“Vrem școli, grădinițe și spitale, nu biserici”!

scoala nu bisericaVăd că a apărut un nou trend. Ăsta cu pancarte cu “aici se putea construi o școală, o grădiniță, un spital” ținute de teribiliști în fața bisericilor.
Asta după ce acum vreo 2-3 ani erau afișe publicitate peste tot în București cu numărul de școli, de spitale, raportat la numărul dublu de biserici.
E la modă să urlăm împotriva bisericii. Vorbesc de ăștia tineri. Dar nimeni nu s-a gândit mai departe de atât. Da, sunt puține școli, puține spitale, puține grădinițe și foarte multe biserici. E vina lui Daniel? Sau Baniel, după cum i se mai spune? Hai să vedem!

Sunt puține școli.
Evident că-s puține. Nu se mai face școală! Nu văd să existe sete de cultură. Drept dovadă, cataloagele zac pline de absențe, în timp ce viitorul țării o arde pe plaje, în parcuri, la mall, oriunde, numai la școală nu. Drept dovadă și rezultatele la Bacalaureat sunt puțin spus dezastruase. Școli întregi fără niciun elev care să promoveze? E inadmisibil. Vreți școli? Pentru ce? Când elevii NU SE DUC la școală? Să fie făcute așa de amorul artei? Școli au fost și s-au ruinat singure, fără să vină buldozerul s-o distrugă, să facă o biserică deasupra. S-au distrus singure pentru că nu există interes pentru școală. Elevii nu frecventează școala, profersorii nu-și mai dau interesul, deoarece sunt plătiți mizerabil. Asta rezultă analfabetismul de azi. Îi vom ajunge pe italieni, dacă o ținem în ritmul ăsta.

Grădinițe puține.
Grădinițele sunt destule. Mai nasol e însă când îți lași copilul pe mâna altora, vezi cazul de la Constanța (da, o educatoare e nevastă de popă) și-l iei acasă plin de vânătăi, nemâncat, nedormit și speriat. Și-n plus de asta mai dai și 1000 de lei lunar. Grădinițe există, nu mai există educatori care să aibă grijă de ei. Cine vrea să fie educator, profesor? Salariile sunt mizere!
scoala parasita-magurele

Spitale puține.
spitalSpitalele au fost lăsate în paragină. Doctorii pleacă din țară. Din doctor cu 1500 lei pe lună, pleacă în alte țări ca asistenți, pentru 1500 euro pe lună. Ce-i mai rentabil? Doctorii și asistentele nu te bagă în seamă dacă nu sari cu banul. Păi normal! Au salarii mici (așa au avut și pe vremea lui Ceaușescu, însă atunci nu puteai să fugi în Germania așa cum voiai tu) și au de crescut copii, de plătit o lumină (capii Enel au fost băgați la bulău pentru că ne-au umflat facturile ani la rând, apropos), de plătit un telefon, o întreținere etc. Din 1500 salariu, mâncare iei de 700 lei, plătești 1000 lei la grădiniță, 200 dai pe cablu și telefoane, 200 la întreținere, 100 la lumină. Total 2200 lei. Ești în minus cu 700 lei. Bine, există cupluri. Salariul celuilalt e mai mic. E 1000 lei. Și nu-ți ajung banii (n-am trecut consumabile – deodorante, să nu puți ca dihorul, hârtie igienică, tampoane, bețe de urechi, fel de fel).
Orice ai face, nu-ți ajung banii. Și atunci mai stai aici în țară să înghiți scame? Să-ți vină tot felul de oameni pe masa de operație? Sau te duci în alte țări, chit că ești departe de prieteni, de rude? Banii sunt mai mulți.

