La ce folosesc aceste izolatii tehnice? Eu vreau casă de vacanță!

Locuiesc împreună cu soţia mea şi copilul nostru într-un apartament la bloc. Am primit o moştenire şi primul lucru la care m-am gândit a fost ridicarea unei case de vacanţă undeva, la munte. Desigur, am fost nevoit să mă interesez asupra posibilităţilor şi am aflat care era preţul pentru fiecare metru pătrat de pământ. Trebuia să mai aflu cât m-ar costa casa propriu-zisă. Am apelat la un prieten şi astfel am aflat cum să-mi construiesc o casă de vacanţă pe gustul meu.

Gelu e inginer constructor şi mi s-a părut a fi cea mai potrivită persoană cu care să mă sfătuiesc. L-am invitat la mine acasă, la o cafea. I-am povestit pe scurt ce vreau şi de ce resurse financiare dispun pentru a-mi îndeplini visul. Mă gândeam că pot folosi casa de vacanţă nu numai pe perioada concediului medical, ci şi în weekend. Cu siguranţă, acolo ne-am putea relaxa, după o săptămână de muncă.

Gelu îşi aprinse o ţigară, sorbi din cafea şi îmi spuse, de parcă ar fi început o poveste:

cabin
– Întâi de toate, trebuie să te gândeşti la aşa numitele izolatii tehnice. Izolaţia termică şi cea fonică sunt cele cea mai importante pentru bugetul tău pe termen lung, ele determinând confortul şi sănătatea voastră. Sunt sigur că ştii cât de mult plăteşti încălzirea unei locuinţe prost izolate, cum e apartamentul vostru de bloc, cât de nesănătos e să locuieşti într-un interior cu condens, igrasie sau infiltraţii. Precis ai şi tu! Nu mai spun că trebuie să suporţi zgomotul traficului de pe stradă şi al celui produs de vecini.
– E adevărat, am nişte vecini zurbagii, spusei eu. Şi cum trebuie să procedăm?
– Trebuie să folosim materialele potrivite. E necesar ca izolaţia să conserve căldura iarna şi răcoarea, vara. E simplu! Să protejeze locuinţa de umiditate, să reducă transmisia vaporilor de apă, sa fie rezistente la foc, să fie flexibil pentru a umple spatiile goale, dar suficient de rigid pentru a suporta alte materiale de construcţie, să nu reducă din suprafaţa utilă, să îmbunătăţească acustica şi să nu dauneze sănătăţii. Ştii ce zone trebuie să izolezi foarte bine?
– Păi, în primul rând, ferestrele…
– E importantă şi zona asta, dar la o casă ori cabană, ce vrei tu, acoperişul e cel mai important. Într-o casă neizolată termic, pierderile de caldură sunt de 30% prin acoperiş. Apoi, podeaua şi peretii interiori şi exteriori (pierderi de 16%). Abia după aceea e vorba de ferestre (cu pierderi de 15%). Mai sunt pierderi mari şi prin ventilaţie. O termoizolaţie corectă poate duce la reducerea cheltuielilor cu încălzirea cu minim 50%!
– Oho! exclamai eu.
– Ei da! Materiale termoizolatoare trebuie să împiedice şi infiltrarea apei, evitandu-se igrasia. Acum, specialiştii caută soluţii pentru a construi aşa-zisa „casă pasivă”, în care izolaţia să fie foarte performantă, iar consumul energetic să fie micşorat cu 90%.
– Aha! Ştiu că vata de sticlă e foarte bună…
– Da, omule, dar sunt şi altele importante: fibre minerale, polistiren expandat şi extrudat, vată minerală, ideală pentru izolaţia fonică, plăci de gips carton etc. Atunci când se alege materialele pentru termoizolaţie, trebuie avută în vedere rezistenla la fluxurile de temperatură, să se potrivească pe toate spaţiile, eliminand punţile termice şi e necesar să reziste la umiditate. Dacă se aleg materiale ecologice, confortul va fi maxim.
– Bine, dar asta-i treaba arhitectului şi a constructorilor…
– Adevărat, tu îţi poţi pune amprenta proprie prin alegerea culorilor. Nu faci nimic altceva.
– Te înşeli, Gelu, cu siguranţă, nevastă-mea va alege culorile care-i plac. Dar am şi eu o treabă, pe care trebuie s-o fac de unul singur: să plătesc toate astea!

Leave a Reply