Cea mai importantă invenție

V-ați pus vreodată întrebarea asta? Care e cea mai importantă invenție?

Eu știu deja care este. Zilele trecute (să tot fi trecut o lună de atunci) mă conversam cu Jidanul și cu Doru la un pahar de bere și niște mici. Evident tot pe banii Jidanului 🙂
Doru zicea că cea mai importantă invenție este omul. Și eu l-am contrazis. Cică omul se reinventează constant mi-a replicat. Nu nene. Omul n-a fost inventat.
Și oricum nu e omul. E ROATA!

Gândiți-vă ce ar fi lumea fără roată.

Nu ar exista nimic. Și am fi tot niște animale de trăiesc în cavernă și dau cu bâte de lemn după animale. Mă rog, să nu exagerăm. Cică roata se pare a fi invenție sumeriană, de acum 7000 de ani. Adică 5000 înainte de Christos. Dar nu bagă nimeni mâna în foc c-așa ar fi. Cică egiptenii nu aveau roți când au făcut piramidele. Nu aveau roți, dar aveau ceva asemănător.

Treunchiuri de copaci. Puneau mii de trunchiuri unul lângă altul și împingeau pietrele pe ei. E o idee bună.
Nu știu însă cum nu se împotmoleau trunchii ăia în nisip. Dar na, nu despic firul în patru.

Pentru mine, roata e cea mai importantă invenție a omului. Și iau să explic de ce roata. De la trunchiurile de copaci s-a trecut la roată. Apoi s-au făcut diferite feluri de roți. S-a ajuns la pinioane, la titirezuri (tot pinioane sunt, de la ceasuri).

Și multe multe altele. Cum transferi energia la roată? Orice ai face, tot există un pinion, un rulment ceva acolo. Oricât ai zice că nu-i așa, dacă te gândești, ajungi la concluzia că e cum zic eu. Apoi lumea a gândit cuiele, șuruburile. Lentilele. Băi, vă dați seama că fără roată nu aveam noi acum telescopurile alea? Că nu-l vedeam noi pe Felix zburând de la 39 de kilometri.
La naiba, nici n-ar fi ajuns acolo ăla…

Monezile nu erau rotunde… Erau încă la o formă d-aia cretină de pe vremuri. Medicamentele nu erau rotunde. Erau naibii pătrate și ne jenau în gât. Băi, fără roată nu se făcea nimic.

Dacă de 40 de ani s-a făcut motorul electric… Când era criza de petrol din America din anii 70. Țineți minte cozile la benzină pe timpul lui Ceaușescu? De dormeam în mașină vreo 3 zile până să ajungem la pompă? La mijloc sunt interese politice enorme. Nicio mare firma de mașini n-ar vrea să aibe motoare electrice. Ford ar pierde miliarde. Pe care acum miliarde le obțin printr-un fel sau alul. Dar unii se tot chinuie cu energia asta auxiliară. Cea mai bună e lumina solară. Aia e chiar energie ECO 100%. Și nu e energia electrică băi.

Bagi mașina în priză și se încarcă. Bun, dar electricitatea aia cine-o face? Vine de la soare? Sanchi. Vine din centralele care funcționează pe bază de petrol.

Văzusem o emisiune la TV, unde undeva în Spania, într-un oraș de 600.000 de locuitori există o centrală solară. Care e înconjurată de vreo 200-300 de oglinzi.
Care toate captează energia solară într-un singur punct. Unde acolo în acel punct sunt cam 13.000 de grade.

Și e vorba de lumina solară. Dacă puneai un lemn în acel loc, lua foc instantaneu. Lua foc orice. Topea metal, mă, totul. Mai abitir ca lava. Și au zis nenișorii ăia că dacă s-ar face centrale d-astea pe 1% din suprafața Saharei, TOT GLOBUL PĂMÂNTESC AR AVEA CURENT ELECTRIC CONSTANT!

Din păcate nu vom vedea asta niciodată. Și e păcat. Fooarte păcat. Din păcate sunt puteri peste imaginația multora, care se opun acestei idei. Dar să revenim.
Cea mai importantă invenție a fost, este și va fi roata. Și berea… Hai noroc!

There are 6 comments left Go To Comment

 1. Szasz Sebes Paul /

  Ai dreptate

  1. Spanac / Post Author

   Mă bucur că ești de acord. 🙂
   Ce ne-am fi făcut fără bere nu știu…

 2. Savoir Faire /

  Eu cred ca partile “goale” ale universului sunt cele mai tari inventii.
  Daca nu ar exista parti goale (nimicuri) in univers sau in noi insine, toata materia ar fii ramas comprimata intr-un singur punct fara timp si fara spatiu.
  Partile astea goale aau permis atat existenta omului, cat si a sistemului solar.

  1. Spanac / Post Author

   Ce părți goale zici tu?

 3. adelinailiescu /

  Mai adauga la maretia rotii si roata de cascaval!:)

  1. Spanac / Post Author

   Ehe… Ce poftă îmi făcuși tu fată…

Leave a Reply