Sunt multe biserici.
Pe vremea lui Ceaușescu, bisericile au fost distruse. Nu știu exact câte, însă au fost nivelate. Acum se fac alte biserici. De ce? Deoarece lumea se îndreaptă către Dumnezeu. Vorbesc de părinții și bunicii noștri, nu de tineret ce scuipă și înjură orice biserică din cauza unui cocalar de la puterea BOR (Daniel). Același tineret care ori chiulește acum de la școală, ori a terminat liceu, facultate (dacă a făcut) și vede că te poți șterge la fund cu diplomele. Nici măcar acolo, că-s pe carton mai grosuț…
Lumea a văzut cât de rău o ducem. Că toți nenorociții de la putere ne fură cât se poate. Acum te naști deja cu datorii. Și nepoții noștri sunt datori la FMI, asta o știați?. De aia se îndreaptă oamenii la Dumnezeu, să-i salveze de netrebnici. Noi nu putem face asta, oricât am vota. Tot va ieși cine trebuie. Singura dată când au fost alegeri nemăsluite a fost în 97-98, când a ieșit Constantinescu. De ne-am dus pe copcă mai mult decât eram.
Deci, cererea de biserici este. De fapt nu de biserici, de clădiri în sine, ci de Dumnezeu. Dar cum slujbașii Lui de pe pământ sunt oameni, hai să cerem niște bani. așa, cât se poate. Că omul dă. Dacă dai 100 de lei sau 10 lei, Dumnezeu te vede la fel. Uite Becali, a făcut biserici și tot e la bulău… Însă lumea, acum, nu mai face nimic dezinteresat, oricine o face pentru o viață mai bună. Să câștige la loto, să se schimbe guvernul, să crape Ponta, să plece fi-su în Spania etc…

Apropos de asta, mi-am adus aminte de un banc.
Vine un tânăr acasă, bucuros nevoie mare:
– Mamă, am intrat la facultate!
– La facultate mă nemernicule? Se strâmbă maică-sa la el. Uite Ionuț de la 3 a plecat la muncă în Italia, uite pe Gigi de la parter, e-n Spania de un an, îi trimite bani lu’ mă-sa. Și tu te duci la facultate, să ne faci de rușine în bloc?

Aceasta postare a fost citita de 2131 ori !

Comments

comments

There are 2 comments left Go To Comment

 1. Doman Daniel /

  Eu am dubii privind religia, dar ăsta-i alt subiect, deci evit. Românul, de sărăcie, de necaz, apelează la metodele divine, adică Dumnezeu. De aia cred că se fac biserici și biserici, așa.. peste noapte. Auzisem la știri acum câteva zile, că o primărie a dat acordul să se construiască o biserică într-un cartier, deși mai era una la câteva sute de metri, dar oamenii din cartier nu au fost de acord, și s-a ajuns la scandal și chestii d-astea.

  Elevii nu-și mai dau interesul, pentru că profesorul a fost primul care nu și-a mai dat interesul. Cunosc profesori care lăsau colegi corigenți, doar ca să nu intre în BAC, tocmai pentru a-și asigura un procent mai ridicat de promovabilitate la examen. Profesorii vor statistici, dar puțin le pasă de elevi.

  În loc ca românul să se ducă la biserici și să lase bani, ori de câte ori se duce, mai bine se duce la farmacie și îi lasă într-o pușculiță, iar banii colectați să fie investiți în modernizarea sistemului de sănătate. Imaginează-ți câți bani s-ar strânge.

  1. Spanac / Post Author

   Coane, îți pot spune ce am văzut eu. Anul 1999. am terminat liceul, am luat Bacalaureatul. A fost greu însă l-am luat. Ideea e că din 2000, școala s-a dus pe copcă. au apărut drogurile. În doi ani, de la marijuana, ăia băgau bile. Nu zic toți, Doamne ferește, însă ăștia mai mari, mai populari, care atrăgeau toată prostimea de partea lor. Acum dacă trec pe acolo pe lângă liceu, mă crucesc. Ăia sunt elevi? Parcă sunt scăpați din mall și solar. nu toți, dar majoritatea. Nu-i mai interesează școala în general.
   Și cine a pornit? Elevii, profesorii? Hai să zicem că au decăzut în același timp. Și elevii care s-au lăsat de învățat și profesoprii care s-au lăsat de profesat. Deci, de ce vrem școli și spitale?

Leave a Reply