Vom ajunge un popor de analfabeți?

Văd că pute presa de perlele de la BAC ale elevilor.
Nu vi le scriu și eu, probabil sunteți sătui de ele. Însă mi se naște o idee nu prea la locul ei. Vom ajunge, noi românii, un popor de analfabeți?

Nu vă spun de parcă eu aș fi etalon, fac și eu destule greșeli. Unele din neatenție, altele din neștiință din păcate. Îmi cer scuze dacă vedeți greșeli care joacă în picioare limba română aici. Încerc să mă corectez.

Însă văd că de la an la an perlele sunt din ce în ce mai nasoale. Și nu mă refer la sensul că “uite bă ce-a zis ăsta, că Manole a pus-o pe Ana la zid și a început s-o lucreze“. Vorbesc de ideile pe care le au acum copiii în cap. “Țelul meu în viață e să ajung ca Becali, mai puțin faza cu pușcăria“.

feteAici nu e nicio perlă. Nu e nimic de râs. E de plâns. Copiii ăștia nu mai gândesc?

Becali erau național?
Becali președinte?
Țelul meu în viață e Bianca Drăgușanu că toată ziua apare la TV și toate nopțile e-n club?

La asemenea nivel am ajuns?
Mai era unul de-a scris “Vă rog, lasatzima și pe mine să trec k am avut probleme akasa. Nu shtitzi kt e de nasol la mine. Vă rog“.

Cum mama dracului mă nene? Dacă tot te milogești să te treacă examenul (la proba orală și eu m-am milogit la facultate la analiză matematică în anul 2, să fim serioși), măcar scrie corect! Să vadă profesorul ăla care corectează că ai avut bunul simț să scrii corect. Dacă tu după 12 ani de școală nu știi să scrii corect, apăi e jale. Jale mare.

Și să nu ne mai mirăm dacă în următorii 10 ani vom ajunge ca italienii. Popor de analfabeți. Nu denigrez italienii, Doamne ferește, însă jumătate din ei nu știu carte. Cel puțin în Sicilia e prăpăd. Peste 80% nu știu nici măcar să se semneze!
Ajungem iar în Evul mediu?

Când vom începe și noi să avem filme titrare în românește, ca pe vremea casetelor video, păi să știți că ne-am dus pe copcă.
Dacă nu vreți să ajungem acolo, puneți mâna și faceți ceva. Învățați măcar limba română. Măcar aia să știți. Că nu știți cu toții când se pune “ii” în loc de “i”, că nu știți cuvinte grele de genul “pupa-l-ar“, “băga-mi-aș“, nu e prea mare problemă. dar măcar scăpați dracului de sh și tz. E oribil!

There are 15 comments left Go To Comment

 1. Radu /

  Păcat că nu mai trăieşte Brucan să vadă !
  Corect ar fi fost sa spuna in anii 90 ” Să veyi ce ne vom prosti dupa 20 de ani “

  1. Spanac / Post Author

   Se învârte ăla-n mormânt acum ca titirezul. Și el și Eminescu și Creangă.

 2. Vladimir /

  Pai de ce “deveni”. Rata de analfabetism e mult mai mica decat pe vremea lui Creanga. E mai corect sa zici ca erati analfabeti si din pacate inca mai munciti sa nu fiti. Ca si noi dealtfel. Crezi ca pe vremea lui Tolstoi sau Puskin taranul citea romane? 😀 Era in plina comuniune cu natura.. ca sa zic asa. Bun de munca. Acum macar, de bine de rau, majoritatea pot totusi sa citeasca 🙂

  1. Spanac / Post Author

   Iar italienii au rămas la nivelul de acum 100 de ani. În zonele rurale e prăpăd…

 3. Vladimir /

  P.S: filme titrate aveti deja de cand va stiu eu. Vrei cumva sa spui “dublate”?

  1. Spanac / Post Author

   Dublate, să le ia dracu. Știu că-i subtitrare când apare scrisul și titrate când vorbesc unii peste. Dar uite că m-am înșelat.

   1. Vladimir /

    Pai nu, tehnic vorbind nu ai gresit, eu cand am citit titrat m-am gandit automat la subtitrat (am crezut ca e abrevierea standard pe la voi). Titrat e barbarism preluat din franceza si inseamna “tradus” (fara a specifica cum e tradus”). Termentii corecti legati de tipul de traducere sunt subtitrat (cum bine ziceai) si dublat. Acum ca eu citind titrat m-am gandit la subtitrat si tu cand l-ai scris te-ai gandi la dublat…e problema noastra :P.

   2. Vladimir /

    Nu stiu, eu ma feresc de ei ca de dracu’! 🙂 N-am nimic cu ei, dar prefer sa nu impartim acelasi areal 😀 Cum vad unul cum ma mut 😀

    1. Spanac / Post Author

     De cine te ferești? De italieni?

     1. Vladimir /

      Exact!

     2. Spanac / Post Author

      De ce măi, cu ce ți-au greșit bieții broscari?

     3. Vladimir /

      Si ei si progeniturile lor sunt si prost crescuti si urati si zgomotosi. Din parte-mi, n-am nimic cu ei, dar ma feresc din jurul lor si sper in fiecare aeroport sa n-am parte de vreo poarta de imbarcare in proximitatea vreunui zbor spre Italia. Daca am ghinion, misc magarul. Eu-s tolerant si vreau sa raman asa. Asadar nu ma expun. Plec eu 😀

     4. Spanac / Post Author

      Dar parcă nici cu țiganii nu mi-e rușine. Ba când am revenit din Cipru, s-a întâmplat să stea în spatele meu un grup de românași. Băi nene, așa vacarm nici pe stadion de vuvuzele nu era… Și culmea, la plecare căptre Cipru, tot cu ei în avion am nimerit. Numai că mă uitam la film și aveam căștile în urechi…

 4. Pingback: Materii ce-ar trebui introduse în programa școlară | Spanac /

 5. Alin /

  Cat de ironica e viata asta…. Eu, care eram un AS la limba romana, si inca mai sunt, nu am o sansa de a realiza ceva in RO, fiindca toate posturile sunt ocupate de idioti care nu stiu nici 1 % din ce stiu eu..

  E un motiv suficient pentru a ma face sa inteleg ca nu mai avem sanse…..

Leave a Reply