Superstiţii

De când suntem mici, ni se bagă în cap tot felul de prostii și superstiții.
Cred că prima chestie a fost aia cu “nu te apropia de şarpe că-ţi sare în cap”.
Niciun şarpe din România nu sare de jos d-acolo să te muşte de cap! Chit că ai juma de metru.

După aia, “nu speria găinile că vine cocoşul şi te ciocăneşte-n… cap”, evident.
Totul până la cap. Dacă te-ar ciuguli cocoşul de viermişor, să te lase înCiomit pe viaţă n-ar fi problemă. Numa să nu-ţi dea în cap…

Mărindu-te renunţi la tâmpeniile cu şarpele, cocoşul etc.
Însă dai de altele.

Să nu treci pe sub scară. Asta nu ştiu de unde vine, insă nu trec pe sub scară. Dumnezeu ştie ce nenorociri urmează.
Acum vreo 2 ani am văzut o faza care m-a amuzat teribil. Plouase şi străzile erau pline de bălţi. Pe o clădire, pe Hanul lui Manuc mi se pare, pe unde treceau sute de oameni pe oră, era o scară sprijinită de perete, fix în drumul oamenilor. Ca să treci mai departe treceai ori pe sub scară, ori ocoleai ditamai băltoaca (prin stradă printre maşini), ori treceai pe lângă scară, prin băltoacă.
Am stat 5 minute să văd reacţii. Stăteau unii faţă în faţă, cu scara între ei, adică pâlcuri de oameni. Vreo 2 dintr-o parte şi 3 din alta au luat-o prin băltoacă, câţiva au luat-o pe stradă. Şi îşi face loc prin mulţime un flăcău la costum, cu diplomat, şi trece pe sub scară.
Parcă am auzit aşa un murmur… Nu sunt sigur, că era zgomot pe stradă, însă o băbuţă de stătea lângă scară acolo, şi-a făcut cruce.

Aveam şi eu treaba mea, aşa că le-am dat soluţia salvatoare. Nefiind nimeni pe scară, iar capătul de sus nefiind la vreun geam, să zic că e careva intrat pe geam, am mişcat niţel scara către perete, astfel încât în 15-20 cm să treci pe lângă scară, fără să dai în băltoaca aia… Să vezi nenică apoi buluc de lume pe lângă scară… Se grăbeau acum, de parcă ar fi fost maşini Ferrari gratis la aprozar…

Altă supertiţie e aia cu vărsatul sării, că te cerţi cu cineva. Adevărat, când am vărsat sarea, am avut ceartă cu tata că o vărsasem fix peste căpşunile abia spălate şi date cu oleacă de zahăr.
Cică să iei nişte sare s-o arunci peste umăr. Da, aşa am făcut cu altă ocazie. Nu s-a intâmplat nimic, am curăţat masa şi pe jos şi gata.
Şi acum dacă vărs sare pe masă, dau cu puţină peste umăr.

Alta e să nu te uiţi la lună nouă peste umărul… nu ştiu care. De aia nu mă uit peste niciun umăr. Cică e jale mare, mori. Cel puţin aşea zicea Huckleberry Finn în carte…

Să nu-ţi taie drumul pisica neagră. Asta da nene… Păi trec EU pe drum, şi vine o pisică tâmpită să-mi treacă prin faţă? Am drum cu prioritate. Ştiu că de vreo două ori am reuşit să trec prin faţa pisicii, de vreo 3 ori am speriat-o şi s-a întors din drum. Ba o dată i-am prins un şut sub burtă uneia de s-a ridicat de-un stat de om. A fugit mâncând pământul.

Să nu te întorci din drum. Da nene, cam de fiecare dată când m-am întors din drum a fost nasol. Întârziam, că pierdeam tramvaiul sau maşina, sau mă certam cu careva, dădea ploaia, dădea soarele puternic, îmi curgeau ochii sau sângele din nas, mă rog, ceva nasol se întâmpla. Cică să mergi 3 paşi cu spatele dacă trebuie să te întorci din drum. Merge chestia. Sau alta e, să zicem că mergi pe trotuar şi realizezi că ţi-ai uitat acasă telefonul, cheile în uşă, fierul de călcat în priză. Ca să te întorci, cum mergi tu aşa pe trotuar, ocoleşte o maşină parcată, ori pe trotuar, ori pe lângă, ori un pom, Fă un mic ocol, apoi te întorci fără probleme. Totul va fi în regulă toată ziua. Eu când sunt pe stradă fac ocolul ăla înconjurul unei maşini. Când nu mă vede nimeni, fac 3 paşi cu spatele…

Să nu calci pe canal. Nu mai ştiu de unde am superstiţia asta, însă nu calc pe niciun canal. Sau dacă sunt cu cineva şi calcă ăla pe canal, îi zic să atingă pe altcineva de pe stradă, ori o maşină, ceva. Să dea ghinionul din mers.

