralul celor care ies in strada si ragusesc cu aplomb este sa stie ca actiunea lor e foarte-foarte inutila. Cu toatea astea admit ca urlatul in piete publice este totusi o modalitate buna de socializare offline. Desi cu nimic mai buna sau utila decat cea din online :D. Si iaaacaaa …ne reintoarcem la dilema de mai sus :D.

   1. Spanac / Post Author

    Exact ce ziceam.
    Problema este într-adevăr faptul că statul primește fix un căcat din ce se extrage. În plus, canadienii ne prădează de restul de bogății de acolo. Și iar, ne aruncă și cu cianură în ochi.
    Aia e problema.
    Iar rezolvarea nu e nicidecum ieșitul în stradă. că nu se rezolvă nimic. Tu ieși la miting cu copilul de 3 ani mă? Ce căcat de miting e ăla? miting pașnic? Pentru ce, ce rezolvi? NIMIC!
    Dacă vrei să faci ceva, pune mâna pe furci, topoare, arme și dă-le în cap. Atunci, eu personal ies în stradă. Să împușc orice politician văd.

  2. Spanac / Post Author

   Nu Irina. Însă cu ieșitul în stradă nu vei rezolva nimic. Dacă odată cu ieșitul și urlatul arunci cu pietre, cocktailuri Molotov sau grenade, atunci voi fi lângă tine și eu.

 8. Sorin /

  Nea Spanac, ai dat cu batu in balta, cu articolu asta.
  Sa inteleg, ca esti pentru exploatarea de la Rosia Montana?
  Si daca rezolvarea este iesitu cu furci, topoare si cocktailuri Molotov, de ce nu iesi? (Daca iesim cu furci, topoare, etc, o sa ajungem exact ca egiptul, iraku, sau oricare alta tara, care a fost cucerita cu armata, de americani).
  Mi-am schimbat parerea despre tine, te citeam cu placere, dar vad ca te-au cumparat si pe tine.
  O zi buna!

  1. Spanac / Post Author

   De ce-am dat cu bățul în baltă?
   Nu m-a cumpărat nimeni. Mă piș pe ei de canadieni. Numai că nu înțelegeam care e treaba. Dar mi-a explicat Emil ce și cum. În condițiile astea, nu-s de acord cu exploatatul. Pentru 6% din aur și argint, cu tone de cianură lăsate în urmă și mii de tone de alte metale furate, nu-s de acord.
   Dar n-am să ies în stradă să urlă. Pentru că nu rezolv nimic.
   Și nu ies singur cu furca în mână să mă duc după Băsescu. Dacă ies sute de mii puși pe scandal, apăi atunci mă duc.
   Până atunci de ce să ies? Pentru spiritul de turmă? Când până ieri urlau cu Roșia Montană și acum urlă cu copilul omorât de câine?

 9. Rudolph Aspirant /

  Eu sunt de parere ca toti comentatorii au fiecare dreptate asa in parte din punctul lui de vedere si am gasit ceva cu care pot sa fiu de acord in fiecare comentariu de mai sus, doar in legatura cu un singur punct sunt in mare dubiu si nu stiu daca sa votez Da sau Ba, si anume, chiar fara misto, daca majoritatea lumii vorbitoare de lb romana chiar nu stia ce e aia cianura in anii 50, fie asa mai stiintific scolaresc, fie la nivel de intelepciune folcloric traditional populara, sau chiar din romane sau filme de fictiune…am sa mai cercetez si revin…

  1. Spanac / Post Author

   Nu e ok exploatare. Nu în condițiile de față cel puțin.
   Că dacă am lua noi 100% din aur, n-ar mai urla nimeni că-s cianuri…

 10. Pingback: Să protestăm! | Spanac /

 11. popescu /

  Sunt si alte metode de exploatare si minerit, in afara de cianura, dar ei vror profit maxim cu cheltuieli minime. Si pe deasupra distrug si mediu pentru sute de ani, in acea zona.
  Sa inteleg, ca nu te-au cumparat, dar explica de ce esti asa de pornit impotriva celor care iti dau argumente impotriva exploatarii de la Rosia Monatana (Emil Calinescu, Savoir Faire si altii, care au comentat mai sus).
  Din partea mea, acele minereuri, mai bine raman in pamant (pt generatiile viitoare), decat sa le ia o firma aparent canadiana, care e mana in mana cu FMI-ul si cu guvernantii corupti (fie PNL, PDL, PSD, etc, toti o apa si-un pamant).

  1. Spanac / Post Author

   Nu sunt împotriva lor. Tocmai că m-a lămurit Emil. Și acum sunt și eu de părere că mumu canada si firma lu’ pește.
   Nu pricepeam cum stă treaba. Acum am înțeles-o. contractul ăla este un mare rahat. E bătaie de joc și n-ar trebui semnat de nimeni. E trădare de țară și ce vrei să-i mai zici. Și dacă Doamne ferește s-ar semna așa ceva, să vezi cum au să fie distruse ca prin minune echipamentele ălora. Așa peste noapte. cu toată paza lor…

 12. fany22 /

  si inca ceva pentru toata lumea…cât câştigă şefii de la Gold Corporation?…

  vedeti ce va spuneam eu mai sus…no comment!

 13. Pingback: Oricine se poate cumpăra! | Spanac /

 14. Pingback: Indygen. Păi bine vere, unde pușca mea e cartela? | Spanac /

Leave a Reply