Și-n anul Domnului 2022 există hostinguri cu probleme…

N-a trecut mult timp de când îmi ziceasm cu bucurie în suflet că serviciile de hosting sunt din ce în ce mai bune, nu mai pică nimic, datele sunt securitate… Sanchi. zilele trecute am auzit de un prieten că i-a picat bnlogul într-un mod barbar. Adică vechea poveste. A luat hosting “ieftin și bun” și-a rămas fără blog.

Adică a cumpărat de la o firmă mai mult sau mai puțin fantomă. Care era patronată de un singur om. Unul care a re-vândut servicii de webhosting de la o firmă mai mare, la prețuri mai mult sau mai puțin accesibile. Și-a avut o mulțime de clienți. De pe urma cărora a scos câteva mii de euro într-un timp scurt.

Până într-o zi când a zis că și-a făcut banii necesari de vacanță și-a închis serviciile. Fără să pălătească la firma mare de unde luase pachetul de hosting. Ăia, oameni finuți, nu i-au închis serviciile vreo 3-4 luni că doar-doar, o plăti. Până n-au mai dat de el la telefon. Și nici la adresă.

Și-așa, prietenul Geo a rămas fără blog. Nu-i foarte mare pierdere, că își făcea singur backup. Doar că-n ultima lună nu și-a mai făcut backup, zicând că va face când va reveni din concediu. Aha, cum să nu… A pierdut vreo 10-12 articole scrise-n ultima lună. Articole bine documentate, cu poze, filmări, tot tacâmul. A sunat la firma asta cu probleme. “Abonatul are telefonul închis sau nu se află în aria de acoperire.

A dat mail, i-a venit înapoi că nu există adresa aceea de mail. A făcut căutări și-a aflat care e firma mamă care a vândut serviciile. Și de aici totul a luat-o rău de tot la vale.

A dat mail și telefoane la firma care vânduse hostingul către țepar.
– Da, am închis servicile deoarece nu mai plătise de câteva luni.
– Păi și datele mele? Că nu am mai făcut back-up în ultima perioadă.
– Ne pare rău, noi nu avem ce să facem.
– Păi nu aveți backup?
– Ba avem, dar nu vă putem da un backup.
– De ce?
– GDPR, confidențialitatea firmă (noi) – client (țepar). Din păcate nu vă putem ajuta!

Și uite-așa, a rămas bietul Geo fără hosting, fără niște date, fără să știe ce să facă mai departe. A vorbit cu un avocat, în situația lui sunt vre-o sută de inși și firme mici. Și nu se mai poate face nimic. Conform legii, firma-mamă care a vândut pachetul de hosting nu poate oferi datele către o a terța persoană (Geo). Și Geo nu poate da de țepar. Nimeni nu poate da de el. Telefoane închise, lipsă la adresă. Că nu i-au cerut buletin cu adresa reală când și-a făcut cont.

Țeparul a cumpărat servicii de vreo 300 de euro și-a vândut de vreo 4-5000. În primele două luni și-a plătit la timp facturile, apoi a luat-o cu “mai lăsați-mă o săptămână, mai două, mai o lună”. Și i-a mers șmecheria. Și-acum persoanele păgubite ar trebui să se strângă toate la un loc, să plătească niște avocați și să ia datele de la țepar. Care nu e de găsit, după cum v-am spus.

Prinde orbul, scoate-i ochii, zicea un vechi proverb românesc.

Deocamdată l-am sfătuit pe Geo să-și facă un cont de web hosting la o firmă serioasă. Lucru pe care l-a făcut. Și s-a apucat să-și rescrie din postrurile pe care le-a pierdut. Și oriciune are un blog sau un website știe ce muncă de Sisif e asta. să-ți faci site-ul/ blogul să fie cum era înainte, după ani buni de încercări, de teme schimbate, modificate, de posturi, de informații.

Leave a Reply