Mai sunt destule superstiţii, cu oglinda spartă (n-am spart vreuna să aflu), cu deochiul (pe mine mă deoache o groază de lume, cică ăia întorşi la tâţă te deoache). Ştiu că m-a deochit o dată o ţigancă, de 3 zile m-a durut capul, am vomat şi am avut frisoane. Medicamente, mâncare, dedeochi, nimic n-a mers. Până am intrat în biserică. Aşa m-a lăsat…

Per total, eu am destule superstiţii. Nu prea pun bază pe vineri 13 (săptămâna asta va fi un vineri 13, şi sunt la muncă… De noapte. Deci să nu adorm).
Ştiu că într-o zi de 13 am luat 2 de 10, la materii la care mă aşteptam cel mai puţin.
În schimb, ziua de marţi o o zi pe care n-o sufăr. Eu aş sta numa în casă marţea. Numa tâmpenii mi se întâmplă… Mă rog, depinde de la om la om.

Voi ce superstiţii aveţi?

There are 61 comments left Go To Comment

 1. zerocratu' /

  singura mea superstitie e ca daca trec strada fara sa ma asigur s-ar putea sa ma calce vro masina. e demonstrata.

 2. vienela /

  Singura mea superstitie este sa nu raman fara tigari, ca voi fi nervoasa toata ziua. Ma feresc de asa ceva, imi place cand sunt calma, bine dispusa. :))

 3. Spanac / Post Author

  Zerocratu: cum te asiguri când treci strada?
  Vienela: aia e nasol… că încă fumezi…

  1. zerocratu' /

   ma uit de 3 ori in stanga si de 2 ori in dreapta

   1. Spanac / Post Author

    Nu! Total greşit! De 2 ori în stânga, o dată la dreapta (depinde de partea pe care eşti a străzii), o dată în jos, să nu calci pe vreun rahat ori vreun canal descoperit, şi o dată în sus. Să nu fie vreun stol de păsări sau vreun avion, beleşcopter ori OZN. Apoi iar la sânga, dacă maşinile vin din sânga, şi traversezi. Vedeţi mă că habar n-aveţi a trece strada, d-aia dau şi bicicliştii peste voi…

    1. zerocratu' /

     total gresit era daca nu ma uitam deloc. asa e overkill, ceea ce e bine daca nu vreau sa fiu io kilarit. si indiferent de ce parte a strazii esti, masina vine din acceasi parte

     1. Spanac / Post Author

      De ce, tu mergi numa pe o stradă cu sens unic?

    2. zerocratu' /

     pai ia-o logic. masinile circula pe partea dreapta a drumului. tu fiind pe trotuar masina care e cel mai probabil sa-ti rupa gatul vine din stanga ta ,de pe banda ce-a mai apropiata de trotuar in momentul in care incerci sa treci strada. din orice parte vrei sa treci. logic, nu?

     1. Spanac / Post Author

      Da, vine din stanga. Daca nu e militie, salvare sau pompieri s-o ia ijvers. Si daca nu esti in anglia si alte 2 tari, sa circule pe stanga drumului.

     2. zerocratu' /

      da, corect. si nu am idee de ce am scris “ce-a” mai sus. greseala mea.

 4. Probiu /

  Superstitiile au explicatii destul de logice, bu treci pe sub scara ca poate cadea ceva si te va accidenta, nu te intorci din drum pentru ca intarzii, nu calci pe capac pentru ca s-ar putea sa cazi in canal, iar cu pisica neagra, cum dracu sa-ti taie calea, n-am vazut nicio pisica neagra cu foarfeca in mana 🙂

  1. Spanac / Post Author

   N+are nevoie, că are gheare. Şi dacă-ţi taie calea, tu treci şi-ţi sare în cap şi te zgârie până mori de la sângerare. Te găseşte abia la primăăvară…
   Cel puţin aşa au zis ai bătrâni…

 5. Christine /

  Şi.. aşa cum mă gândeam, am mai trecut pe aici.

