Eroul necunoscut… oul de prepeliță!

prepelitaPână acum câteva zile, ca mulți dintre voi, habar n-aveam despre oul de prepeliță. Doar că e mic și scump. Atât.
Ceea ce e incorect, incomplet și prostesc. Da, recunosc. M-am lăsat condus de aparențe.
Căci oul de prepeliță e de fapt un erou al alimentației bio. Numai că habar n-avem.

Haideți să vedem ce face un ou de prepeliță, comparativ cu unul “standard”. Adică de găină.
– are de peste 2 ori mai multă vitamina B2;
– de două ori mai multă vitamina B1;
– de trei ori mai multă vitamina B3;
– de două ori mai mult fier;
– foarte bogat în calciu, fosfor, vitaminele E și D3.

Nu vă gândiți că denigrez oul de găină. În niciun caz. sunt mare amator de ouă. Voi mai știți vreun om/ animal care să mănânce pe zi un ou? Fiert, prăjit sau omletă?

Dar vorbeam de oua de prepelita. Luând gram per gram, adunând toate vitaminele, comparativ cu oul de găină, cel de prepeliță are cu 650 % mai multe elemente nutritive, adică are de cam 5,5 ori mai multe elemente nutritive!
Adică bio d-ăla adevărat. Și faza cu adevărat surprinzătoare știți care e?
că față de Cora sau alte magazine care comercializează acest produs, dacă-l iei de la producător e mult mai ieftin.
O caserolă de 24 de ouă costă… 7 lei! Sub 30 bani un ou.
La 5 caserole, aveți transportul gratuit.

Și făcând niște calcule matematice complexe la ora asta (le pot face deoarece am halipăit ouă de prepeliță!), cu 35 de lei aveți 120 de ouă!

Și să vedeți voi acum colesterol ioc, senzații de greață ioc, toate la un preț așa mic.

Știați că ouăle de prepeliță NU AU CONTRAINDICAȚII?

Bolnavilor care au suferit o intervenţie chirurgicală sau care au făcut chimioterapie, li se recomandă ouăle de prepeliţă, deoarece grăbesc recuperarea.

Curele cu ouă de prepeliţă reglează aciditatea gastrică. Inclusiv la persoanele supraponderale (Spanacul aici de față), oul de prepeliță este benefic, eliminând încet sin colesterolul depus.

Eu unul sunt convins de beneficii oua de prepelita. Sunt foarte hrănitoare și foarte naturale, puternic vitaminizante și incredibil de ieftine.
Și de ce ajung la magazine la prețuri uriașe?
Pentru că românii habar n-au pe ce lume se află. Văd că e trecut la bio, e clar scump. Că e 10 lei 30 de grame de jambon, e bio nene!

Așa și cu ouăle de prepeliță. sunt așa scumpe pentru că-s bio, foarte naturale etc.
Canci! Sunt bio și foarte naturale, la un preț cât jumătate din oul de găină! Numai la magazine îl luați la preț mărit cu 40%!

Știți zicala aia. Cine nu cască ochii, cască punga!

There are 7 comments left Go To Comment

  1. Teglas Adrian /

    Necunoscut pentru unii, dar cand ai propria mini-ferma de prepelite nu ai cum sa nu cunosti beneficiile lui in detrimentul celor de gaina.

    1. Spanac / Post Author

      Păi aia. Și le mai zicem unor țărani în sens peiorativ. Și halesc ăia sănătos bine merci. Și noi ne îngrășăm cu E-uri…

  2. Cronicarul /

    Cunosc beneficiile acestui ou, de asta mi-am si cumparat 20 de prepelite. Le tin la tara si “recoltez” saptamanal in jur de 100 de oua.

    1. Spanac / Post Author

      Ia uite mă… Și cât costă o prepeliță? Mănâncă grâu și porumb ca și găina? Că mi-aș ține în balcon vreo 2-3. La modul cel mai serios.

  3. Prepelitu /

    O prepelita ouatoare de 6-7 saptamani costa aproximativ 10 lei. Personal nu ma implic in comertul de acest gen, nici cu pui, nici cu carne, etc, dar ce stiu e ca daca vreti sa le luati ar trebui sa le luati ori din sursa foarte sigura (adica om serios) ori sa fie in mod evident inca pui, de 3-4 saptamani (dar suficient de mari incat sa fie “pictati” pe piept in modul caracteristic, incat sa deosebiti femelele).. altfel, sunt foarte multe cazuri de jegosi care dau tepe si vand prepelite batrane, de 6-7 luni, si trebuie tinut cont ca dupa 8-9 luni prepelitele au o cadere foarte abrupta a ouatului si nu se mai renteaza cresterea lor. Intre 7 saptamani şi 35 de saptamani, atunci sunt masini de ouat, iar daca tu o cumperi la 30..cam naspa, nu?

    Prepelitele pot fi hranite ca gainile doar cu porumb/grau (mature fiind, daca sunt hranite asa in crestere nu se dezvolta, au probleme cu oasele, etc) dar nu vor avea productie, vor face rar oua.. si mai ales, daca le tineti in cusca, au neaparat nevoie de o sursa de calciu, gainile care mananca doar porumb mai racaie prin curte, mai dau de-o rama, etc.. daca vreti acea productie de 80 % (adica din 10 prepelite sa luati 8 oua pe zi) trebie sa le si hraniti corespunzator. Graul si porumbul au valoare nutritiva mica, trebuie srot de soia care in momentul de fata costa 4-5 lei kilogramul 🙂 Furajarea mea este de aproximativ 40 % srot soia, 30 % porumb, 10 % grau, 8 % calciu şi 2 % premix de vitamine şi minerale.

    Dincolo de faptul ca e mai scump, personal mi-e si frica sa cumpar mancare gata facuta, dar exista, la 25 lei saculet de 10 kg, multi cumpara asa caci e comod.. mi-e teama sa nu bage in ea faina de peste sau alte bazaconii (echivalentul chimicalelor puse la radacina rosiilor sa dea productii record fara gust), au fost cazuri descoperite.. d-aia prefer sa le fac mancarea cu mana mea cum se zice.

    1. Spanac / Post Author

      Mulțumesc de info. Foarte tare. Uite că habar n-aveam ce și cum. Și luam plasă dacă mă duceam eu să cumpăr prepelițe “de la piață”…

  4. Pingback: mă apuc serios de slăbit și de-a avea o viață sănătoasă. /

Leave a Reply