Hunedoara, investiție medicală de 1,3 milioane de euro

Când ne gândim la Hunedoara nu ne va trece mai niciodată prin cap faptul că acolo se pot injecta 1,3 milioane de euro în aparatură medicală. Însă, spre surprinderea multora, se poate.

O aripă veche a spitalului Dr. Alexandru Simionescu, nefolosită de 20 de ani, s-a transformat, aproape peste noapte într-o clinică medicală europeană.
imag3919 imag3920

Și ca nicăieri în România, s-a putut face bici din rahat. Asta mulțumită devotamentului unor oameni. Amintesc aici de, probabil cea mai entuziastă doctoriță pe care am văzut-o vreodată, Catrina Lup Hărău.
Aceasta, împreună cu familia și mama sa, doamna Carmen Hărău, au pus bazele clinicii medicale, folosing capitalalul de 1,3 milioane euro, investit din profitul ProServ.
Și rezultatul se poate vedea mai jos. O clinică cu un RMN modern, mult superior celorlalte două aflate în județ.

imag3921 imag3922

imag3923 imag3924

imag3927 imag3928

imag3929 imag3930

Nu-mi imaginam că o vizită la o clinică medicală va fi atât de plăcută. Însă, după ce-am văzut cât suflet s-a pus în realizarea ei, mai având-o și pe doamna doctor lângă mine, vorbind cu însuflețire despre acest proiect, începe să-mi pară rău că vizita n-a durat mai mult…
Absolut toată aparatura medicală din clinică este produsă în 2014, deci nu are decât câteva luni. Asta așa ca o palmă morală dată spitalelor din județele mult mai “bogate” decât Hunedoara, care au aparatură veche și medici mai puțin competenți.

Prima oară ni s-a prezentat ecograful. Dar nu un ecograf cum vedem pe la noi, lipit cu eucoplast, ci un ecograf multidisciplinar Philips, destinat efectuării ecografiilor 2D/3D/4D, ecografie Doppler și cardio-vasculară.
Văzându-l plin de sonde și butoane, am întrebat-o pe doamna doctor dacă, având în vedere că aparaul este atât de nou, știe vreun doctor să-l folosească?
Și nu am primit răspunsul clasic “Ce mă, cum să nu știu, doar sunt doctor!
Mi s-a explicat faptul că un doctor generalist știe doar bazele, acel aparat urmând a fi folosit de 3-4 doctorio, fiecare pentru pătrățica lui. Adică avem un aparat 4 în 1!

A urmat vizita într-un cabinet cu nume destul de ciudat – Osteodensitometrie DEXA (merci Vali!)
Aici se foloseşte radiația X pentru determinarea densităţii şi a rezistenţei osoase. La ora actuală, e cea mai eficientă metodă de-a descoperi osteoporoza.

Însă piesa de rezistență a clinicii este aparatul RMN. Și apropos de asta, se dorește să se numească RM (Rezonanță Magnetică), deoarece RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) sperie pacienții.

Scanarea e aplicabilă pentru toate organele și constituind metoda determinantă pentru depistarea afecțiunilor sistemului nervos, musculo-scheletal, respirator, genital și circulator. Investigațiile sunt sunt minim invazive, atraumatice și neiradiante oferind în schimb cele mai complete date de precizie milimetrică necesare cadrelor medicale pentru stabilirea unor diagnostice exacte.

Programări se pot face la nr. 0354-800.081; 0354-800-082 sau prin e-mail la programari@hclinic.ro.

Alături de grupul vesel de bloggeri. Mulțumim Sebastian, Denisa și Călin.
h

There are 7 comments left Go To Comment

 1. vali crintea /

  nu ai spus ca ai fi vrut sa testezi RMN-ul 😀 ! Benefica investitie pentru comunicate,m cinste Carmen Hărău!

  1. Spanac / Post Author

   N-am zis. Zic la urmăritorul articol, căci e pe vine și ăla. În câteva zile le termin pe toate. am de pus vreo 5-6 articole despre HD…

 2. Rudolph Aspirant /

  Zau, ai scris cu atata entuziasm acest articol plus are si poze asa frumoase, incat la un moment dat m-am simtit vinovat ca mi-a trecut prin cap sa-mi doresc ca aceasta clinica sa aiba cati mai multiclienti…ceea ce,daca te gandesti, este o absurditate, cum sa-mi doresc ca lumea sa aiba nevoie de RMN ? Adica e ff bine ca exista, insa dupa parerea mea, eu m-as fi simtit parca mai bine daca pe undeva sa fie afisata o pancarta care sa zica asa ceva de gen,” Speram sa nu aveti nevoie de clinica noastra, insa daca se intampla, noi suntem aici, asa just in case, insa cel mai mult de fapt ne place sa stam degeaba admirand echipamentul Philips si doar ff rar apasand asa in joaca pe diverse butoane pe care scrie “nuclear”, un lucru usor de inteles de aproape oricine din ziua de azi !”

  1. Rudolph Aspirant /

   Aa,si maimi-a venit oidee ! Tot pe pancarta aia, sa fie pus asa un P.S scris cu litere mai mici, “Atentie ! Pt tineret ! Batranii nu au voie sa citeasca ! Tineretul care doreste sa fie in preajma si martor ocular cand se apasa pe vreun buton pe care scrie “nuclear”, trebuie sa stie ca nu are voie cu piercinguri nici in nas, nici in limba, in alte parti nici nu mai vorbim !” (si asa se face si reclama la tineret,care aluiaprecis ii place sa apese pe diverse butoane,si nu s egandeste la diverse riscuri de ex cum s-ar gandi cineva mai invarsta care s-ar putea speria d eceva pe care scrie “nuclear”, si care oricum daca r fi acolo,ar intreba pe nepoti sa le citeasca ce scrie acoloculitere mici, plus se incurajeaza si comunicarea in familie, plus tineretul sa fie si studios, si sa nu-si puna piercinguri, se mai reduce riscul de hepatita, si alte chestii legate de piercinguri, plus ii face si curiosi,poate mai citesc si ei capitolul ala despre fizica nucleara din cartea de Fizica, poate chiar si pe ala legat de electromagneti, desi ala e mai complicat, dar per total poate sa fie si ceva asa util educativ si epidemiologic in mai multe planuri)

   1. Spanac / Post Author

    Mă crezi că n-am văzut niciodată punkeri în clinici medicale? Ăia dau cu vodkă și bere pe rană și gata…
    Și oricum, nu văd nebuni să apese pe butoane într-o clinică medicală. Nici eu n=aș face așa ceva. nu știi ce face aparatul ăla și dacă-l decalibrez că apăs eu pe butoane, cine știe prin ce concurs nefavorabil de împrejurări pun viața unui om în primejdie? numai când mă gândeasc la aparatele alea laser…

  2. Spanac / Post Author

   Aia m-am gândit și eu. Cât mai mulți clienți. E bine sau nu?
   Îmi aduc aminte de-o fază de la TV.
   Deschisese unul un magazin cu prețuri mici, un supermarket. Și la deschidere a fost omor… Adică s-au îmbrâncit ăia p-acolo și-au golit rafturile. În schimb au spart vreo două geamuri de la uși.
   Și când i-au luat interviu ăluia cu magazinul l-au întrebat de incidente.
   – Da, s-au îmbulzit oamenii, s-au spart niște geamuri, Doamne ferește… Dar stai, de ce Doamne ferește că au cumpărat tot?

 3. Pingback: Cum a fost vizita în HD, ediţia 2014 | Denisa Bârgău ✿ /

Leave a Reply