  Să zic despre superstiţiile pe care nu le am, deşi la aia cu pisica mă gândesc atunci când văd una, că alţii se întorc din drum când le trece prin faţă, eu trec fără probleme.
  De întors din drum dacă am uitat ceva de fiecare dată o comit, problema e că se întâmplă să uit tocmai atunci când mă grăbesc, of, coincidenţele astea!
  De deocheat cică şi eu mă deochi, dar îmi “descântă” a mea mămică, nu ştiu ce bolboroseşte ea pe acolo, dar funcţionează.

  Şi-ar mai fi superstiţii, că doar românu’-i superstiţios de când se ştie. Începând de la faptul că lumea-şi face 30 de cruci când trece pe lângă o biserică, aşteptând să-i pice ceva din cer şi apoi merge şi-njură sau cine ştie ce. Până la chestii mai minore cum ar fi să nu dai bani lunea, nu ştiu de unde-i asta, dar ai mei aşa ziceau odată demult.

  1. Spanac / Post Author

   Dap, să nu dai bani lunea că toată luna aia în curs dai bani. Na, dacă eşti la sfârşitul lunii şi e luni, dai bani fără ptobleme… Că se termină luna imediat.
   Vezi la tine pe blog bagă aia cu nume şi site ca sa+ţi pot ăsa commenturi. Că n.am cont aid, google * şi alte d-alea…
   Nici feisbuc n.ai acolo ca ma logam cu ala.

   1. Christine /

    Gata, gata, am pus. Mă cam bate tehnologia. :)) Mi-am prins un pic urechile pe acolo şi am rezolvat. 🙂

    1. Spanac / Post Author

     Super! Trebuia făcută treaba. Nu ai văzut că ai puţine comentarii? Lumea nu prea poate să-ţi lase 😛
     Sau, nu putea!

     1. Christine /

      Eh, am văzut eu, dar mă gândeam că-s neinteresantă.
      Bine.. adevărul e că nici nu prea m-am preocupat din cauza asta. Şi dacă nu-mi spuneai tu acum nici că schimbam setarea aia.
      Mulţumesc! 🙂

     2. Spanac / Post Author

      N-ai de ce fata. Cand vad o chestie care imi place si vad ca autorul nu e tocma ok cu blogul, ii zic. 🙂

 6. Alexandra Cristea /

  Prin adolescenţă făceam şi eu câte 3 paşi în spate şi scuipam de 3 ori (parcă aşa ceva) atunci când îmi trecea câte o mâţă neagră prin faţă!:))Până mi-am dat seama că râdeau copii de mine pe stradă şi am încetat. În rest, nu calc pe canalizare, nu de alta dar nu vreau să dispar brusc din peisaj doar pt că era capacul pus ciung.

  1. Spanac / Post Author

   Cu canalizatea probabil d-acolo o am şi eu. Habar n-am mi s-a insuflat asta prin liceu.
   Dar na, cum mă uit atent să nu calc pe vreun capac de canal mi-a fost bine. Că într-o seară eram şi ameţit şi în mijlocul drumurlui era un capac luat de pe canalizare.
   Vreo 5 metri în jos mă duceam fără probleme. În mijlocul drumului, pe trotuar…

 7. Ovidiu /

  Singura chestie “spirituala” in care cred: karma. Nimic mai mult.

  1. Spanac / Post Author

   Dewd, ce e aia karma până la urmă?

   1. Ovidiu /

    Sigur nu ma intrebi numai de dragul unui comment? =)))

    http://lmgtfy.com/?q=karma

    1. Spanac / Post Author

     Numa nişte nume de indieni p-acolo. Dă-i în mă-sa…
     De Dumnezeu nu zici nimic, de Crom nimic… Karma ei de treabă dude, că mă bagi în ceţuri măgăreşti…

     1. Ovidiu /

      Ti-am mai explicat ca sunt departe de notiunea general acceptata de “crestin”. Nu cred in zei, dumnezei, cromi, cred numai in existenta unei ordini universal, opusa de haos si mai cred in karma: ce dai, aia primesti.

