Statiile CB si tot ce trebuie sa stii despre acestea

Mai toti soferii folosesc in ziua de azi statii CB. E vorba de acele dispozitive de emisie – receptie, dedicate info – traficului, care functioneaza in banda libera de 27MHz, cunoscuta si sub denumirea de banda de 11m, dupa caz. In cele mai multe dintre statele din Europa sunt disponibile in jur de 40 de canale ce emit liber de la 4W modulatie FM și pana la 11 modulatie AM. Daca te intereseaza o putere mai mare, nu ai putea sa faci asta decat ilegal, ceea ce nu e indicat.

Folosesc statii CB in mod deosebit cei care conduc TIR-uri pentru ca sunt cei mai in nevoie sa obtina informatii cu privire la trafic. Raza de actiune a aparatelor se extinde pe suprafete intre 5 si 15 km, dupa modelul utilizat si eficienta lui. Mai e apoi si categoria celoralalti conducatori auto din trafic – soferii de autoturisme. Ei le folosesc mai mult pentru a evita intalnirea cu organele legii, pe nepregatite. Este deci vazut de unii ca un instrument complementar la detectorul de radar, ca sa folosesc o exprimare mai galanta. In orice caz, este o cale de comunicare cu ceilalti participanti la trafic, sansele de a nu avea un partener de conversatie la orice ora fiind destul de mici.

Caracteristicile specifice statiilor CB

Cunoasterea caracteristicilor tehnice ale diverselor tipuri de statii CB este necesara cand doresti sa faci o investitie in acest sens. Cele cu caracter obligatoriu de bifat pentru a putea fi utilizate fara probleme nu trebuie sa le treci nicicum cu vederea.

As putea spune ca prima si cea mai importanta caracteristica a acesteia trebuie sa fie sensibilitatea la receptie. Este aspectul de care depinde cat de bine receptionezi si semnalele mai slabe din imprejurimi. Producatorul este cel care specifica pe produs gradul de sensibilitate al acestuia, masurat in uV- microVolti. Sunt mai multe aspecte asupra carora te poti interesa in aceasta privinta ca sa intelegi mai bine cum sta treaba. O mica mentiune – puterea FM trebuie sa fie de 4W.

Statiile BC au un numar minim, dar totodata si suficient de 40 de canale. La noi in tara se foloseste cel mai frecvent canalul 22 FM.

Modulatia sau tipul de transmisie necesar si de asemenea suficient pentru info – trafic este FM. Un produs definit de calitate va prezenta intotdeauna un numar potrivit de indicatoare si butoane pentru a favoriza utilizarea – dominante sunt cele de schimbare a canalului, nelipsit este cel de reglare, indicatorul de canal, cel de volum, alaturi de butonul pentru reglarea squelch-ului – sunetul specific de control care nu emite zgomote cand nu se receptioneaza nimic. Multi regleaza des butonul cand folosesc statia, dupa tipul antenei si zgomotul radioelectric. Unele modele dispun de squelch automat, cel care il seteaza la valoarea prestabilita din fabrica.

Pe langa acestea de maxima importanta, exista si alte caracteristici pe care le poate prezenta statia si care deseori nu fac ceva wow. Spre exemplu, unele modele includ si modulatie AM, utilizata numai in SUA. Deci daca nu intentionezi sa mergi acolo, nu iti va fi de nici un folos.

Cu functionare numai la distante mari, de mii de km, este SSB-UL. Il cumpara in general cei care coresc sa realizeze contacte de la astfel de distante. Mai sunt si acele statii care dispun de memorii aditionale, care permit salvarea canalelor pe care le utilizezi mai des – sa spunem ca nu ti-ar prinde rau.

Vei gasi pe piata de profil si acele dispozitive din categoria statiilor de emisie – receptie care includ si alte canale, insa de nici un folos pentru tine daca intentia este de a nu te implica in nici un fel de probleme cu legea. In cele mai multe dintre tari spectrul radio al benzii CB se aloca aplicatiilor militare. Este situatia in care e de preferat sa nu deranjati prin emisii. De obicei se iau masuri cand se intampla asta constant.

Nici un ESP – enhanced speech processor nu iti este de folos. Este cel care face semnalele audio slabe mai evidente. Problema este ca distorsioneaza semnalele puternice. Lista de caracteristici si functii suplimentare poate astfel continua, dar sa trecem la aspecte mai importante si relevante in alegerea statiei.

Clasificarea statiilor

Gasesti pe piata statii fixe, mobile sau portabile. Cele dintai au fost concepute pentru utilizarea din locuinta. Le alimentezi la 220 V, dar nu te ajuta cu nimic in masina. Urmatoarea categorie, cea a statiilor mobile sunt cele pe care le vezi montate pe automobile. Necesita alimentare la o sursa de 13.8 V.

Ultima categorie, a statiilor portabile, se pot purta in buzunar, au baterii si adaptoare pentru a fi folosite in masina. Cu toate ca ar parea un articol mai versatil, ai nevoie in orice caz de antena externa ca sa receptionezi semnale.

Amplificatoarele sau statiile modificate, cu mai multa putere

Cu toata ca legea permite o putere maxima de 4W FM, nu se verifica aceasta la control. Sunt, spre exemplu, prezente pe piata statiile cu puteri mai mari, cele de export, dupa cum sunt numite. Sunt producatori care prevad produsele cu rezerve de putere pentru a putea fi modificate. Problema este ca deseori cei care au o pregatire tehnica ce lasa de dorit forteaza aparatele.

Pentru siguranta calitatii, este bine sa cumperi o statie noua – cele second hand ar putea fi trecute prin diverse modificari. Daca tii si vrei neaparat o statie cu putere ceva mai mare, limiteaza-te la cele de 30W. in nici un caz sa nu te intinzi pana la una care are 50, 100 W pentru ca realizeaza si legaturi transcontinentale. Nu te ajuta nicicum.

Daca ti-a trecut prin gand sa cumperi un preamplificator la receptie, afla ca nu e o investitie de dorit. In fapt, nu faci decat sa amplifici zgomotul de fond deranjant, fara sa mai auzi statia slaba. Mai bine optezi pentru o antena performanta.

Cateva aspecte pe langa de avut in vedere

Nu uita care este motivul pentru care cumperi in primul rand statia. O folosesti pentru a oferi si pentru a primi informatii din trafic, deci evita sa pui muzica celorlalti participanti la trafic, sa tii butonul de emisie apasat fara rost. Fii activ pe cat este necesar, fara a deranja insa inutil.

De asemenea, ai grija ce asculti! De multe ori unii incearca sa te induca in eroare cu privire la trafic. Conduce in orice vreme cu vigilenta ca sa fie bine!
sc camionagii, statii cb de calitate, statie unde scurte

Aceasta postare a fost citita de 632 ori !

Comments

comments

Leave a Reply