     2. Spanac / Post Author

      Deci karma asta e un fel de lege a Thalionului. Dinte pentru dinte, ochi pentru ochi.. bomba pentru glont…
      Bun, daca e departe de tine orice chestie d-asta de Dumnezeu, cum o sa insori la popa? 🙂

     3. Ovidiu /

      La fel cum am fost si botezat. Cu mintea in alta parte, fara sa ma intrebe nimeni daca e bine ce se intampla, numai ca de data asta, imbracat.

     4. Spanac / Post Author

      Pai dude, cand ai fost botezat, la ce te gandeai? :))
      Vezi ca la nunta o sa te plictisesti ceva… Stiu ca am fost la o nunta la catolici. Vreo 3 ore a tint slujba, de ma apucasera toate spumele marii. La mine a durat cam o ora, o ora si 10 maxim.
      Plus superstitia sa nu te clce nevasta pe picior ca o sa fii sub papuc toata casnicia. D-aia stateam la 3 metri de ea…

     5. Ovidiu /

      Vezi ca tot la superstitii am ajuns?

     6. Spanac / Post Author

      Pai dude, dupa ce te insori, sufli si-n laurt… Ai sa vei tu…

 8. adelinailiescu /

  Vineri 13 se trage de la cavalerii templieri care au fost arestati in corpore pe 13sept 1304 , deci nu te vizeaza pe tine , mergi linistit la munca .Nu pisica neagra aduce ghinion , ci aia cu trei culori . Da’ mai e una naspa : daca vezi un popa e musai sa vezi pe urma un militian sa se neutralizeze .

  1. Spanac / Post Author

   Aşa, cică e nasol dacă vezi un popă sau un nebun. Nebun sunt eu… şi dacă văd popă, eu sunt îmbrăcat ca paznicul… Se cam neutralizează nu? Om al legii dereglat… Zic şi eu…

 9. emilly /

  n-am decat o superstitie in care cred cu tarie> sa nu dai bani imprumut ca nui mai vezi inapoi, si daca dau imprumnut prin vrin ghinion ii cer in acelasi tip de bancnote inpoi.

  1. Spanac / Post Author

   Astea cu banii sunt din ce în ce mai adevărate. Mai ales la noi, mai ales în vremurile astea căcăcioase…

 10. Tibi /

  bre, aia cu cocosul..nush ce sa zic.. cand eram mic, de vreo 4 ani, m-am dat la curci pesemne.. si daca nu m-a batut curcanul ca pe hotii de cai, si m-a alergat prin curte, si m-a ciocanit in cap de s-au hotarat bunicii sa taie instant curcanu`.. nu chiar superstitie 😀

  1. Spanac / Post Author

   Te-a ciocanot in cap? Ma da-l in ma-sa… Eu am alergat dupa puicute de mic, dar n-am avut probleme d-astea. O fi doar curcanul de vina… Stiu ca la gastele vecinilor, cum te apropiai, venea gascanul sa te sasaie. Dar cu mine nu le-a mera… Ma luptam voiniceste cu ei, mic fiind era sa-l strang de gat, de-a scapat ala cu fuga…

 11. adelinailiescu /

  Scoate repede o carte “Superstitii cu Spanac ” , ca uite ce rating ai facut cu subiectul asta 🙂

  1. Spanac / Post Author

   :))
   Deja am cartea scrisă, aici pun unele din capitole…

 12. Aditoi /

  Nu cred in superstitii, am calcat intr-un mare rahat chiar in ziua cand jucam la loto… Nu mi-a “iesit” nici macar un numar.
  Cand m-am gandit ca pisica neagra care mi-a trecut prin fata imi va purta ghinion, mi-a mers tare prost. Ne atragem ce gandim, cred.
  Am un “talent” aparte de a da cafeaua in foc… Alti bani decat salariul nu mi-au venit de cate ori mi s-a intamplat acest lucru. Si ma intorc din drum de cate ori uit ceva acasa.
  Incerc sa nu ma influenteze superstiile, dar e greu, recunosc.

  1. Spanac / Post Author

   Băi, faza cu călcatul în rahat să-ţi aducp noroc n-o mai cred. Când eram mic tropăiam prin toate baligile să am noroc.
   După am treilea preş maro şi an 13-lea cucui m-am lăsat de meserie. Nu aduce noroc. Nu ştiu de unde a apărut chestia asta. Poate unul era luat în bătaia puştii şi s-a aplecat să se cureţe că tocmai călcase în marele noroc. Şi atunci ăla a tras şi l-a ratat. Poate de aia, n-am idee…

 13. adelinailiescu /

  Kkt-ul n-aduce noroc decat luat sub unghii, sa stii…

  1. Spanac / Post Author

   Nu pricep… Cum adică aduce noroc sub unghii? Cine naiba stă să zgarme cu unghiile prin rahat?

 14. Paul /

  Cand eram mic (si prost) copil, credeam majoritatea dintre cele enumerate de tine… dupa ce m-am desteptat si creierul meu s-a dizlipit de gandirea plina de fabule a bunicilor, am inceput sa le elimin…. si acum nu mai cred in niciuna

  1. Spanac / Post Author

   Unele au un sambure de adevar. Ca na, oti poate pica in cap galeata de vopsea care o poate avea ala pe scara, poti cadea in canal daca nu e bine pus capacul etc. Iar pisica inca din antichitate era considerat animal parsiv. Am zis, iti sare pe la spate in cap si te zgarie lajugulara pana mori… Paza buna trece prilejdia rea…

 15. Savoir Faire /

  -Sa te inchini cand treci pe langa biserica
  -Sa spui dedeochiul
  -Sa tai mamaliga cu fir de ata rosu
  -Cand racesti vara sa bei ceai de ceapa
  -Sa nu stai pe coltul mesei, cica mori (oricum mori)
  -Sa nu lasi ultimul dumicat in farfurie ca poarta ghinion.

  Ca unele au un sambure de adevar mi se pare plauzibil, dar samburele asta de adevar zace undeva la 1800

  1. Spanac / Post Author

   Să te închini e creştineşte.
   De dedeochi, da, aia chiar mi-e bună, că mă lasă durerea de cap.
   Mămăliga o tai cu lingura 🙂 De oţel
   Ceaiul ăla de ceapă e oribil, o singură dată am băut apoi mi-am găsit propriul remediu contra răcelii.
   Să nu stai pe colţl mesei că-ţi moare soţul/soţia Nu stau pe colţ nici bătut, e drept!
   Care uiltimul dumicat că după ce termin eu de mâncat nu-i nevoie nici să speli farfuria, poate doar s-o usuci de bale…
   Sunt multe, mi-ai adus aminte de aia, că nu purta doar un pantof că-ţi moare un părinte…

 16. Roxana /

  Superstiţii 🙂 sunt multe. Cândva ţineam cont de ele. Acum mă distrez – azi dimineaţă 2 pisici negre au fugit din calea mea. Dar sunt superstiţii bune – trecutul sub scară – pentru că poate să pice ea, ori materiale atârnate sau oamenii cocoţaţi pe scară. Capacul de canal – idem, pentru că eu am văzut în faţa mea pe unul cum a dispărut brusc într-un canal (la vremea aia nu mi-a venit a râde, pentru că nu ştiam dacă mai trăieşte). După ce am văzut că s-a murdărit, julit şi probabil şi-a luxat glezna, mi-am permis să mă amuz, la un timp, în forul meu interior, de ce repede a dispărut de pe faţa pământului, de parcă ar fi fost prins de Alienşi. Faza cu întorsul înapoi – e aiurea că întârzii, te enervezi, enervezi şi pe alţii şi precum spune cineva mai sus – karma ne dă ceea ce dăm şi noi la alţii – deci bine n-are cum să ne fie cu nervii altora înghesuiţi în aura noastră 🙂 Când eram mică mă speriase tata, după ce spărsesem o oglingă, că şapte ani nu mă mărit pentru fiecare ciob – şi erau vreo 4 cioburi mari. Intrasem la griji, până mi-a spus că ia asupra lui blestemul că oricum suntem în familie şi el nu mai trebuie să se însoare :))

  1. Spanac / Post Author

   Bun şi cum pasezi tu dacă spargi oglinda, ghinionul asupra altuia? Îi ascunzi o bucată de oglindă în bocanc? Atunci ştii că va avea ghinion, de cum se încalţă 🙂

   1. Roxana /

    Păi nu mi-am pus întrebarea. Poate că este suficient să găseşti pe unul, care asemeni tatălui meu, să fie de acord, sau să-şi dorească ghinionul respectiv 🙂 Să nu te mai însori, măriţi, poate fi până la urmă indiferent pentru cineva care este căsătorit sau care nu vrea să facă acest pas 🙂 Cine ştie, poate unii sparg oglinzi intenţionat, doar, doar, scapă basma curată 🙂

 17. Zamfir /

  Singura mea superstiţie este că … nu cred în superstiţii!

 18. Teglas Adrian /

  Singura valabila e cea cu intorsul inapoi. De fiecare cand ma intorc din drum ceva nu merge bine 🙁 Pe restul le-am facut si nu s-a intamplat nimic.

  1. Spanac / Post Author

   Deci e un sâmbure de adevăr și-n “prostiile” astea…

 19. Alex /

  =))) tare, faza cu scara e aproape identica cu cea in care asistau toti la arderea pe rug a unei vrajitoare in Evul Mediu

  1. Spanac / Post Author

   Da, să stai așa ca vaca să te uiți la o scară e ca și cum s-ar fi uitat la cum se ridica unul pe o frânghie ca să dea jos pisica primarului…

 20. javra /

  Orice superstiţii aveam, nu s-au confirmat temerile.
  Am rămas cu una singură: păşesc cu dreptul în casă ori în stradă.

  1. Spanac / Post Author

   Nu DIN casă? Când ieși afară?

 21. Alexandra Ali /

  Cateva superstitii cred ca le consider adevarate: cea cu gura de canal (uite na, ca am si cazut in ea, desigur ca dupa a trebuit sa merg la spital); cu oglinda – nu (cred ca am spart la oglinzi la viata mea, ar trebui sa traiesc vreo 150 de ani ca sa aibe timp ghinionul sa se manifeste); cu pisicia neagra – nu (noapte toate sunt negre, ce faci atunci?!); deochi- da (am cam patit-o si nu am stiut ce aveam, nici doctorii, pana nu s-au apucat unele persoane de zis ce se zice pentru a scapa); banii- te mananca mana stanga trebuie sa iei bani, te mananca mana dreapta trebuie sa dai bani (nu prea s-a adeverit) ….sunt sigura ca mai erau ….dar nu mai cred eu in toate

  1. Spanac / Post Author

   Cu deochiul da. Aia îți zic sigur că funcționeză. Fără să cred în așa ceva, când se uită careva fix la mine, ori admirativ ori mirat, m-apucă durerea de cap. Și când mă doare capul nu mai ai șanse să te înțelegi cu mine…

 22. Nea Cornel /

  După o oră de plătit facturi, rate, dandanale, mi-am adus aminte că azi e luni și cică, conform spuselor, nu e bine sa dai bani de lunea. Am comis-o, asta e.
  Să îmi fac griji ? Că alții de dat nu mai am 🙂 !

 23. Caffe91 /

  Daaa! Cunosc asta si e o problema grava daca incepi sa crezi in superstitii.. Cand eram mic si nu numai eu, de fiecare data cand calcam pe un canal trebuia sa ating pe cel de langa mine ca sa nu ramana ghinionul la mine (de parca il transferam stii?!) ..Vedeam o potcoava pe la tara, scuipam pe ea de trei ori si o aruncam pe spate ca sa am noroc, asta in cazul in care nu o mai vedeam cand ma intorceam cu spatele ca altfel aveam ghinion. Norocul meu ca nu s-a intamplat sa fie cineva in spate ca sa bag oameni prin spital.. Cu pisica neagra, cand am plecat sa dau examenul de Bacalaureat mi-a taiat calea nenorocita si de tampit ce am fost am facut trei pasi in spate in mijlocul strazii si mi-am facut cruce de 3x. Am luat Bacul cu un modest zic eu 8,40 dar sunt sigur ca nu din cauza pisicii negre.. Superstitiile sunt baliverne!

  1. Spanac / Post Author

   Canalul rulz mă. Dacă am făcut imprudența fatală să-l calc, imediat caut să ating vreun nefericit pe stradă, sau vreo mașină…
   Nu te joci cu d-astea…

Leave a Reply